De anul acesta folosesc si eu Saga PS (fara stocuri) cu emitere de facturi prin FGO (sincronizare cu Saga), in calitate de PFA la norma de venit, platitor de TVA la facturare, tinandu-mi singur contabilitatea, dupa 10 ani de registre fizice si completari manuale ori pdf de 300 si 394

Am cateva intrebari si va cer ajutorul.
Situatia de fapt: in calitate de prestator de servicii am emis o factura (cu un alt software) in mai 2018 pentru un anume serviciu (artistic) prestat. Nici azi beneficiarul nu a platit factura, iar eu as vrea sa stornez si sa-mi recuperez TVA-ul platit de mine la data respectiva. Intrebari:
1. ce platforma voi utiliza pentru a recrea factura respectiva in aceste softuri si apoi pentru a emite factura de storno, SAga PS sau FGO? De fapt chiar e nevoie de recrearea facturii?
2. eu m-am gandit ca SAga, iar pentru ca utilizez Saga PS abia de la 1-1-2019 m-am gandit ca pentru stornare pasii ar fi sa recreez / inregistrez factura initiala, la sectiunea Iesiri, cu seria, numarul si data din 2018, asa cum a fost emisa, apoi in pasul doi sa o validez si imediat sa apas butonul Stornare, cu data de 30 martie 2019 ca sa o incadrez in decontul pe trim 1 / 2019. E corecta abordarea? Sau trebuia sa fac aceste lucruri in FGO si doar importam de acolo?
3. Daca e corect, atunci factura este creata in sectiunea Iesiri a SAGA PS. Nu ar fi trebuit sa o gasesc la Intrari, pentru ca va intra pe TVA deductibil? Sau stie soft-ul sa o aseze corespunzator in declaratie si registre pentru ca e cu minus?
4. La detalierea serviciului facturat, in Saga PS, am mai multe variante la sectiunea TIP si am lasat Nedefinit deocamdata. Pentru Storno ar trebui sa aleg ceva anume de acolo?
5. Mai am in aceeasi situatie o factura emisa in 2016 pe care am lasat-o asa in standby, asteptand plata, care nu a venit nici azi. Banuiesc ca nu e prea tarziu si voi putea aplica aceeasi metoda ce se va dovedi corecta aici. Totusi, pot verifica in vreun fel ca acel beneficiar chiar a inregistrat factura in contabilitatea sa la vremea respectiva? Eu da, si am platit TVA.
6. PDF-ul rezultat in urma vizualizarii facturii de storno in Saga PS (apasand butonul Tiparire) trebuie trimis pe email si beneficiarului?
Multumesc,