fidelizare

giurconiul

fidelizare

#1 Mesaj de giurconiul »

Va rog ,are cineva un contract de fidelizare pt angajati sau o anexa ceva la contractul de munca?Adica ceva care prevede ca angajatul are (pe langa drepturi si pachetul salarial )si ceva "obligatii" de a ramane sa zicem macar sase luni sau un an .Multumesc.

paturcai

#2 Mesaj de paturcai »

Angajatul nu poate fi "fidelizat" legandu-i o bila de picior.
Angajatul poate fi "fidelizat" cu stimulente ca sa ramana. Asta inseamna sa ii acord o pensie privata in plus fata de cea de stat, sa-i dau o zi in plus la concediul de odihna anual in fiecare an, sa ii dau prime trimestriale, sa-l cointeresez dandu-i procent pentru incasari si nu pentru vanzari, ii promiti un sejur platit de firma la sfarsitul fiecarui an intr-o tara exotica (nu in Bali ca-l termina meduzele-cutie), petrecere de Craciun in Caraibe sau Republica Domnicana, distribuirea unei parti din profitul firmei catre angajati, acordarea cu titlu gratuit de actiuni in firma. I se promit toate acestea la angajare si vezi tu cum faci sa nu mai ajunga sa beneficieze de ele.
Angajatul este protejat - si este firesc de altfel - pentru orice ingradire de acest fel.
Inainte de toate sa gandim si din punctul lor de vedere si apoi vom intelege ca "asa cum ii crestem" asa ii avem.
Nimeni nu spune sa fraternizam cu angajatul si sa facem jumate-jumate cu el profitul dar...
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

pintiliem

#3 Mesaj de pintiliem »

Codul muncii (cu ultimele modificari) are ceva prevederi referitoare la "fidelitatea angajatului":
Titlul II, cap. 1 Incheierea contractului individual de munca, art. 20 (clauza de neconcurenta, clauza de confidentialitate), art. 21
(1)La încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurenţă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă.
(2)Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului la data încetării contractului, cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare, perioada pentru care îşi produce efectele clauza de neconcurenţă, terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii, precum şi aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
(3)Indemnizaţia de neconcurenţă lunară datorată salariatului nu este de natură salarială, se negociază şi este de cel puţin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei încetării contractului individual de muncă sau, în cazul în care durata contractului individual de muncă a fost mai mică de 6 luni, din media veniturilor salariale lunare brute cuvenite acestuia pe durata contractului.
(4)Indemnizaţia de neconcurenţă reprezintă o cheltuială efectuată de angajator, este deductibilă la calculul profitului impozabil şi se impozitează la persoana fizică beneficiară, potrivit legii.
(5)Clauza de neconcurenţă îşi poate produce efectele pentru o perioadă de maximum 2 ani de la data încetării contractului individual de muncă.

Este clar, asa cum observa Paturca, ca legea nu-ti da dreptul sa obligi angajatul sa ramana o perioada minima de timp. Etic vorbind, problema este complicata si nu exista solutii general-valabile. Sunt angajatori care nu merita fidelitatea angajatilor si angajati ce-si cunosc doar propriul tel si pot calca in picioare oameni si principii pentru a-l atinge.

giurconiul

#4 Mesaj de giurconiul »

Multumesc dar nu sunt capcaun :D .Au salar normal,tichete,prime,supliment la salar,, concediu si tot tacamul..dar au descoperire de card(salariile sunt pe card)de sase salarii pe care unii la plecare uita sa completeze ce-au folosit si de aici reprosuri din partea bancii ca personalul este neserios (sunt tineri) si ei nu mai fac descoperire de card la noii angajati asa cum am cerut(pt a fi conditii egale pt toti)Ma gandeam ca un astfel de contract ..acord sau cum vreti sa-i spuneti ar reglementa acest aspect dar daca nu exista ,nu mai fac nici eu nimic si asta e Multumesc pt ambele raspunsuri dar se pare ca nu pot rezolva situatia.

herganiec

#5 Mesaj de herganiec »

pai nu-i faci lichidarea pana nu aduce de la banca ca nu are datorii.
nu te complica cu alte contracte suplimentare ca sunt si asa destule...
la noi asa se face la firma.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

mireav

Re: fidelizare

#6 Mesaj de mireav »

Buna ziua,cum se inregistreza indemnizatia de neconcurenta?

paturcai

#7 Mesaj de paturcai »

Interpretari asupra acestui subiect:
http://www.legislatiamuncii.manager.ro/ ... egala.html
http://www.itmconsulting.ro/articole/20 ... oncurenta/
DIn punct de vedere contabil ar trebui sa fie:
621 = 4281
4281 = 5311
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

mireav

#8 Mesaj de mireav »

se retine si impozit?

fagarasa176

#9 Mesaj de fagarasa176 »

Este un venit de natura salariala
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

mireav

#10 Mesaj de mireav »

eu am inteles ca nu sunt de natura salariala

fagarasa176

#11 Mesaj de fagarasa176 »

In link'ul ASTA pe care t'i la dat colegu paturcai scrie acolo ceva mare de tot cu rosu :shock: si mai scrie ceva de genu

"In conformitate cu art. 55 alin. (2) lit.j 2) din Codul fiscal „regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplica si urmatoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
j2) indemnizatiile lunare platite conform legii de angajatori pe perioada de neconcurenta, stabilite conform contractului individual de munca.”

Eu am o pereche de ochelari, imi mai trebuie inca una oare :roll:
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

mireav

#12 Mesaj de mireav »

in cazul acesta nu ar trebui folosit 641?Nu va suparati ca insist, dar vreau sa ma asigur ca nu gresesc.

herganiec

#13 Mesaj de herganiec »

matale, faci cum vrei dar paturcai a spus clar..
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

ionescug551

#14 Mesaj de ionescug551 »

Daca salariatul a fost angajat pina la 31.03.2011 si pentru fidelizare i se plateste in aprilie,mai ,iunie cum il inregistrez pentru a i se retine impozitul,sanatatea?

Scrie răspuns