Am o nelamurire in legatura cu modul de calcul al venitului net si al deducerii personale care apar pe statul de plata in cazul unei salariate care a fost toata luna iunie 2017 in concediu medical, nu are alte venituri suplimentare, iar in statul de plata al lunii iunie am urmatoarele date:
- 2 zile din concediu medical suportate din FS, adica 51 lei;
- 18 zile din concediu medical suportate din CCI, adica 506 lei;
- venit brut realizat 557 lei;
- CAS angajat 115 lei, somaj angajat 1 lei;
- VENIT NET 11 lei;
- DEDUCERE PERSONALA 11 lei;
- venit baza calcul 0 lei;
- impozit 0 lei;
- salariu net 441 lei.
Nu inteleg cum s-a ajuns in statul de plata la VENITUL NET 11 lei si DEDUCERE PERSONALA 11 lei (deducerea personala a salariatei este de 300 lei). In D112 apare deducerea personala de 11 lei.
Astept lamuriri de la dumneavoastra.
Va multumesc.
concediu medical-venit net stat plata
Re: concediu medical-venit net stat plata
Cred ca mai lipsesc niste date suplimentare fata de postate, ca nu prea imi ies cei 11 lei.
Totusi despre ce concediu medical discutam?
In primul rand deducerea personala este de 250 lei, ca mai beneficiaza de o deducere suplimentara de 100 de lei, precum aceasta se reduce avand in vedere nivelul venitului ii altceva.
In al doilea rand, daca venitul net este de 11 lei, este normal ca deducerea nu poate depasi aceasta suma, altfel ai avea un venit baza de calcul cu minus, ceea ce nu este normal.
Totusi despre ce concediu medical discutam?
In primul rand deducerea personala este de 250 lei, ca mai beneficiaza de o deducere suplimentara de 100 de lei, precum aceasta se reduce avand in vedere nivelul venitului ii altceva.
In al doilea rand, daca venitul net este de 11 lei, este normal ca deducerea nu poate depasi aceasta suma, altfel ai avea un venit baza de calcul cu minus, ceea ce nu este normal.
Nu lipsește decât informația legată de codul concediului 01-14, dar oricum o luăm explicația e simplă - venitul impozabil e determinat aici în funcție de sumele suportate din FS. Iar deducerea se limitează automat la nivelul venitului impozabil dacă acesta este mai mic decât deducerea personală.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Sunt de acord Tomac, dar nelamurirea mea este de unde s-a ajuns in program la venitul net de 11 lei, din moment ce suma suportata din fondul de salarii este de 51 lei?
Cred ca cei 11 lei care apar in stat ca si venit net reprezinta CAS angajat suportat din FS, proportional cu zilele lucratoare (115 cas angajat/20 zile lucratoare x 2 zile suportate din FS), insa tot nu inteleg de ce sunt evidentiati in stat ca venit net.
Exact, e proporțional. Apar la venit net pentru că așa e numită de fapt corect, baza de calcul a impozitului înainte de deducerea personală.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Salariata este toata luna iunie 2017 in concediu medical, are doua concedii medicale initiale unul in continuarea celuilalt:
1. CM 1 (INITIAL)- din 02.06.2017-11.06.2017, COD INDEMNIZATIE 01 (75%) pe care in program l-am introdus in 2 etape:
a) - 5 zile calendaristice ( 02.06.2017-06.06.2017), din care 2 platite (lucratoare) suportate din FS;
b) - 5 zile calendaristice ( 07.06.2017-11.06.2017), din care 3 platite (lucratoare) suportate din CCI.
Baza de calcul a indemnizatiei este cea calculata de program (total venituri realizate in ultimele 6 luni/total zile lucrate in ultimele 6 luni).
2. CM 2 (INITIAL)- din 12.06.2017-30.06.2017, COD INDEMNIZATIE 08- sarcina (85%), suportat in totalitate din CCI ( 15 zile lucratoare).
Baza de calcul a indemnizatiei ramane aceeasi ca la CM 1(total venituri realizate in ultimele 6 luni/total zile lucrate in ultimele 6 luni) se schimba doar procentul de plata din 75% in 85%.
Este corect modul de calcul si de operare a concediilor in program?
Multumesc.
1. CM 1 (INITIAL)- din 02.06.2017-11.06.2017, COD INDEMNIZATIE 01 (75%) pe care in program l-am introdus in 2 etape:
a) - 5 zile calendaristice ( 02.06.2017-06.06.2017), din care 2 platite (lucratoare) suportate din FS;
b) - 5 zile calendaristice ( 07.06.2017-11.06.2017), din care 3 platite (lucratoare) suportate din CCI.
Baza de calcul a indemnizatiei este cea calculata de program (total venituri realizate in ultimele 6 luni/total zile lucrate in ultimele 6 luni).
2. CM 2 (INITIAL)- din 12.06.2017-30.06.2017, COD INDEMNIZATIE 08- sarcina (85%), suportat in totalitate din CCI ( 15 zile lucratoare).
Baza de calcul a indemnizatiei ramane aceeasi ca la CM 1(total venituri realizate in ultimele 6 luni/total zile lucrate in ultimele 6 luni) se schimba doar procentul de plata din 75% in 85%.
Este corect modul de calcul si de operare a concediilor in program?
Multumesc.
Multumesc.