proces verbal modificare pret
-
proces verbal modificare pret
Am o societate cu obiect de activitate comert si trebuie sa vand toata marfa unei alte societati.Adunarea generala a hotarat sa se vanda marfa la pret de achizitie(fara adaos)Gestiunea a fost tinuta valoric cu cota de adaos mediu.
Am ajuns in urmatoarea situatie.
Deoarece adaosul pentru stocul existent in momentul in care se face vanzarea este mai mic decat cel real (rezultat din procesele verbale de micsorare de pret)au aparut 2 opinii si nu stiu care este cea corecta.
1. Se fac pv de micsorare de pret pana cand adaosul devine nul si restul de marfa se factureaza la pretul din NIR.(amanunt)
2. Se intocmesc PV de micsorare pret pentru tot stocul, in acest caz adaosul final va fi negativ.
Personal imi convine cea dea doua varianta. S- ajuns in aceasta situatie deoarece, le vanzarile dinainte, adaosul calculat a fost mai mare decat cel real.
Daca sunt necesare amanunte va rog sa mi le cereti.Nu vreau sa plictisesc cu un text prea lung.
Sunt convins ca o sa ajug la final!!!
Am ajuns in urmatoarea situatie.
Deoarece adaosul pentru stocul existent in momentul in care se face vanzarea este mai mic decat cel real (rezultat din procesele verbale de micsorare de pret)au aparut 2 opinii si nu stiu care este cea corecta.
1. Se fac pv de micsorare de pret pana cand adaosul devine nul si restul de marfa se factureaza la pretul din NIR.(amanunt)
2. Se intocmesc PV de micsorare pret pentru tot stocul, in acest caz adaosul final va fi negativ.
Personal imi convine cea dea doua varianta. S- ajuns in aceasta situatie deoarece, le vanzarile dinainte, adaosul calculat a fost mai mare decat cel real.
Daca sunt necesare amanunte va rog sa mi le cereti.Nu vreau sa plictisesc cu un text prea lung.
Sunt convins ca o sa ajug la final!!!
-
multumesc. Mare ajutor.
1.Ord. 99/29.08.2000
art. 18 Prin vanzari cu pret redus, in sensul prezentei ordonante, se intelege
........
f)vanzarea produselor nealimentare care intr-o perioada de 12 luni de la aprovizionare nu au fost vandute.
2. ord. 99 republicarea 1/29.08.2000
art. 16 Prin vanzari cu pret redus, in sensul acesteiordonante , se intelege
.............................
f)vanzari ale produselor care intr-o perioadade trei luni de la aprovizionare nu au fost vandute.
Situatia mea;- produse nealimentare mai vechi de un an.
- vand produsele peste pretul de achizitie cu un adaos f. mic
Daca pot sa micsorez pretul la tot stocul, caz in care adaosul aferent ar deveni negativ?
1.Ord. 99/29.08.2000
art. 18 Prin vanzari cu pret redus, in sensul prezentei ordonante, se intelege
........
f)vanzarea produselor nealimentare care intr-o perioada de 12 luni de la aprovizionare nu au fost vandute.
2. ord. 99 republicarea 1/29.08.2000
art. 16 Prin vanzari cu pret redus, in sensul acesteiordonante , se intelege
.............................
f)vanzari ale produselor care intr-o perioadade trei luni de la aprovizionare nu au fost vandute.
Situatia mea;- produse nealimentare mai vechi de un an.
- vand produsele peste pretul de achizitie cu un adaos f. mic
Daca pot sa micsorez pretul la tot stocul, caz in care adaosul aferent ar deveni negativ?
Teoretic este posibil sa vinzi la un pret mai mic decat cel de achizitie dar in acest caz pentru ceea ce este sub pretul de achizitie vei avea o cheltuiala nedeductibila . Cheltuiala nedeductibila se impoziteaza cu 16 %.
Practic as storna adaosul comercial aferent din balanta (chiar daca este mic si a fost calculat eronat) cu MINUS 371 = MINUS 378, (eventual daca exista si 4428 se storeneaza si el), iar ceea ce a ramas VALORIC se factureaza.
Contul 378 este un cont corectiv si el se regleaza scriptic/faptic la sfasitul unei perioade de gestiune (de regula sfarsitul anului).
Ca sa fiu sigur ca in timpul anului s-a judecat corect si ca descarcarea de gestiune nu a fost "ajutata" ma duc si fac urmatorul exercitiu aritmetic:
371-378 = Y
Y x 19 % = sold 4428 -----> trebuie sa imi dea ceea ce se gaseste in 4428 (in cazul ca s-a lucrat cu 4428).
In situatia in care - repet - pretul de vanzare este sub pretul de achizitie (se tine cont aici si de deprecierea produselor daca este cazul si ar fi bine sa nu fie, dar daca sunt produse alimentare....) se scade la nivelul lui 371 existent scriptic, pentru diferenta in "jos" se foloseste 6581 = 371 urmand ca aceasta diferenta rezultata din vanzarea sub pret sa fie impozitata cu 16 % ca fiind nedeductibila.
Caz:
Stoc scriptic in 371....120 lei
AC existent in 378......20 lei
Stornez AC:
MINUS 371 = MINUS 378 pentru 20 lei
Stoc scriptic in 371 ...... 100 lei
Vand marfurile:
4111=707 pentru (ATENTIE) 80 lei
Descarc gestiunea:
607 = 371 pentru 80 lei si concomitent
6581 = 371 pentru 20 lei (cei 20 lei se vor impozita cu 16 % fiind nedeductibili).
Succese nebanuite.
Practic as storna adaosul comercial aferent din balanta (chiar daca este mic si a fost calculat eronat) cu MINUS 371 = MINUS 378, (eventual daca exista si 4428 se storeneaza si el), iar ceea ce a ramas VALORIC se factureaza.
Contul 378 este un cont corectiv si el se regleaza scriptic/faptic la sfasitul unei perioade de gestiune (de regula sfarsitul anului).
Ca sa fiu sigur ca in timpul anului s-a judecat corect si ca descarcarea de gestiune nu a fost "ajutata" ma duc si fac urmatorul exercitiu aritmetic:
371-378 = Y
Y x 19 % = sold 4428 -----> trebuie sa imi dea ceea ce se gaseste in 4428 (in cazul ca s-a lucrat cu 4428).
In situatia in care - repet - pretul de vanzare este sub pretul de achizitie (se tine cont aici si de deprecierea produselor daca este cazul si ar fi bine sa nu fie, dar daca sunt produse alimentare....) se scade la nivelul lui 371 existent scriptic, pentru diferenta in "jos" se foloseste 6581 = 371 urmand ca aceasta diferenta rezultata din vanzarea sub pret sa fie impozitata cu 16 % ca fiind nedeductibila.
Caz:
Stoc scriptic in 371....120 lei
AC existent in 378......20 lei
Stornez AC:
MINUS 371 = MINUS 378 pentru 20 lei
Stoc scriptic in 371 ...... 100 lei
Vand marfurile:
4111=707 pentru (ATENTIE) 80 lei
Descarc gestiunea:
607 = 371 pentru 80 lei si concomitent
6581 = 371 pentru 20 lei (cei 20 lei se vor impozita cu 16 % fiind nedeductibili).
Succese nebanuite.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
Cu scuzele de rigoare, rectific. Ordonanța a fost republicată, iar articolele indicate de mine nu mai sunt corecte.
Revenind, într-adevăr dacă am articole ce în perioada de 3 luni nu au mișcare, sunt considerate vânzări cu preț redus și conform art.17, acest caz reprezintă o excepție și pot fi vândute în pierdere.
În oricare din situații pentru reducerea prețului, trebuie o hotărâre a asociatului/asociaților precum și efectuarea unei inventarieri a stocurilor la care se va reduce prețul de vânzare. Pe baza listei se va întcomi și procesul verbal de modificare de preț pentru înregistrarea în contabilitate a diferențelor rezultate.
Revenind, într-adevăr dacă am articole ce în perioada de 3 luni nu au mișcare, sunt considerate vânzări cu preț redus și conform art.17, acest caz reprezintă o excepție și pot fi vândute în pierdere.
În oricare din situații pentru reducerea prețului, trebuie o hotărâre a asociatului/asociaților precum și efectuarea unei inventarieri a stocurilor la care se va reduce prețul de vânzare. Pe baza listei se va întcomi și procesul verbal de modificare de preț pentru înregistrarea în contabilitate a diferențelor rezultate.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
multumesc tomac, multumesc paturcai
Nu sunt contabil(economist) de profesie dar exista o logica in toate. Ca sa nu-mi joace feste logica, apelez, pe aceasta cale, la voi.
Problema principala este daca pot sa fac pv micsorare pret pentru tot stocul, caz in care adaosul aferent noului stoc este negativ.
Lucrandu-se cu stoc mediu, procentual, in lunile anterioare, marfa care s-a vandut, a avut un adaos scriptic mai mare decat cel real si s-a platit impozit pe profit.(din aceasta cauza adaosul iese negativ.)
(Daca marfa toata ar fi stornata s-ar ajunge la acelasi rezultat.)
Cum se distribuie banii incasati, dupa ce se vinde tot stocul si se plateste TVA-ul aferent, avand in vedere ca suma ramasa nu constituie profit care se poate ridica dupa plata impozitului pe profit si a impozitului pe dividente? (varianta de lucru- 2 asociati la un SRL)
Nu sunt contabil(economist) de profesie dar exista o logica in toate. Ca sa nu-mi joace feste logica, apelez, pe aceasta cale, la voi.
Problema principala este daca pot sa fac pv micsorare pret pentru tot stocul, caz in care adaosul aferent noului stoc este negativ.
Lucrandu-se cu stoc mediu, procentual, in lunile anterioare, marfa care s-a vandut, a avut un adaos scriptic mai mare decat cel real si s-a platit impozit pe profit.(din aceasta cauza adaosul iese negativ.)
(Daca marfa toata ar fi stornata s-ar ajunge la acelasi rezultat.)
Cum se distribuie banii incasati, dupa ce se vinde tot stocul si se plateste TVA-ul aferent, avand in vedere ca suma ramasa nu constituie profit care se poate ridica dupa plata impozitului pe profit si a impozitului pe dividente? (varianta de lucru- 2 asociati la un SRL)
Eu am o societate care inchide un punct de lucru si mai are marfa cu amanuntul pe stoc. Administratorul a hotarat suspendarea activitatii, iar stocul de marfa (magazin alimentar ) vrea sa-l factureze integral, adica sa-si lase stocul 0. Pana aici totul bine si frumos, intrebare....ca sa facturez marfa de aproape 18000 lei cum procedez? In mod normal ar trebui sa facturez pozitie cu pozitie fiecare produs, dar fiind vorba de lichidare stoc si de faptul ca voi factura catre persoana fizica (adica patronului) am alta posibilitate?
In mod normal daca inchide punctul de lucru ii tai mai multe bonuri de vanzare de pe casa de marcat (pe care trebuia sa o aiba).rimpuc818 scrie:In mod normal ar trebui sa facturez pozitie cu pozitie fiecare produs, dar fiind vorba de lichidare stoc si de faptul ca voi factura catre persoana fizica (adica patronului) am alta posibilitate?
Si asta-i tot.
Daca inainte s-a lucrat asa, si s-a gresit, este foarte serioasa problema, nu ne jucam de-a stiu ca s-a gresit; oricum nu vad logica de a merge pe un adaos negativ....ca sa ce?bazbanelag scrie:Problema principala este daca pot sa fac pv micsorare pret pentru tot stocul, caz in care adaosul aferent noului stoc este negativ.
Fac procesul-verbal de asa natura incat sa spun doar atat: se reduc preturile pentru marfurile existente in stoc datorita vanzarii lente si apropierii de expirare a termenului de garantie. Si atat, ce fac eu contabil e treaba mea. Procesul verbal este corect si legal. In procesul verbal nu se indica contabilului ce sa faca. Contabilul va stii ce sa faca astfel incat sa nu cada in extreme.....
Cel mai simplu il scot asa mic cat a ramas, il scot din scriptele contabile cum am aratat mai sus, si judec valoarea ramasa in contul de marfa (371).
Cui ii foloseste sa arat ca am un adaos negativ? Daca eu acum folosesc un adaos negativ, voi vicia mai rau rezultatele: costul marfii va fi mai mare si impozitul pe profit mai mic.
Daca eu am adaos negativ in mod clar "creste" valoarea marfii si pe cale de consecinta prin descarcare ma duc pe cheltuieli cu un cost de marfa mincinos. Si daca am platit gresit pana acum impozit pe profit (ca s-a descarcat incorect) de ce sa nu imi iau impozitul pe profit platit in plus inapoi, eh?
La evidenta global-valorica faptul ca s-a gresit candva este o mare problema. Cine te crede intr-adevar ca s-a intamplat chiar asa adica a fost gresit facuta descarcarea de gestiune atunci? Trebuie sa dovedesti chiar pas cu pas daca vei aea un control. SIncer ar putea sa te puna sa faci cearceafuri de situatii si atunci iti vei fi dorit sa le lasi platit in plus. Ceea ce a mancat lupul e bun mancat. N-ai cum sa dovedesti si in situatia in care vei vrea sa o dregi va sari si mai mult in ochi.
Corect, repet, corect in situatia de acum este sa fie lasat adaosul asa cum este el, ba mai mult daca el este negativ tebuie sa fie regularizat contabil ca sa fie cel putin ZERO dupa care scad toata marfa la valoarea care mai ramane in contul de marfa dupa ce fac toate corectiile ca mai sus.
Nu se corecteaza o greseala mare cu una si mai mare, in general se alege o cale de mijloc. Calea pe care doresti sa o alegi este chiar prea "subterana".
Un troglodit
-
Nu s-a facut nici o greseala. pur si simplu, inainte de a se face procesele de micsorare de pret, marfa care a fost vanduta a fost, preponderent, din cea cu adaosul de intrare mai mic decat adaosul mediu care a iesit din calcul.(se putea sa fie si invers) Profitul cu care s-a inregistrat societatea la vremea respectiva a fost mai mare decat cel real si s-a platit impozit pe profit.
Oricum, prin metoda adaosului mediu la gestiunea global valorica, nu va corespunde,niciodata, adaosul scriptic cu cel faptic.
Cum as fi rezolvat problema daca toata marfa ar fi fost stornata? S-a ajuns in aceasta situatie fara nici o intentie cum, eronat se insinueaza mai sus.
Cred ca mai e de discutat
Oricum, prin metoda adaosului mediu la gestiunea global valorica, nu va corespunde,niciodata, adaosul scriptic cu cel faptic.
Cum as fi rezolvat problema daca toata marfa ar fi fost stornata? S-a ajuns in aceasta situatie fara nici o intentie cum, eronat se insinueaza mai sus.
Cred ca mai e de discutat
Sustin in continuare varianta greselii fara sa acuz.
Greseala sigur ca este evidenta, altfel cum s-a ajuns in situatia asta.
Spun din nou: ce-a mancat lupul e bun mancat.
Ce sa mai faci acum? Sincer te apuci sa iei bob-cu-bob marfa si sa vezi cum s-a descarcat gestiunea pe ani de zile in spate? E imens!
Teoretic la fiecare sfarsit de ani prin inventariere (cel putin la sfasitul anului) cifrele trebuiau sa se puna de acord: inventarul faptic cu cel scriptic. Contul 378 este un cont corectiv. Nu s-a facut chestia asta....Si atunci cine e de vina? Cum dovedesti ca s-a gresit atunci daca nu exista nici acel banal inventar (sigur ca poate fi pe zeci de pagini, sute poate, dar folosind descarcarea global valorica firma si-a asumat un risc, care acum se razbuna).
Lipsa inventarului - proba cea mai concludenta - face periculoasa solutia adaosului negativ.
Daca ai dovezi in sprijinul a celor ce sustii poti folosi adaosul negativ. Eu nu sunt de acord.
Este si mai rau!
E dreptul fiecaruia in curtea lui sa isi faca socotelile cum doreste dar...sa tina cont de legile in vigoare.
Ce sa mai fie de discutat?
O sansa ar mai fi:
Ordonanta 99/2000 (art.18 pana la art. 21, punctul 18,21,22 din Norma metodotologica de aplicare a Ord. 99/2000) aprobata prin HG 333/2003.
Ca idee: parerea mea este ca este la limita legalitatii in cazul tau.
Citeste pentru ca e instructiva.
Succese nebanuite.
Greseala sigur ca este evidenta, altfel cum s-a ajuns in situatia asta.
Spun din nou: ce-a mancat lupul e bun mancat.
Ce sa mai faci acum? Sincer te apuci sa iei bob-cu-bob marfa si sa vezi cum s-a descarcat gestiunea pe ani de zile in spate? E imens!
Teoretic la fiecare sfarsit de ani prin inventariere (cel putin la sfasitul anului) cifrele trebuiau sa se puna de acord: inventarul faptic cu cel scriptic. Contul 378 este un cont corectiv. Nu s-a facut chestia asta....Si atunci cine e de vina? Cum dovedesti ca s-a gresit atunci daca nu exista nici acel banal inventar (sigur ca poate fi pe zeci de pagini, sute poate, dar folosind descarcarea global valorica firma si-a asumat un risc, care acum se razbuna).
Lipsa inventarului - proba cea mai concludenta - face periculoasa solutia adaosului negativ.
Daca ai dovezi in sprijinul a celor ce sustii poti folosi adaosul negativ. Eu nu sunt de acord.
Este si mai rau!
E dreptul fiecaruia in curtea lui sa isi faca socotelile cum doreste dar...sa tina cont de legile in vigoare.
Ce sa mai fie de discutat?
O sansa ar mai fi:
Ordonanta 99/2000 (art.18 pana la art. 21, punctul 18,21,22 din Norma metodotologica de aplicare a Ord. 99/2000) aprobata prin HG 333/2003.
Ca idee: parerea mea este ca este la limita legalitatii in cazul tau.
Citeste pentru ca e instructiva.
Succese nebanuite.
-
Poate o sa plictisesc dar nu am ce face..... Facem urmatoarea simulare
Aprovizionez marfa A=1bucx10+tva = 11.9 =10+1.9 si fac NIR 1x25 =21+4; adaos A=21-10=11
Aprovizionez marfa B=1bucx30+tva = 35.7 =30+5.7 sifac NIR 1x40=33.61+6.39; adaos B=33.61-30=3.61
Valoare stoc=25+40=65=54.62+10.38; adaos stoc=11+3.61=14.61 cu procent de adaos(scriptic)=14.61/54.62=26.75%
Vand B 1x40=33.61+6.39 cu adaos calculat(scriptic)=33.61x0.2675=8.99; adaos real B=adaosB=3.61
La calculul profitului s-a folosit adaosul calculat =8.99 pentru care s-au platit impozitele aferente.
Daca fac inventar am stoc faptic A=1bucx25=25 si stoc scriptic valoarea de 65(total stoc)-40(valoarea iesita) =25 deci totul este ok. Cum ar trebui valorificat inventarul si altfel?
Stornez marfa din stoc; respectiv A. Cum fac NIR la factura de stornare pentru ca s-a ajuns ,fara artificii, la situatia de la inceputul subiectului, adica:
1. adaosul scriptic este de 14,61-8.99=5.62 si cel real=adaosA=11
2. rezulta ca daca stornam corect ramane adaos negativ=5.62-11=5.38
cred ca aceasta este situatia reala la toate gestiunile global valorice.Poate gresesc dar nu-mi dau seama.
Va rog ajutooor.
Aprovizionez marfa A=1bucx10+tva = 11.9 =10+1.9 si fac NIR 1x25 =21+4; adaos A=21-10=11
Aprovizionez marfa B=1bucx30+tva = 35.7 =30+5.7 sifac NIR 1x40=33.61+6.39; adaos B=33.61-30=3.61
Valoare stoc=25+40=65=54.62+10.38; adaos stoc=11+3.61=14.61 cu procent de adaos(scriptic)=14.61/54.62=26.75%
Vand B 1x40=33.61+6.39 cu adaos calculat(scriptic)=33.61x0.2675=8.99; adaos real B=adaosB=3.61
La calculul profitului s-a folosit adaosul calculat =8.99 pentru care s-au platit impozitele aferente.
Daca fac inventar am stoc faptic A=1bucx25=25 si stoc scriptic valoarea de 65(total stoc)-40(valoarea iesita) =25 deci totul este ok. Cum ar trebui valorificat inventarul si altfel?
Stornez marfa din stoc; respectiv A. Cum fac NIR la factura de stornare pentru ca s-a ajuns ,fara artificii, la situatia de la inceputul subiectului, adica:
1. adaosul scriptic este de 14,61-8.99=5.62 si cel real=adaosA=11
2. rezulta ca daca stornam corect ramane adaos negativ=5.62-11=5.38
cred ca aceasta este situatia reala la toate gestiunile global valorice.Poate gresesc dar nu-mi dau seama.
Va rog ajutooor.
Pe hartie si in cazurile pe care le luam este adevarat.
La global-valoric nu se face asa argumentatia...pentru ca (si acum fortez doar de dragul de a se intelege mai bine folosirea lui global-valoric) sunt situatii cand unele produse le "vand" pe celelalte. Alegand aceasta modalitate de descarcare sunt situatii cand un produs il "subventioneaza" (daca vrei) pe altul care nu se vinde.
Global-valoric face o "supa minunata" si se vinde direct "produsul finit".
Asta e rolul lui global-valoric. Ca o marfa are adaos 5 % (tigaretele cateodata) iar pufuletii au 60 % (cel putin) asta nu inseamna ca global valoric eu tin cont ca pufuletii imi aduc un profit de 60 si tigeretele 5. Hai sa fim seriosi.
Continuitatea metodelor se aplica intr-un an calendaristic. Este o regula ca in timpul unui exercitiu financiar sa nu schimbi regulile de inregistrare si descarcare de gestiune. Daca argumentele sunt solide FOARTE SOLIDE se poate face asa ceva: fundamentat economic si explicatii mai mult decat detaliate. Mai mult de atat daca tu produci exemplul de mai sus de ce mai folosim descarcarea dupa coeficient?
Stii cum e? Cand imi convine mie folosesc K daca vad ca am platit mult inseamna ca era mai buna cantitativ-valoric.
Admitem ca ai inventarul. Te intereseaza cate pungi de pufuleti si cate pachete de tigari ai sau vezi daca VALORIC pufuletii+tigeretele dau ca suma ceea ce ai tu in balanta?
Repet: daca ai inventarele de sfarsit de an nu mai este nicio problema in a dovedi ca s-a gresit, dar daca schimbi abordarea de descarcare pentru ca NU E CORECT CA AM PLATIT MULT LA STAT atunci chiar ca vorbim fiecare limbi diferite.
Sa admitem ca stai cu chirie si ai negociat un contract (semnat parafat si inregistrat super-legal) pe un an de zile lunar o chirie de 200 EUR (ce sansa, cum ai reusit sa negociezi atat de jos chiria?) si din luna a sasea vine proprietarul si spune din luna iulie imi platesti 400 EUR ca asta e cursul pietii ce faci? Ii dai 400 EUR sau ii spui: 200 EUR pana in decembrie sau ne intalnim la tribunal?
La global-valoric nu se face asa argumentatia...pentru ca (si acum fortez doar de dragul de a se intelege mai bine folosirea lui global-valoric) sunt situatii cand unele produse le "vand" pe celelalte. Alegand aceasta modalitate de descarcare sunt situatii cand un produs il "subventioneaza" (daca vrei) pe altul care nu se vinde.
Global-valoric face o "supa minunata" si se vinde direct "produsul finit".
Asta e rolul lui global-valoric. Ca o marfa are adaos 5 % (tigaretele cateodata) iar pufuletii au 60 % (cel putin) asta nu inseamna ca global valoric eu tin cont ca pufuletii imi aduc un profit de 60 si tigeretele 5. Hai sa fim seriosi.
Continuitatea metodelor se aplica intr-un an calendaristic. Este o regula ca in timpul unui exercitiu financiar sa nu schimbi regulile de inregistrare si descarcare de gestiune. Daca argumentele sunt solide FOARTE SOLIDE se poate face asa ceva: fundamentat economic si explicatii mai mult decat detaliate. Mai mult de atat daca tu produci exemplul de mai sus de ce mai folosim descarcarea dupa coeficient?
Stii cum e? Cand imi convine mie folosesc K daca vad ca am platit mult inseamna ca era mai buna cantitativ-valoric.
Admitem ca ai inventarul. Te intereseaza cate pungi de pufuleti si cate pachete de tigari ai sau vezi daca VALORIC pufuletii+tigeretele dau ca suma ceea ce ai tu in balanta?
Repet: daca ai inventarele de sfarsit de an nu mai este nicio problema in a dovedi ca s-a gresit, dar daca schimbi abordarea de descarcare pentru ca NU E CORECT CA AM PLATIT MULT LA STAT atunci chiar ca vorbim fiecare limbi diferite.
Sa admitem ca stai cu chirie si ai negociat un contract (semnat parafat si inregistrat super-legal) pe un an de zile lunar o chirie de 200 EUR (ce sansa, cum ai reusit sa negociezi atat de jos chiria?) si din luna a sasea vine proprietarul si spune din luna iulie imi platesti 400 EUR ca asta e cursul pietii ce faci? Ii dai 400 EUR sau ii spui: 200 EUR pana in decembrie sau ne intalnim la tribunal?
I se face o factura de vanzare catre persoana fizica si ii tai chitanta. Factura se inregistreaza in jurnalul de vanzari dar nu se ia in calculul declaratiei care se depune semestrial cu facturile emise pentru ca o persoana fizica nu este platitor de TVA..rimpuc818 scrie:Problema este mult mai complexa, la acel moment avea si alt punct de lucru si voia sa-si tranfere marfa, dar brusc s-a hotarat sa renunte la tot. Nu mai pot sa-i bat bonuri pentru ca ....era la....timpul trecut aceasta posibilitate.