venituri din comision

popescuc

venituri din comision

#1 Mesaj de popescuc »

Am o mare problema si am nevoie de ajutorul vostru.
Sunt micro si am incheiat un ctr. pt. efectuarea unor instalatii
de climatizare. Lucrarile propriuzise le efectueaza o alta firma platitoare de imp. pe profit.
Deci A este beneficiarul, B este cel cu care a facut contractul si C este
executantul. B ii face factura lui A de 1000 ron valoarea contractului si apoi C ii factureaza lui B serviciile prestate lui A.
Ceva nu e in regula, B plateste 2.5% din 1000 ron si C 16% din 1200 ron . Poate corect ar fi ca veniturile lui B sa le trec pe 462 si cand vine factura de la C sa inregistrez 462 si 704?
Cred ca mi-am prins urechile. Mai exact este corect sa plateasca impozit la suma totala firma care face doar intermedierea? :oops: :oops: :oops:

paturcai

#2 Mesaj de paturcai »

Atata mister rar mi-a fost citesc. Ah-Gata-Cristi, m-am prins:
B= microintreprinderea care factureaza 1.000 lui A si la care plateste 2,5%. Bun!
C= macro pe 16 % care ii factureaza lui B care refactureaza la randul ei lui A.
Problema emiterii facturii este simpla:
C factureaza lui B pentru ca ea a facut prestarea de serviciu. Intre B si C trebuie sa existe un contract de prestari servicii iar B refactureaza lui A pentru ca revinde prestarea de serviciu. B este intermediar. Ce-i rau in asta?
Recapitulam:
Firma Belvedere ii face o reparatie Ana-Mariei cu muncitori de la firma Camelot (na ca ma uitam la film, si n-aveam inspiratie).
Camelot (16%) ii factureaza lui Belvedere (2,5%).
Belvedere (2,5%) ii factureaza lui A (16%).
Daca ideea este ca sa nu plateasca cele doua firme pe 16 % impozit in cota de 16 % aplicata pe prestarea de serviciu hai sa vedem cine plateste si cum:
Presupunem ca firmele nu au legaturi de afaceri in niciun fel (adica patronul de la o firma nu este in legatura cu celelalte firme in niciun fel, adica nu se cunosc).

Camelot trebuie sa emita factura catre Belvedere pentru ca prin contractul sau intelegerea avuta a hotarat ca el va face reparatiile Ana-Mariei.
El emite factura pe 1000 de lei (fara TVA) si plateste impozit pe profit 1000x16% = 160 lei

Belvedere cumpara prestarea de serviciu de la Camelot si o revinde.
Belvedere face factura de 1200 (fara TVA) x 2,5% impozit = 30 lei

Ana-Maria se inregistreaza cu o prestare de serviciu care a fost efectuata de un tert (Camelot prin intermediul lui Belvedere care de fapt nu avea nicio legatura cu Ana-Maria)

De fapt ideea este ca una din firmele de 16 % care este aceluiasi patron (toate firmele sunt in aceeasi legatura cu un singur patron) sa "sufere" mai putin la plata impozitului pe profit, sau daca s-ar putea sa nu plateasca decat 2,5 % impozit pe micro.... sau nu inteleg eu bine?).
In acesta situatie:
Belvedere face factura catre Ana-Maria cu 1.200 lei. Daca sunt ale aceluiasi patron face un contract de munca pe perioada determinata cu un muncitor si Belvedere cu un angajat factureaza direct lui Ana-Maria.
Culmea este ca exact ala care a muncit nu vrea sa "primeasca" nimic de frica de a plati impozit pe profit la 1.000 lei. Camelot munceste, pentru Ana-Maria este cheltuiala iar pentru Belvedere este un venit impus pe 2,5 %.
Trecerea prestarii de serviciu mascat prin 462 este neinspirata si periculoasa. Va trebui sa explici cine este 462 si sunt convins ca oricat te-ai invarti solutia cautata pe langa faptul ca nu este eleganta sare direct in ochi si lasa loc de interpretari...evazioniste.

Coopertiva-Prestarea
Ultima oară modificat Mar Feb 12, 2008 1:01 am de către paturcai, modificat de 2 ori în total.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

ciuleil203

#3 Mesaj de ciuleil203 »

Factura platitorului de impozit pe profit, are un deviz, cu materiale si manopera.
Pentru materiale trece pe cheltuala bonul de consum si impozitul se calculeaza , normal la profit, nu la valoarea totala a facturii.
Ciulei

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Problema este ca intr-adevar se vorbeste de profit curat 1.000 de lei, deci cu devize cu salarii cu tot.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

popescuc

#5 Mesaj de popescuc »

Este ok. cum spune-ti voi, e o treaba simpla si m-am impacientat degeaba. Probabil ca va fi o problema daca firma cu 2.5% depaseste plafonul de 100.000 euro si va trece la 16% dar voi vedea atunci ce chelt. vor fi si cat voi avea de plata.
Multumesc mult pt. sfaturi.

Scrie răspuns