As vrea sa ma sfatuiti legat de urmatoarea situatie.
Sunt PFA, neplatitor de TVA si am un angajat. Putem lua ca si exemplu, venituri anuale in valoare de 50.000. Ca sa fie mai usor de calculat, consideram aceiasi valoare si pentru anul anterior si pentru anul curent. Cheltuieli deductibile, nesemnificative pe care nu le luam in considerare. Pentru angajat, dupa fiecare trimestru, platesc cam 1500 lei contributiile.
Stiu ca s-a modificat de anul trecut procentul legat de pensii insa anul curent am platit foarte putin, in fiecare trimestru. Nu stiu la ce suma au facut raportarea pentru estimativa.
Deci, practic ca si PFA am de platit 16% impozit pe profit + 5.5% sanatate + 10.5% pensie. Nu stiu exact cum se scad si la ce sume efectiv se aplica fiecare procent.
Ma intreb, daca nu e mai avantajos pentru mine sa imi fac un SRL. Cum ar fi taxele ca si SRL raportat la PFA si ce avantaje/dezavantaje as avea?
Multumesc.
Sunt PFA, oare sa trec la SRL?
Re: Sunt PFA, oare sa trec la SRL?
Taxele sunt mai mici la SRL, dar depinde foarte mult de activitate. Uneori e mai rentabil să ai PFA.
Un avantaj e faptul că la PFA nu trebuie să dai socoteală pentru bani. Sunt ai tăi direct. Ca SRL banii nu sunt ai tăi. Sunt ai societății. Ai tăi sunt numai dacă societatea îți plătește salariu sau dacă, după închiderea anului anterior, profitul, dacă există, se repartizează ca dividend.
Un avantaj e faptul că la PFA nu trebuie să dai socoteală pentru bani. Sunt ai tăi direct. Ca SRL banii nu sunt ai tăi. Sunt ai societății. Ai tăi sunt numai dacă societatea îți plătește salariu sau dacă, după închiderea anului anterior, profitul, dacă există, se repartizează ca dividend.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Sunt in dilema si de cate ori se apropie luna cu plata trimestriala ma gandesc daca nu e mai bine sa fii SRL.
Poate imi scapa mie ceva, de acceea o sa fac un calcul sa vedem:
PFA:
- profit(practic venituri, cheltuielile fiind foarte putine) de 100.000 lei asta inseamna ca o sa platesc pentru ei ~ 16% impozit pe profit + 5.5% sanatate + 10.5% pensie adica ~32.000 lei. Acum nu stiu eu cum se scad procentele efectiv, am aplicat direct valoarea respectiva.
- PFA mai are un angajat cu salar minim pentru care se platesc trimestiral ~1800 lei, deci ar fi total pe an adica 7200 lei
Deci pentru PFA daca e sa adunam toate darile ajungem la 39.200 lei
SRL:
- din cate am inteles se plateste trimestrial 1% din venituri, adica 1000 lei x 4 trimestre = 4000 lei
- in acest caz o sa fie 2 salariati, adica 2x7200/an = 14.400 lei
- impozit de 5%+CAS 5.5%(oare trebuie?) pe dividende = 10.500 lei
Total SRL = 28.900 lei.
Ori ceva nu e bine in calculul meu, ori e prea mare discrepanta intre SRL si PFA...
Deci, ce nu fac eu bine in calculele mele?
Poate imi scapa mie ceva, de acceea o sa fac un calcul sa vedem:
PFA:
- profit(practic venituri, cheltuielile fiind foarte putine) de 100.000 lei asta inseamna ca o sa platesc pentru ei ~ 16% impozit pe profit + 5.5% sanatate + 10.5% pensie adica ~32.000 lei. Acum nu stiu eu cum se scad procentele efectiv, am aplicat direct valoarea respectiva.
- PFA mai are un angajat cu salar minim pentru care se platesc trimestiral ~1800 lei, deci ar fi total pe an adica 7200 lei
Deci pentru PFA daca e sa adunam toate darile ajungem la 39.200 lei
SRL:
- din cate am inteles se plateste trimestrial 1% din venituri, adica 1000 lei x 4 trimestre = 4000 lei
- in acest caz o sa fie 2 salariati, adica 2x7200/an = 14.400 lei
- impozit de 5%+CAS 5.5%(oare trebuie?) pe dividende = 10.500 lei
Total SRL = 28.900 lei.
Ori ceva nu e bine in calculul meu, ori e prea mare discrepanta intre SRL si PFA...
Deci, ce nu fac eu bine in calculele mele?
E bun calculul. Nu e problema aici legat de taxare, unde e clar că poate fi mai avantajos la un SRL față de un PFA.
Dar - la PFA banii sunt ai tăi, direct și nu contează ce faci cu restul banilor încasați. La SRL nu. La SRL banii sunt ai SRL nu ai tăi. Ai tăi devin prin salariu (taxabil bineînțles) sau anul următor dacă ai profit prin repartizarea de dividende și plata a 5% impozit pe dividende. Dacă ai avea 50000 lei profit ai mai da 2500 lei impozit pe dividende și ai ridica doar 47500.
În plus nu ai putea ridica numerar mai mult de 10,000 lei.
Pe de altă parte - la SRL plătești impozit pe factura emisă chiar dacă nu e încasată. La PFA plătești în funcție de ce încasezi.
La PFA evidența contabilă e simplă - nu ești obligat să ai contabil, dar la SRL nu e așa. E mai complexă și e nevoie de contabil. Sunt costuri suplimentare cu evidența contabilă, cu întocmirea bilanțului.
Așa că sunt unele beneficii ca PFA comparativ cu un SRL, beneficii ce nu se văd în cuantumul impozitelor plătite.
Dar - la PFA banii sunt ai tăi, direct și nu contează ce faci cu restul banilor încasați. La SRL nu. La SRL banii sunt ai SRL nu ai tăi. Ai tăi devin prin salariu (taxabil bineînțles) sau anul următor dacă ai profit prin repartizarea de dividende și plata a 5% impozit pe dividende. Dacă ai avea 50000 lei profit ai mai da 2500 lei impozit pe dividende și ai ridica doar 47500.
În plus nu ai putea ridica numerar mai mult de 10,000 lei.
Pe de altă parte - la SRL plătești impozit pe factura emisă chiar dacă nu e încasată. La PFA plătești în funcție de ce încasezi.
La PFA evidența contabilă e simplă - nu ești obligat să ai contabil, dar la SRL nu e așa. E mai complexă și e nevoie de contabil. Sunt costuri suplimentare cu evidența contabilă, cu întocmirea bilanțului.
Așa că sunt unele beneficii ca PFA comparativ cu un SRL, beneficii ce nu se văd în cuantumul impozitelor plătite.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.