Rezerva legala contabila vs. fiscala

iridone155

Rezerva legala contabila vs. fiscala

#1 Mesaj de iridone155 »

Buna ziua,
Mi-am prins urechile cu urmatoarea speta si as dori o confirmare de la voi daca rezolvarea mea este ok!

Per an contabil incheiat (2015) am avut profit, dar am avut si pierdere de recuperat mai mare decat profitul obtinut in anul incheiat.
1. - contabil am calculat si inregistrat rezerve legale (n-am tinut cont ca am pierdere de recuperat ) CORECT ?
2. - fiscal (D101) am calculat si declarat rezervele legale (Rd.16 din D101) desi a fost profit dar am avut si pierdere fiscala de recuperat mai mare decat profitul, astfel incat mi-am diminuat pierderea de recuperat in anii urmatori cu suma din rezerve. AM GRESIT, nu?!
Sa inteleg ca la calculul profitului fiscal se tine cont de rezerva doar in cazul in care rezulta profit si nu mai este pierdere de acoperit, implicit DOAR in momentul in care trebuie sa platim efectiv impozitul!
3. In cazul in care se ajunge sa putem beneficia fiscal de deductibilitatea rezervei legale de la plata impozitului pe profit sa inteleg ca avem dreptul deductibil doar la 5% din profitul contabil dupa ce am tinut cont de chelt neded. si venituri neimp. si max 20 % din imp pe profit aferent anului in care se face calculul. Nu tinem cont de soldul rezervei din 1061! ASA-I ?!

Asadar va trebui sa depun rectificativa la D101 prin care sa trec "zero" la Rd. 16 , NU?!

PS: Am observat situatia aceasta dupa o verificare a declaratiilor deoarece ne aflam pe punctul de a plati impozit pe profit si mi-e putin teama sa nu fi reiesit deja impozit de plata la luna sept 2016.

Multumesc anticipat!

iridone155

Re: Rezerva legala contabila vs. fiscala

#2 Mesaj de iridone155 »

Nu-mi confirma sau infirma nimeni... :(
Cred ca stresul cu D394 nu mai da timp liber contabililor zilele astea...

nedelcuv600

Re: Rezerva legala contabila vs. fiscala

#3 Mesaj de nedelcuv600 »

Ma intereseaza si pe mine daca la calculul imozitului pe profit la trimestrul I pot sa constitui rezerva legala in limita deductibila, sau se face numai la sfarsitul anului.

Scrie răspuns