Productie confectii metalice

bunoarav

Productie confectii metalice

#1 Mesaj de bunoarav »

Buna ziua, doresc sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Societatea primeste de la clienti comenzi ferme (nr.bucati fix) pt executia unor confectii metalice (diverse panouri, etc)
Societatea face proiectul tehnic al acestor confectii si le da la executat unei alte firme care are capacitatea de productie.
Societatea primeste aceste semifabricate metalice, le asambleaza si le echipeaza (suruburi, geamuri, ventilatoare de racire, surse etc) si le vinde clientului. Mentionez ca la semnarea contractului cu clientul nu sunt cunoscute intotdeauna preturile de vanzare catre acesta. Toate gestiunile sunt cantitativ valorice.

Pana acum vechiul contabil a lucrat asa
a) Primirea semifabricatelor de la clienti (sunt mai multe repere pentru un singur produs):
301-401 5 lei
b) Achizitia de suruburi, geamuri, ventilatoare care se regasesc in produsul finit
301-401 2 lei
c) S-a creat din meniul productie un reper cu denumirea produsului final (de exemplu, "panou final")
a fost descarcat pe acest reper toata cheltuiala aferente producerii acestuia
345-711 7 lei (semifabricate+suruburi geamuri ventilatoare etc)
601-301 7 lei
Practic pretul prestabilit este egal cu valoarea consumurilor
d) A fost vandut reperul "panou final" ca produs finit:
411=7015 12 lei
si descarcarea de gestiune
711-345 7 lei

1) Este corecta aceasta modalitate de lucru ?
2) Este corecta incadrarea suruburilor geamurilor, ventilatoarelor ca si materii prime ? Pe ce categorie de cheltuieli sa le introduc ?
3) De asemenea este corecta incadrarea semifabricatelor de la clienti (care reprezinta aproape 85 % din costul total al produsului) ca si materii prime ? Se impune sa fac din meniul "Tipuri de articole/servicii" gestiunea de semifabricate aprovizionabila si sa le introduc acolo ?
4) Este corect ca pretul prestabilit in momentul producerii "panoului final" sa fie egal cu valoarea consumurilor necesare pt. al produce sau trebuie sa fie egal cu pretul de vanzare din contract (desi nu intotdeauna se cunosate acest pret de vanzare in contract) ?

Va multumesc si va rog sa ma scuzati daca m-am exprimat gresit, sunt mai nestiutor la capitolul "productie".

paturcai

Re: Productie confectii metalice

#2 Mesaj de paturcai »

1. Gandire perfecta!
2. Este corecta interpretarea pentru ca trebuie sa ganditi astfel: acele componente vor intra in componenta unui produs (asamblat) pe care il veti vinde.
3. Cred ca ati vrut sa spuneti furnizori in loc de clienti. De fapt este o reformulare a chestiunii de la punctul 2.
4. Pentru super-contabilitate nu este corect. Trebuia sa aveti costurile directe si indirecte, dar nu neaparat; este o repartizare a cheltuielilor pe unitatea de produs asamblata fara a lua aici in calcul cheltuielile cu salariile de exemplu, sau energia sau amortismentele, etc. Important este ca acele "refacturari" (pentru ca asta sunt de fapt) sa inglobeze toate costurile (de aprovizionare) legate de "producerea/asamblarea acelor panouri.

Va dau un alt exemplu ca sa intelegeti mai bine:
O societate care produce ambalaje (pungi de plastic de diferite marimi) care sunt si inscriptionate solicita ca inscriptioonarea sa se efectueze de catre o alta entitate care are capacitatea de a face acest lucru (cum foarte frumos v-ati exprimat mai sus).
Ca sa faca inscriptionarea se face un cliseu apoi o matrita si apoi se face procesul de imprimare a foliei din care se vor face la anumite dimensiuni pungile/ambalajele respective.
Bun!
Furnizorul care a inscriptionat folia, imi factureaza serviciul de imprimare DAR SI matrita si cliseul fotografic (cu care nu are oricum ce sa faca, pentru ca este al meu si este personalizat).
La randul meu (producator de ambalaje) eu tai pungile conform comenzii clientului si trebuie sa refacturez acestui costul cliseului si matrita. Fie le voi considera ca materie prima pentru productia de ambalaje, fie daca nu le voi refactura ca: "cliseu" si "matrita". Finalul este acelasi: cliseul si matrita intra in acelasi cost de achizitie cu pungile in sine.

Sper sa fi fost macar la fel de coerent pe cat ati fost in expunerea problemei.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

bunoarav

Re: Productie confectii metalice

#3 Mesaj de bunoarav »

Va multumesc pentru raspuns, ideea principala era daca prezenta procedura de inregsitrare este corecta si daca, la un eventual control pot exista obiectii semnificative (ameniz etc) legat de aceasta modalitate de inregistrare.
Inca o data va multumesc foarte mult pentru raspuns.

Scrie răspuns