retetarul este obligatoriu?
retetarul este obligatoriu?
La un restaurant, primesc zilnic un bon de productie, unde am centralizate toate produsele obtinute in ziua respectiva (batute pe casa) si un bon de consum materii prime pentru ziua respectiva. Nu am retetar. Este obligatoriu sa am si retetar pentru fiecare produs finit? Imi este incomod sa lucrez cu retetar pentru ca restaurantul are o varietate mare de articole zilnic plus ca reteta pentru un produs este aproape mereu alta...
- fagarasa176
Re: retetarul este obligatoriu?
E asta nu am mai auzito pana acumaturdaa scrie: reteta pentru un produs este aproape mereu alta...

Cum adica diferita? in functie de cati bani are clientul ii pui mai putina carne in ciorba? Sau cum?
Mai greu este la inceput pana se pun la punct toate produsele ficare cu reteta lui, apoi totul merge ca uns.turdaa scrie: Imi este incomod sa lucrez cu retetar pentru ca restaurantul are o varietate mare de articole zilnic
E chiar indicat sa folositi retete
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!
Si eu m-am mirat, dar bucatarul tot schimba retetele...(ori se plictiseste sa faca de doua ori aceiasi ciorba ori nu mai tine minte de data trecuta
)
si totusi... retetarul este obligatoriu in cazul unui control sau pot merge cu acel consum zilnic?
Multumesc pt raspuns.

si totusi... retetarul este obligatoriu in cazul unui control sau pot merge cu acel consum zilnic?
Multumesc pt raspuns.
- fagarasa176
La un control, din cate stiu eu, este obligatoriu sa existe un retetar scris si semnat de catre bucatar.
Pentru linistea ta, pentru ca pot exista diferente intre ce dai tu in consum si ceea ce consuma el fizic, eu te sfatuiesc sa faci in asa fel incat sa existea acel dosar cu retete semnate de catre bucatar.
Tu macar ai cum sa justifici de ce ai dat in consum si cat ai dat in consum.
Pentru linistea ta, pentru ca pot exista diferente intre ce dai tu in consum si ceea ce consuma el fizic, eu te sfatuiesc sa faci in asa fel incat sa existea acel dosar cu retete semnate de catre bucatar.
Tu macar ai cum sa justifici de ce ai dat in consum si cat ai dat in consum.
Oamenii merg la negru, ce naiba!
- fagarasa176
La negru, la negru...da intra la belea si contabilul daca nu are grija sa isi acopere spatele
Le știm cu toții pe astea. Bucătarii nu se uită la acte, ei fac ciorbă de burtă fără burtă, grătar fără carne și cartofi prăjiți fără...
-
...si poate"mai trage si la masea" intre timp!
-
Dar fagarasa are dreptate. E bine sa fie acoperit cu hartii. Ca asa e la noi!
Daca se face consumul zilnic , mai trebuie creata reteta pe produs ?
Va rog sa-mi sugerati un text din lege de unde sa ma pot lamuri.
Multumesc
Va rog sa-mi sugerati un text din lege de unde sa ma pot lamuri.
Multumesc
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)
Daca se face inventarierea la sfarsit de luna , la restaurant nu mai este nevoie retetar ?
Multumesc
Multumesc
- fagarasa176
Voi nu intelegeti un lucru, si este DOAR PUNCTUL MEU DE VEDERE
Nu va trebuie un temei legal ca sa va acoperiti spatele
Exemplu:
Sa zicem ca vine controlul si face un inventar pe care il compara cu scripticul din contabilitate, si logic o sa existe diferente in plus sau in minus.
Cel mai probabil patronul si bucatarul o sa zica, pai nu stiu domne', prostul ala de contabil (vesnica parere a tuturor despre noi) ce a facut de nu dau bine sumele.
Iar matale' ca sa fie totul in regula, daca ai retetele semnate de bucatar si introduse in contabilitate, ai cum sa dovedesti ca ceea ce ai dat in cosum este conform retetarului.
Nu va trebuie un temei legal ca sa va acoperiti spatele
Exemplu:
Sa zicem ca vine controlul si face un inventar pe care il compara cu scripticul din contabilitate, si logic o sa existe diferente in plus sau in minus.
Cel mai probabil patronul si bucatarul o sa zica, pai nu stiu domne', prostul ala de contabil (vesnica parere a tuturor despre noi) ce a facut de nu dau bine sumele.
Iar matale' ca sa fie totul in regula, daca ai retetele semnate de bucatar si introduse in contabilitate, ai cum sa dovedesti ca ceea ce ai dat in cosum este conform retetarului.

Problema noastra e atunci cand bucatarul iti da reteta (semnată și pătată), dar tu nu ai ce scadea din stoc.
Precum sa faci ciorba de burta, dar fara burta.
Buna ziua
Mii de scuze , dar din raspunsurile primite nu am reusit sa ma lamuresc daca se face bonul de consum zilnic pentru total produse vandute in ziua respectiva , acesta poate tine loc de retetar ? ( bonul de consum este semnat de bucatar ) .
Multumesc.
Mii de scuze , dar din raspunsurile primite nu am reusit sa ma lamuresc daca se face bonul de consum zilnic pentru total produse vandute in ziua respectiva , acesta poate tine loc de retetar ? ( bonul de consum este semnat de bucatar ) .
Multumesc.