Am o firma care are contracte de export in comision pt semifabricate mat lemnos-cherestea.Intrucat lunar solicitam rambursare TVA intampinam probl la justif cantit la export intrucat cumparatorul poate tine marfa in port si cateva luni drept pt care nu se aproba rambursarea.Inspectorii de la fisc ne sfatuiesc sa modificam contractele in c vc simpla cu taxare inversa pt ca pt acest produs nu se datoreaza tva nici la intern.
Probl intervine la incasare care se face in valuta si deci si facturarea se cere in valuta.DPDV al Legii contabilitatii pot factura in valuta o marfa catre un comparator din tara(care de fapt o exporta)??? desi moneda de inreg este ron??
Inca ceva, desi lunar cerem ramb TVA suma fiind mai mare decat suma oblig datorate si achitate prin compensare dupa control anticipat, ni se calculeaza majorari de intarziere.Am intrebat asta la asist contrib in scris si am primit un rasp evaziv.Incerc sa-l pun aici.Eu consider ca atata timp cat statul imi datoreaza mai mult decat ii datorez eu si nu-mi solutioneaza cererile la timp din motive neimputabile miie(lipsa incasari-neefectuare plan) nu e normal ca la datoria mea sa se adauge penalizari iar la a lor abea dupa 45 zile....LOGIC.Codul de pr fisc nu prea da detalii.De la Administratie mi se spune sa depun cerere de compensare odata cu cea de ramburs ca sa stopeze maj????!!!!
ROMÂNIA - Ministerul Economiei si Finanţelor
AGENTIA NATIONALA DE ADMINISTRARE FISCALA
Directia Generala a Finantelor Publice Caras-Severin
Activitatea Metodologie si Administrarea Veniturilor Statului
BIROUL METODOLOGIE SI ASISTENTA PENTRU CONTRIBUABILI
Pentru : Domnul , Jud. Caras-Severin
De la: Directia Generala a Finantelor Publice Caras-Severin
Activitatea Metodologie si Administrarea Veniturilor Statului
Biroul Metodologie si Asistenta pentru Contribuabili
Obiect: Raspuns la e-mail-ul dumneavoastra din data de
Referitor la e-mail-ul dumneavoastra, din data de 00.12.2007 primit la Directia Generala a Finantelor Publice Caras-Severin prin care ne solicitati sa va comunicam daca societatea dumneavoastra datoreaza majorari si penalitati pentru contributiile salariale achitate prin compensare in urma cererilor de rambursare TVA depuse lunar la Administratia Finantelor Publice, solutionate cu control fiscal anticipat, va facem cunoscute urmatoarele:
Potrivit art. 122, al. 2, din Ordonanta nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare “in cazul in care in urma exercitarii controlului sau analizarii cererii de compensare s-a stabilit ca suma ce urmeaza a se compensa este mai mica decat suma cuprinsa in cererea de compensare, majorarile de intarziere se recalculeaza pentru diferenta ramasa de la data inregistrarii cererii de compensare ”.
Avand in vedere prevederile legale mai sus mentionate consideram ca in cazul in care suma aprobata pentru rambursare este mai mare decat contributiile datorate nu se calculeaza majorari de intarziere.
Aceasta adresa nu este un act administrativ fiscal, in sensul art. 41 din Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 pivind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, sau act administrativ de autoritate in sensul art. 1 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare si nu este opozabila tertilor.
Director executiv
Doru Cozma
Director executiv adjunct Consilier superior
Erzsebet Stanilescu Dorina Cioplea
export in comision sau taxare inversa????
-
-
Pot sa-ti raspund eu la prima parte a intrebarii cea cu exportul de produse lemnoase.
Incepand cu 2007, producatorul poate vinde lemnul la export in 2 moduri:
- unei firme din tara care face exportul si in acest caz faci contract de vanzare-cumparare cu acea firma, ii facturezi acelei firme in lei cu tva taxare inversa si incasezi tot in lei (nimic nu te opreste sa faci calculul in valuta si el sa-ti plateasca c/v in lei). Firma din tara este dupa codul fiscal cumparator-revanzator sau vechiul exportator in comision.
- export in comision, caz in care ai contract de comision pentru export, tu exporti direct la clientul extern, incasezi in valuta de la firma din tara, iar firma din tara iti face factura de comision pentru prestari servicii (pt ca te-a pus in legatura cu clientul lui extern-caz mai rar intalnit).
Am avut de curand rambursare de TVA si m-au intrebat cum fac facturarea si plata si asa este cum ti-am descris mai sus.
Pentru restul intrebarii poate sunt alti colegi binevoitori sa-ti raspunda ca eu nu prea am inteles ce se intampla, eu nu am avut astfel de probleme la adm financiara de la buc.
O zi buna!
Incepand cu 2007, producatorul poate vinde lemnul la export in 2 moduri:
- unei firme din tara care face exportul si in acest caz faci contract de vanzare-cumparare cu acea firma, ii facturezi acelei firme in lei cu tva taxare inversa si incasezi tot in lei (nimic nu te opreste sa faci calculul in valuta si el sa-ti plateasca c/v in lei). Firma din tara este dupa codul fiscal cumparator-revanzator sau vechiul exportator in comision.
- export in comision, caz in care ai contract de comision pentru export, tu exporti direct la clientul extern, incasezi in valuta de la firma din tara, iar firma din tara iti face factura de comision pentru prestari servicii (pt ca te-a pus in legatura cu clientul lui extern-caz mai rar intalnit).
Am avut de curand rambursare de TVA si m-au intrebat cum fac facturarea si plata si asa este cum ti-am descris mai sus.
Pentru restul intrebarii poate sunt alti colegi binevoitori sa-ti raspunda ca eu nu prea am inteles ce se intampla, eu nu am avut astfel de probleme la adm financiara de la buc.
O zi buna!