Furnizori cu tva la incasare in noua declaratie 394 2016

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
cuteant

Furnizori cu tva la incasare in noua declaratie 394 2016

#1 Mesaj de cuteant »

Buna ziua. Am o intrebare. Va rog sa-mi spuneti : in d394 pe iulie 2016 cum facem diferentierea intre furnizorii care aplica tva la incasare si cei care nu aplica tva la incasare, pentru ca in D394 se cere evidentierea separata a facturilor de la furnizorii cu tva la incasare si cei fara. Firma mea nu aplica tva la incasare. Pana acum nu era necesar a se scrie separat in d394 facturile de la furnizorii cu tva la incasare de cei fara. Deci cum fac ca sa-mi apara separat in cele doua grupe de achizitii : A si AI ?
Multumesc.

tomac

Re: Furnizori cu tva la incasare in noua declaratie 394 2016

#2 Mesaj de tomac »

Cei care aplică TVA la încasare înscriu în facturi acest lucru. De asemenea butonul de verificare din Fișiere-Furnizori verifică și acest lucru. La introducerea unei intrări de la un astfel de furnizor se bifează TVAi în intrări. Toate acele facturi se vor prelua ca fiind emise de furnizori ce aplică sistemul de TVA la încasare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

cuteant

#3 Mesaj de cuteant »

Am inteles si va multumesc !
Dar un lucru nu e ok la mine. Daca bifez TVAI in intrari cand introduc o factura de la un furnizor cu tva la incasare, in jurnalul de cumparari imi apar iar coloanele ``operatiuni exigibile``si ``operatiuni neexigibile``, ceea ce nu este corect in situatia firmei mele, ea nefiind cu tva la incasare. Ar trebui ca jurnalul de cumparari sa fie fara cele doua coloane, acestea neavand ce sa caute in jurnalul unei societati care nu practica tva la incasare. Nu gandesc eu bine oare?

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Este normal să vă apară așa. Așa cum v-am spus, chiar dacă dvs nu aplicați TVA la încasare, dar partenerul dvs, furnizor, aplică TVA la încasare, exigibilitatea TVA apare la plata facturii lui nu la data facturii. Așa că e normal să vă apară la exigibile sau neexigibile după caz.

cuteant

#5 Mesaj de cuteant »

Eu stiu ca, daca nu aplici tva la incasare, in jurnale nu mai are nici o semnificatie pentru mine, exigibilitatea sau neexigibilitatea. De fapt, pentru mine, cel care nu aplic metoda ``tva la incasare``, tva-ul devine exigibil la data facturii, nu la incasarea sau plata ei. Asta e valabil doar pentru furnizorul care aplica tva la incasare.
Probabil nu inteleg eu ceva, am sa ma mai documentez.

fagarasa176

#6 Mesaj de fagarasa176 »

Nu stii bine, mai documeteaza'te
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

tomac

#7 Mesaj de tomac »

Nu știți bine. Citiți art.297 alin.2 din codul fiscal.

cuteant

#8 Mesaj de cuteant »

Multumesc. Asa am sa fac.

Scrie răspuns