consignatie
consignatie
La o societate care primeste marfa in regim de consignatie de la persoane fizice neautorizate se retine vreun impozit care apoi se vireaza la stat? A doua problema: tva se calculeaza la adaos, dar cum se calculeaza? 19 % sau 15.96% ? va multumesc.
Impozitul care se reţine în astfel de cazuri este 10%.
----------
ART. 52 din Codul Fiscal, Titlul - Impozitul pe Venit
Retinerea la sursa a impozitului reprezentând plati anticipate pentru unele venituri din activitati independente
(1) Platitorii urmatoarelor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentând plati anticipate, din veniturile platite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din vânzarea bunurilor în regim de consignatie;
c) venituri din activitati desfasurate în baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
d) venituri din activitati desfasurate în baza contractelor/conventiilor civile încheiate potrivit Codului civil;
e) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
f) venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV, care nu genereaza o persoana juridica.
(2) Impozitul ce trebuie retinut se stabileste dupa cum urmeaza:
a) în cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. a) - e), aplicând o cota de impunere de 10% la venitul brut;
b) în cazul veniturilor prevazute la alin. (l) lit. f), aplicând cota de impunere prevazuta pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor la veniturile ce revin persoanei fizice din asociere;
(3) Impozitul ce trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care a fost platit venitul, cu exceptia impozitului aferent veniturilor prevazute la alin. (1) lit. f), pentru care termenul de virare este reglementat potrivit titlului IV.
-------------
Modul de formare a preţului la consignaţia:
Preţ deponent + comision consignaţie + (comision * 19% - >TVA) = Preţ de vânzare
Articole contabile:
Debit 8033 cu marfa primita spre vânzare
Pentru marfa vândută într-o lună
371=% cu valoarea mărfurilor vândute
462 cu valoarea stabilită de deponent
378 cu valoarea comisionului aferent mărfurilor vândute
4428 cu TVA neexigibil
% = 371 cu valoarea mărfurilor vândute
607
378
4428
5311= %
707 cu valoarea scutită de tva
707 cu valoarea comisionului (venit impozabil)
4427 cu TVA aferent
462 = 446 cu valoarea impozitului reţinut
462 = 5311 sau 5121 după caz, cu valoarea plăţilor către deponenţi pentru bunurile vândute
contul 371 nu are sold la consignaţie, pentru că nu firma este proprietara bunurilor ci deponentul.
Contul 8033 se creditează cu valoarea bunurilor ieşite - prin vânzare sau retragere de către deponent.
Soldul contului 8033 va reflecta valoarea bunurilor primite în consignaţie.
----------
ART. 52 din Codul Fiscal, Titlul - Impozitul pe Venit
Retinerea la sursa a impozitului reprezentând plati anticipate pentru unele venituri din activitati independente
(1) Platitorii urmatoarelor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentând plati anticipate, din veniturile platite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din vânzarea bunurilor în regim de consignatie;
c) venituri din activitati desfasurate în baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
d) venituri din activitati desfasurate în baza contractelor/conventiilor civile încheiate potrivit Codului civil;
e) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
f) venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV, care nu genereaza o persoana juridica.
(2) Impozitul ce trebuie retinut se stabileste dupa cum urmeaza:
a) în cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. a) - e), aplicând o cota de impunere de 10% la venitul brut;
b) în cazul veniturilor prevazute la alin. (l) lit. f), aplicând cota de impunere prevazuta pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor la veniturile ce revin persoanei fizice din asociere;
(3) Impozitul ce trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei în care a fost platit venitul, cu exceptia impozitului aferent veniturilor prevazute la alin. (1) lit. f), pentru care termenul de virare este reglementat potrivit titlului IV.
-------------
Modul de formare a preţului la consignaţia:
Preţ deponent + comision consignaţie + (comision * 19% - >TVA) = Preţ de vânzare
Articole contabile:
Debit 8033 cu marfa primita spre vânzare
Pentru marfa vândută într-o lună
371=% cu valoarea mărfurilor vândute
462 cu valoarea stabilită de deponent
378 cu valoarea comisionului aferent mărfurilor vândute
4428 cu TVA neexigibil
% = 371 cu valoarea mărfurilor vândute
607
378
4428
5311= %
707 cu valoarea scutită de tva
707 cu valoarea comisionului (venit impozabil)
4427 cu TVA aferent
462 = 446 cu valoarea impozitului reţinut
462 = 5311 sau 5121 după caz, cu valoarea plăţilor către deponenţi pentru bunurile vândute
contul 371 nu are sold la consignaţie, pentru că nu firma este proprietara bunurilor ci deponentul.
Contul 8033 se creditează cu valoarea bunurilor ieşite - prin vânzare sau retragere de către deponent.
Soldul contului 8033 va reflecta valoarea bunurilor primite în consignaţie.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
calculul TVA-ului nu se face prin aplicarea procedeului sutei marite asupra marjei reprezentand baza de impozitare? Bunurile primite in consignatie sunt de la persoane fizice, nu vad de ce s-ar retine 10% impozit din venitul lor brut, pentru ca in acest caz ar trebui ca persoana respectiva sa depuna declaratie de venit global ( sau trebuia), si ar trebui sa apara in declaratia 205.Cred ca se retine doar in cazul persoanelor sau societatilor care au contract sau care prezinta marfa la consignatar pe baza de factura.Spun si eu.......astept si alte lamuriri.Va multumesc
Nu. La baza de impozitare se aplică cota de TVA. Calculul cu procedeul sutei majorate se face atunci când doreşti să afli cât TVA este inclus într-un preţ.patrascuc scrie:calculul TVA-ului nu se face prin aplicarea procedeului sutei marite asupra marjei reprezentand baza de impozitare?
Parţial ai dreptate. În normele de aplicare a codului fiscal sunt următoarele enunţuri:patrascuc scrie: Bunurile primite in consignatie sunt de la persoane fizice, nu vad de ce s-ar retine 10% impozit din venitul lor brut, pentru ca in acest caz ar trebui ca persoana respectiva sa depuna declaratie de venit global ( sau trebuia), si ar trebui sa apara in declaratia 205........Spun si eu.......astept si alte lamuriri.Va multumesc
21. Sunt considerate venituri comerciale veniturile realizate din fapte de comerţ de către persoane fizice sau asocieri fără personalitate juridică, din prestări de servicii, altele decŕt cele realizate din profesii libere, precum şi cele obţinute din practicarea unei meserii.
Principalele activităţi care constituie fapte de comerţ sunt:
- activităţi de producţie;
- activităţi de cumpărare efectuate în scopul revŕnzării;
- organizarea de spectacole culturale, sportive, distractive şi altele asemenea;
- activităţi al căror scop este facilitarea ăncheierii de tranzacţii comerciale printr-un intermediar, cum ar fi: contract de comision, de mandat, de reprezentare, de agent de asigurare şi alte asemenea contracte ăncheiate în conformitate cu prevederile Codului comercial, indiferent de perioada pentru care a fost ăncheiat contractul;
- vŕnzarea în regim de consignaţie a bunurilor cumpărate în scopul revŕnzării sau produse pentru a fi comercializate;
----
40. Veniturile obţinute din valorificarea în regim de consignaţie sau prin vŕnzare directa către agenţi economici şi alte instituţii a bunurilor rezultate în urma unei prelucrari sau procurate în scopul revŕnzării sunt considerate venituri din activităţi independente. în aceasta situaţie se vor solicita documentele care atesta provenienta bunurilor respective, precum şi autorizaţia de funcţionare. Nu se încadrează în aceste prevederi bunurile din patrimoniul personal.
De unde rezultă că bunurile din patrimoniul personal nu sunt supuse impozitării. În rest pentru celelate vânzări trebuie aplicat procentul de 10% şi trebuie înscrişi în declaraţia 205.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Re: consignatie
Buna ziua! am o nelamurire legata de calculul impozitului pe venit in cazul unei consignatii. Cota de 3% se aplica contului 707 ce include intreaga valoare a tranzactiei (comision plus val.bunului vandut).:
5311 = %
707.1 150
707.2 45
4428 8.71
dupa mine ar trebui aplicata doar pt.comision, pt.ca practic , doar asta este venitul firmei.
gresesc eu undeva? va rog mult sa ma lamuriti
5311 = %
707.1 150
707.2 45
4428 8.71
dupa mine ar trebui aplicata doar pt.comision, pt.ca practic , doar asta este venitul firmei.
gresesc eu undeva? va rog mult sa ma lamuriti

Totusi in acest caz venitul nu este doar acel comision si nu intreaga valoare a bunului vandul?
Si la comercianti, venitul este doar adaosul, si nu intreaga valoare a bunului vandut, nu?
Marian Apetre
Eu inteleg ce vrei sa zici, dar la consignatie este altceva, acel bun nu devine proprietatea unitatii, ci vinde in numele persoanei si el aplica doar un comision, de aceea se aplica TVA doar pe acel comision (cel putin eu asa stiam, dar este posibil sa gresesc).
-
Considerati ca este corect sau nu ca:
in contabilitatea firmei se inregistreaza ca venit care constituie cifra de afaceri doar comisionul, nu si partea deponentului. Deci, procentul aferent impozitarii microintreprinderii sa se aplice doar comisionului?
Monografia prezentata mai sus de tomac mai este valabila?. Cum se marcheaza in casa produsele vadute?
"Completare ulterioara"
Se intocmeste autofactura pt. bunurile achizitionate ce provin din patrimoniul pers fizice
Se marcheaza in casa sortiment distinct cu tva normal
Se conduc registre speciale pt aceste operatiuni
TVA de plata se stabileste ca dif. dintre TVA special colectat si TVA special deductibil din autofacturi ??????
in contabilitatea firmei se inregistreaza ca venit care constituie cifra de afaceri doar comisionul, nu si partea deponentului. Deci, procentul aferent impozitarii microintreprinderii sa se aplice doar comisionului?
Monografia prezentata mai sus de tomac mai este valabila?. Cum se marcheaza in casa produsele vadute?
"Completare ulterioara"
Se intocmeste autofactura pt. bunurile achizitionate ce provin din patrimoniul pers fizice
Se marcheaza in casa sortiment distinct cu tva normal
Se conduc registre speciale pt aceste operatiuni
TVA de plata se stabileste ca dif. dintre TVA special colectat si TVA special deductibil din autofacturi ??????