Contabilizare corecta a veniturilor din vanzarea de aplicat

bercea

Contabilizare corecta a veniturilor din vanzarea de aplicat

#1 Mesaj de bercea »

Va aduc spre discutie un subiect despre care foarte greu se gasesc informatii atat pe net cat si pe la contabili.

Se da urmatoarea situatie:
1. o aplicatie care este publicata in Google Play
2. aplicatia afiseaza reclame in ea
3. aplicatia are achizitii in interiorul ei (in-app-purchases) pentru a debloca anumite optiuni.
4. Proprietarul e PFA neplatitor de TVA in tara, inregistrat in scopuri de TVA si in ROI

Sa le iau pe rand:
1. Aplicatia este oferita in magazinul de aplicatii Google Play si initial este gratuita, deci practic oricine poate sa o instaleze. Este disponibila utilizatorilor din majoritata tarilor UE/nonUE.
2. Reclamele sunt oferite prin intermediul Google Admob, asta inseama ca in aplicatie se afiseaza niste reclame iar in urma vizionarii/apasarii pe ele, sunt generate niste venituri. In luna urmatoare, banii sunt virati de catre Google Ireland in contul meu. Dar asta e o alta problema pe care o putem detalia ulterior.
3. Achizitiile in aplicatie sunt procesate de catre Google prin intermediul serviciilor lor, parca prin Google Wallet. Aici e chestia mai ciudata, mie imi apar ca si avand Orders, deci cum ca clientul a achizitonat respectiva optiune, insa nu am detaliile clientului, decat o adresa. Deci procesatorul se ocupa de interceptarea platii. Dupa o achizitie, procesatorul isi ia partea lui de 30% si deasemenea, pentru clientii din EU, se ocupa de retinerea si virarea de TVA catre tarile aferente cumparatorilor.

Bun, acum la punctul 3 e marea nelamurire. Cum se inregistreaza aceste venituri? Practic veniturile din luna iunie, sunt trimise in contul meu in luna urmatoare, adica in iulie. Ma gandesc ca o varianta ar fi sa emit o factura catre Google cu suma primita si aceasta sa o trec in decl 390Vies? Chestia e ca nu prea vad unde as putea trimite o factura catre Google. Ce se intampla cu restul de TVA intracomunitar, avand in vedere ca Google se ocupa de asta? Mai sunt ceva declaratii in plus de facut?

Va multumesc pentru timpul acordat si astept cu interes parerile voastre.

tomac

Re: Contabilizare corecta a veniturilor din vanzarea de apl

#2 Mesaj de tomac »

Verificați dacă nu există facturi emise în numele clientului, de către google. Facturi care ar fi emise de dvs către google pentru servicii - inclusiv pentru in-app purchase
Dacă există contabilizați atât banii pentru reclame cât și cei pentru in-app purchase pe 704.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

bercea

#3 Mesaj de bercea »

Din cate stiu eu, vorbind despre achizitiile pe care eu le-am facut de la altii, se primeste doar pe mail un mesaj de genul: Chitanta comenzii dvs Google Play. Ati achizitionat de la xxx, Numar comanda, data comanda, denumire in app purchase si cam atat...

Nu cred ca acel 704 are legatura cu mine care sunt PFA.

Multumesc mult pentru informatii.

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Acel mesaj îl primește cumpărătorul, iar aici am înțeles că întrebarea este din punct de vedere al vânzătorului.
Vânzătorul e posibil să primească ce am spus eu. O factură emisă de Google în numele său (adică la furnizor va apărea PFA și la cumpărător Google)
Fiind PFA la intrarea banilor în cont, la încasarea efectivă se vor recunoaște ca venit. La PFA e o evidență simplă de încasări și plăți. Un PFA cu obiect de activitate pe IT, pe anumite coduri CAEN, poate fi impus la normă de venit caz în care nu are obligația de a conduce evidență contabilă ci doar o evidență fiscală.

bercea

#5 Mesaj de bercea »

Vânzătorul nu primește de la Google nici o factura, doar primește un fel de document când acesta face virarea banilor. Deci din câte înțeleg eu, Google e ca un intermediar. Ciudat este ca totuși face si reținerea si plata de TVA pentru clienții ue. Nedumerirea mea este pe baza a ce document fac eu înregistrarea veniturilor? Dacă

Am observat ca suntem din orașe vecine.
Mulțumesc.

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Pe baza acelui document. Și a extrasului de cont.
Așa e, suntem vecini practic :D
Ne despart niște gropi de pe un drum veșnic în lucru :mrgreen:

amariteia740

Re: Contabilizare corecta a veniturilor din vanzarea de aplicat

#7 Mesaj de amariteia740 »

Buna ziua ! Am o situatie asemanatoare dar la un SRL, va rog daca se poate sa ma ajutati cu niste informatii deoarece pana in acest moment nu am avut situatii asemanatoare, iar ceea ce am gasit pe internet referitor la aceasta speta este ambiguu, si as vrea sa fiu pregatita pentru momentul in care va trebui sa inregistrez aceste venituri.

Administratorul societatii la care lucrez a dezvoltat o aplicatie mobila ( in sfera activitatii codului CAEN )pe care doreste sa o vanda prin intermediul Goole Play. Nelamuririle mele sunt :

1. Cum voi inregistra aceasta aplicatie in contabilitate ?
2. Dat fiind faptul ca am angajat cu CIM acum 2 ani un programator care sa se ocupe doar de aceasta aplicatie, putem considera salariul acestuia ca fiind o valoare a investitiei si cum ar trebui inregistrata ?
3. Cum se vor inregistra incasarile din Google Play ? Din cate am inteles acesta emite doar un document prin care transmite suma virata in contul nostru, dar noi nu avem nici un document de emis ?
4. Este obligatorie inregistrea la ORDA ?

Va multumesc !

Scrie răspuns