Exemplificari Legea 70/2015

tomac

Re: Exemplificari Legea 70/2015

#16 Mesaj de tomac »

10000 lei/zi/persoană. Câte persoane, atâtea plafoane de 10000 lei/zi.
Plafoanele de încasări/plăți se aplică pentru fiecare casierie în parte.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

urs553

#17 Mesaj de urs553 »

Plati in valuta :

sit.1 :
Administratorul ridica din casierie 3.000 EUR pentru a plati un furnizor extern, deplasandu-se in strainatate.
Societatea a procedat corect dpdv al L70/2015?
Pararea mea este ca nu : desi plata furnizorului nu se efectueaza pe teritoriul ROmaniei, dar plata avansului spre decontare s-a realizat pe teritoriul ROmaniei, si cf prevederilor L70/2015 si platile de avansuri(chiar si in valuta) intra sub limitare.
Alte opinii?

sit.2.:
Administratorul ridica din contul societatii 3.000 EUR pentru a plati un furnizor extern, deplasandu-se in strainatate. La ridicarea din cont, specifica natura tranzactiei : plata furnizor in strainatate
Societatea a procedat corect dpdv al L70/2015?
Pararea mea personala : s-au respectat prevederile L70/2015. Argumente : nu avem o plata in numerar din casierie, ci o ridicare in banca, iar plata furnizorului se va efectua in strainatate
Alte pareri?

tomac

#18 Mesaj de tomac »

1. Da. Nu acordarea de avansuri este limitată. Se limitează plata din avansuri. Sumele efectiv plătite din avansuri și nu suma avansurilor acordate.
2. Da.

urs553

#19 Mesaj de urs553 »

@TomaC
In cazul 1 s-a procedat in conf cu prevederile L70/2015?
Se limiteaza platile din avansuri de trezorerie,dar si plata avansurilor intra in plafon.

tomac

#20 Mesaj de tomac »

În opinia mea plata avansurilor intră în plafon numai dacă aceasta se face pentru plata persoanelor juridice române (inclusiv PFA, II, IF, liber-profesioniști) și numai dacă se fac pe teritoriul României.
De exemplu nu se poate limita acordarea de avansuri pentru cumpărarea de la persoane fizice.

meira

#21 Mesaj de meira »

Administratorul unei societati incaseaza avansuri in lei pentru cumpararea de remorci auto din CEHIA de la persoane fizice romane pentru care taie factura si chitanta. Merge apoi in CEHIA si cumpara cu bani cash 3 remorci (3000 euro toate). Apoi factureaza ( cu stornarea avansului) si incaseasa cu chitanta diferenta de bani.
1. Are nevoie de casa de marcat? Eu cred ca da, deja livreaza bunuri catre populatie, 90% din clienti sunt persoane fizice.
2. Evident ca a plecat cu un avans spre decontare in valoare de 14500 lei(3250euro). Plata a efectuat-o in CEHIA, dar plafonul de 5000 lei avans spre decontare? Exista alta posibilitate de a face plata numerar in CEHIA, spre exemplu din imprumut administrator? Nu mai stiu cum sa o mai dau cu legea 70/2015.

tomac

#22 Mesaj de tomac »

1.Da, are nevoie de casă de marcat.
2.Limitarea plăților se aplică la plăți în valută efectuate pe teritoriul României nu al Cehiei.

meira

#23 Mesaj de meira »

2. Plata in Cehia, dar pleaca cu banii din Romania ca avans spre decontare. Oare nu va lua in calcul ANAF plafonul de 5000 lei/persoana pentru avansuri?

tomac

#24 Mesaj de tomac »

Anterior întrebării puse inițial de dumnevoastră am pus o opinie exact pe speța asta.

augustl

#25 Mesaj de augustl »

Buna ziua,

doi angajati ai firmei se deplaseaza in Spania pt. a achizitiona piese auto pentru firma. La plecare unul dintre ei primeste un avans in euro (se deplaseaza cu o masina, diurna nu li se acorda, iar celelalte cheltuieli fiind la comun s-a acordat avans pe numele unuia singur), bani scosi din casa in lei si convertiti in euro. Tot ce achita ei in tara respectiva se face prin numerar. Facturile emise din Spania aproape toate sunt cu TVA, motiv pt. care optam pentru rambursarea Tva-ului platit. Este in regula daca acord avansul in doua zile diferite respectand astfel plafonul de 10.000 lei/zi? Si mai am o intrebare : am inteles din lege si din discutii ca nu este plafonata suma platita catre un furnizor extern pe teritoriul acestuia, insa un domn consultant mi-a zis ca doar achizitiile in regim de urgenta trebuie facute cu plata in numerar, celelalte doar prin virament. Oare are modalitatea de plata vreo influenta in cazul depunerii cererii de rambursare a tva-ului achitat?

va multumesc frumos!

cernatv

#26 Mesaj de cernatv »

" insa un domn consultant mi-a zis ca doar achizitiile in regim de urgenta trebuie facute cu plata in numerar"
Putem merge pe definirea acestor situatii de urgenta conform normelor IGSU sau consultantul aplica norme proprii si nu ne spune si noua?

Citeste postarile anterioare din acest topic.

augustl

#27 Mesaj de augustl »

nu stiu ce sa zic, nu stiam despre aceste "urgente"....eu stiam ca se pot face plati pe teritoriu strain atat in numerar cat si prin virament bancar......deci, ce parere aveti, ma impiedica aceasta situatie in demersurile pt. recuperarea tva-ului?

va multumesc!

augustl

#28 Mesaj de augustl »

si mai vreau sa va intreb ceva, cu aceasta ocazie (stiu ca nu discutam in acest topic despre asta, dar va intreb totusi....)

este in regula daca factura din ue emisa cu tva, am inregistrat-o la intrari-valuta la valoarea cu tva inclus, cu taxare inversa si o declar in D390, apoi depun cererea de restituire a tva-ului, formular 318? mai trebuie sa fac si alte inregistrari in legatura cu acest tva? in momentul incasarii el va fi un venit, nu?

va multumesc frumos!

Scrie răspuns