concediu de odihna

Mesaj
Autor
ciorobas
Mesaje: 6
Membru din: Mie Mai 11, 2016 12:02 pm

concediu de odihna

#1 Mesaj de ciorobas »

concediul de odihna al unui salariat se poate da de pe un an pe altul in conditiile in care salariatul
nu a avut concediu medical ?

paturcai
Mesaje: 8077
Membru din: Mie Feb 07, 2007 12:00 am

Re: concediu de odihna

#2 Mesaj de paturcai »

Concediul de odihna este un drept care nu se pierde.
In Codul Muncii se spune despre o perioada de 18 luni in care salariatul trebuie sa efectueze concediul de odihna neefectuat. Ce se intampla dupa cele 18 luni nu spune nimeni.
Din cele citite de-a lungul timpului referitor la acest subiect am concluzionat ca acest drept nu se pierde intrucat se spune la un moment dat in Codul Muncii ca angajatul nu poate renunta in tot sau in parte la drepturile care i se cuvin. Concediul de odihna este un drept al salariatului.
Ori tocmai asta se intampla daca se pierde concediul de odihna: angajatul a renuntat "în tot" la un drept.
Art. 38. [interdicţia renunţării la drepturile prevăzute de lege]
Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate. (Legea nr. 12/2015)

Nu exista nicio reglamentare legislativa care sa spuna: dupa un anumit termen, concediul s-a pierdut.

"Art. 146. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) in cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca. (Legea nr. 12/2015)"

http://accace.ro/file/141137/25_Comunic ... odihna.pdf
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

cretul906
Mesaje: 39
Membru din: Joi Apr 10, 2008 12:00 am

Re: concediu de odihna

#3 Mesaj de cretul906 »

"Art. 146. - (1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) in cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual."

Pentru mine (muritor de rand) articolul de mai sus este foarte clar, concediul de odihna se efectueaza in anul calendaristic pentru care s-a generat dreptul acesta, dar, este in regula sa ma prevalez (ca angajator) de alin(2) pentru a acoperi perioada de inceput de an urmator cu zile de concediu neefectuat in anul curent? Ca sa fiu mai precis: Firma interntioneaza sa acorde o vacanta de sarbatori incepand cu data de 22.12.2016 pina pe 09.01.2017, motiv pentru care fiecarui angajat i s-au "pus deoparte" un numar de 8 zile concediu de odihna (drept co pentru 2016) cu care sa se acopere zilele lucratoare din aceasta perioada, 4 pentru decembrie 2016 si 4 pentru ianuarie 2017. Eu am sustinut ca nu-i legal, nu salariatul n-a putut efectua co ci eu (angajator) nu i-am dat toate zilele in anul curent si mi s-a raspuns ca nu interpretez eu corect legea si ca e corect asa cum s-a hotarat. Voi ce parere aveti?

Multumesc!

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 8220
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: concediu de odihna

#4 Mesaj de herganiec »

Cum se procedează cu angajații care nu mai au zile de concediu pe anul curent? Îi pune în fără plată?

Oricum firma nu poate obliga salariatul să-și ia concediul decât dacă.. mai are.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

cretul906
Mesaje: 39
Membru din: Joi Apr 10, 2008 12:00 am

Re: concediu de odihna

#5 Mesaj de cretul906 »

Sunt putine cazurile in care nu sunt suficiente zile de co pentru a acoperi cele 4 zile din decembrie si, da, celor care nu mai au zile de concediu de odihna li se solicita o cerere de concediu fara plata. Totusi intrebarea mea ramane! :) Cum pot sa acord concediul de odihna cuvenit pt 2016 in ianuarie 2017?

Avatar utilizator
herganiec
Mesaje: 8220
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: concediu de odihna

#6 Mesaj de herganiec »

Angajatii fac cerere de concediu pt perioada respectiva.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

Scrie răspuns