imprumut intre societati comerciale

savaa

imprumut intre societati comerciale

#1 Mesaj de savaa »

REGULA:un SRL nu poate imprumuta alt SRL.Exista totusi posibilitatea ca acest lucru sa se intample atunci cand o persoana este asociat majoritar in cele doua SRL si daca consideri ca una din cele doua societati o ajuta pe cealalta la realizarea ob de activitate.Va rog sa imi impartasiti din experienta voastra.multumesc

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Nu. Se mai practica astfel de imprumuturi, mascate insa sub forma avansurilor. Aceasta insa presupune colectarea de TVA de catre societatea ce-l incaseaza. S-a mai discutat pe forum aceasta speta din cate imi aduc aminte.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ursachii

Re: imprumut intre societati comerciale

#3 Mesaj de ursachii »

savaa scrie:REGULA:un SRL nu poate imprumuta alt SRL.Exista totusi posibilitatea ca acest lucru sa se intample atunci cand o persoana este asociat majoritar in cele doua SRL si daca consideri ca una din cele doua societati o ajuta pe cealalta la realizarea ob de activitate.Va rog sa imi impartasiti din experienta voastra.multumesc
Daca o persoana fizica controleaza cele doua societati in mod direct sau indirect, societatile sunt afiliate si se pot imprumuta la fel ca cele care fac parte dintr-un grup.
De asemenea facturarile dintre ele trebuie sa respecte legislatia in ce priveste preturile de transfer. In caz contrar daca una este platitoare de impozit pe profit si alta de impozit pe venit micro, la un control te poti trezi cu recalcule la preturi si impozit pe profit din urma.

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

ursachii scrie:Daca o persoana fizica controleaza cele doua societati in mod direct sau indirect, societatile sunt afiliate si se pot imprumuta la fel ca cele care fac parte dintr-un grup.
Si totusi nu se pot imprumuta intre ele ca entitati. Persoana fizica care le controleaza le poate imprumuta.
Asta a fost si unul din motivele pentru care a fost "ingustata" posibilitatea de creditare dintre firme.
Ca se recurge la facturi intre firme si apoi acestea se anuleaza, este altceva.
Exemplu:
Gigi SRL face factura catre Pop SRL de prestari servicii in baza contractului dintre firme. Pop SRL plateste lui Gigi SRL factura. Gigi SRL plateste TVA-ul si impozitul aferent "prestarii" corespunzator facturii primite. Contractul poate fi facut pe sume mai mari iar prima transa atat cat are nevoie Pop SRL sa se intituleze: Avans prestari servicii cf contract XXX/XXXX. In aceasta situatie se plateste numai TVA.
Dupa ce Gigi SRL "isi revine", solicita anularea contractului de prestari servicii, se face o minuta, proces-verbal din care se constata ca prestatorul nu a mai realizat sarcina respectiva, banii se restituie, Gigi SRL face storno de factura cu TVA cu tot, si gata.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

buligat

#5 Mesaj de buligat »

Salut. Un srl ii imprumute altui srl bani ,la care admin primului srl este si asociat la a al doilea srl, prin banca, 9000 , cum ar putea sa i returneze banii, dar nu prin banca, cu dispozitii..? Multumesc.

Scrie răspuns