Inregistrare tva !!!

chioranl

Inregistrare tva !!!

#1 Mesaj de chioranl »

Am o mare problema! Verificam un furnizor din 2006, si am descoperit ca fostul contabil a inregistrat si TVA-ul care s-a platit cu numerar in vama pentru un import in anul 2006, crescand astfel datoria fata de furnizor. Ce pot sa fac sa reglez situatia? problema e ca nu gasesc nici decontul de tva din luna respectiva, dar din baza de date veche reiese ca l-a dedus . care sunt inregistrarile corecte? ma poate lamuri cineva? furnizorul respectiv s-a platit in avans, facand la data respectiva inreg ctb: 473=5121 cu suma de 5000 de euro, dar cand am vrut sa fac reglarea din ct 473 am descoperit ca imi ramane sold( valoarea TVA-ului). ce pot sa fac? Plata TVA -ului in vama a inregistrat-o in ct 635. Ma poate ajuta cineva????
ce pot sa fac cu suma care ramane in sold????

tomac

#2 Mesaj de tomac »

E o mica problema in mesajul tau:
chioranl scrie:dar din baza de date veche reiese ca l-a dedus
asta e prima afirmatie, apoi vi si spui ca:
chioranl scrie:Plata TVA -ului in vama a inregistrat-o in ct 635
Daca e asa cum a dedus? Ca TVA in vama trebuia inregistrat 4426=5121. Daca a inregistrat 635=5121 cum mai putea deduce? Doar daca facea artificial articol contabil 4426=401 dar asta ar fi marit aiurea datoria fata de furnizorul strain.
Nu prea poti face regularizarea daca nu stii cum anume a facut inregistrari atunci.
Daca nu a dedus, caz fericit, tot ce ai de facut e:
4426=1174
Daca ai avut profit in acel an, calculezi si diferenta de impozit pentru suma astfel corectata intrucit aceata inregistrata pe 635 a dus la diminuarea profitului. Diferenta de impozti o inregistrezi 1174=4411 si depui rectificativa la 101 pentru anul respectiv.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

chioranl

#3 Mesaj de chioranl »

pai, tocmai asta e ca eu nu mai inteleg prea multe din ce a facut el acolo. se pare ca asa a inregistrat mai multe declaratii de import si figurez cu datorii fata de furnizorii externi, care de fapt nu exista. plata tva-ului s-a facut cu numerar in vama, dar inregistrarea contabila in baza chitantei de la vama e: 635=5311, si cred ca inregistrarea furnizorului a facut-o in baza declaratiei de import, el nu inregistra facturile externe, ci declaratia de import, inregistrand ca datorie fata de furnizor si tva-ul respectiv, si imi apare in sold suma respectiva de plata. la furnizor apare 2131=401 si 4426=401. asa l-a dedus. firma este inca pe pierdere. ma poti lamuri Tomac?

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Daca a facut asa cum ai spus:
401=1174....cu valoarea TVA deductibil cu care a marit artificial datoria fata de furnizor
1174=4411 cu impozitul aferent sumei inregistrate eronat prin 635, daca societatea ar fi avut profit prin diminuarea cheltuielii respective.
Depui rectificativa la 101 pentru anul in cauza.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

chioranl

#5 Mesaj de chioranl »

multumesc Tomac! o sa vad ce pot sa fac.

Scrie răspuns