Atentie la monetare in 2006.

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
tomac

Atentie la monetare in 2006.

#1 Mesaj de tomac »

Atentie la OMFP 1714/2005.
Prea ne-am entuziasmat cu totii legat de faptul ca "nu mai trebuie intocmite monetare" din 2006.
Aveti grija la chestia asta.
Iata ce zice OMFP 1714/2005
ART. 7
Ordinul ministrului finantelor nr. 2.055/1998 privind aplicarea corespunzatoare a Hotarârii Guvernului nr. 831/1997, publicat în Monitorul Oficial al Romîniei, Partea I, nr. 442 din 20 noiembrie 1998, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
.....
3. Alineatul (1) al articolului 3 se abroga.
Ce prevedea acel alineat:
" (1) Toate unitatile din comertul cu amanuntul vor utiliza, pentru înregistrarea veniturilor, formularul cu regim special "Monetar cod 14-50-61", prezentat în anexa nr. 1, aprobat prin Ordinul ministrului finantelor nr. 970/1998."
Doar faptul ca monetarul este untilizat la amanuntul pentru inregistrarea veniturilor. Acum nu va mai avea acea functie, aceasta functie de document pentru inregistrarea veniturilor va fi preluata de raportul z emis de aparatele de marcat fiscale.
Si pentru a argumenta si mai bine, in anexa la OMFP 1714/2005, monetarul nu este inscris printre documentele care nu mai au regim special.
Asa ca pentru a rezuma, monetarul trebuie intocmit in continuare si va avea functiile prevazute in OMFP 2055/1998 mai putin cea de document pe baza caruia se inregistreaza veniturile.
OMFP 2055/1998:
MONETAR
(cod 14-50-61)
Formular cu regim special de tiparire, inseriere si numerotare

Formularul este tiparit in carnete a cite 100 de file.
1. Serveste ca:
- document justificativ pentru evidentierea la sfirsitul zilei a numerarului existent in casierie, corespunzator marfurilor comercializate;
- document justificativ de inregistrare in contabilitate;
- document justificativ pe baza caruia se preda numerarul incasat prin casa de catre casier la casieria centrala a agentului economic.
Monetarul se utilizeaza pentru vinzarea marfurilor cu amanuntul.
Potrivit reglementarilor in vigoare, in conditiile utilizarii aparatelor de marcat electronice, suma inscrisa in monetar trebuie sa coincida cu suma din registrul de casa emis de aceste aparate, inclusiv cu suma inregistrata de mana in registrul de casa, in cazul defectarii aparatelor de marcat electronice.
Valoarea inscrisa in monetar trebuie sa corespunda valorii inscrise in raportul de gestiune.
2. Se intocmeste in doua exemplare de catre casier, la sfirsitul zilei, prin inventarierea numerarului existent ?n casierie, pe categorii de bancnote si de monede.
3. Circula:
- la compartimentul financiar-contabil, pentru inregistrarea in registrul de casa (exemplarul 1);
- exemplarul 2 ramine in carnet.
4. Se arhiveaza la compartimentul financiar-contabil, dupa utilizarea completa a carnetului (ambele exemplare).
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

septimiuv

#2 Mesaj de septimiuv »

de acord cu tine... dar acum cine le mai face obligatorii ? 8)

tomac

#3 Mesaj de tomac »

Obligatorii sunt conform OMFP 2055/1998, dar nu pentru inregistrarea veniturilor.
Spre exemplu, daca ai doua magazine si ai incasari la fiecare din ele, trebuie intocmit monetar pentru banii care se predau la caserie. Mai mult la finele zilei, casierul trebuie sa intocmeasca monetar pentru soldul casei.

danynet121

Asa este

#4 Mesaj de danynet121 »

Tomac are dreptate, si eu m-am entuziasmat la inceput crezand ca vom scapa de monetare, din pacate nu a fost asa.

Doriana

#5 Mesaj de Doriana »

tomac scrie:Obligatorii sunt conform OMFP 2055/1998, dar nu pentru inregistrarea veniturilor.
Spre exemplu, daca ai doua magazine si ai incasari la fiecare din ele, trebuie intocmit monetar pentru banii care se predau la caserie. Mai mult la finele zilei, casierul trebuie sa intocmeasca monetar pentru soldul casei.
off...deci nu se mai face monetar pe bon fiscal, ci pe soldul din casa (5311) ??? asta pt un pct de lucru..??
daca ai 2 puncte de lucru??
faci cate un monetar pt cele 2 si unul pt sold final 5311? 3 pe zi????
sau am inteles eu aiurea.... :?: :roll:

revino te rog cu o parere, mersi :wink:
Concluzia este momentul in care te-ai plictisit sa mai gandesti...

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Ai inteles bine.

Daca ai 2 puncte de lucru, eu recomand intocmirea de monetare la punctele de lucru (desi asta ar fi valabil numai daca la punctele de lucru ai avea si caserie proprie a punctului de lucru. Insa din experienta nu tocmai placuta pe care o am cu cei de la Garda Financiara, ei asimileaza un punct de lucru cu o caserie si solicita monetar si de acolo) si un monetar la sediu pe soldul casei.

Doriana

#7 Mesaj de Doriana »

mersi.....deci indiferent de nr. puncte de lucru, se face monetar pe soldul casei ??
si se nexeaza pur si simplu la fila de registru de casa.... :roll:
iar in cazul unui sg pct lucru, nu se mai face pe raport z monetar.... :?
cam asta ar fi, asa-i :?: :roll:

popescuc

#8 Mesaj de popescuc »

este delicat sa faci monetar pe sold casa deoarece daca ai primit o chitanta cu intarziere nu mai poti reface reg. de casa pt. ca ai monetar pe sold si nu il poti anula.

popescuc

#9 Mesaj de popescuc »

monetarul la sold de casa se face inca din anul 1985....cel putin pana in 1992 cand am lucrat cu casierii de tot felul asa era deci nu vad de ce nu ar fi si acum valabil. cred ca nu avem ce face... :(

Doriana

#10 Mesaj de Doriana »

pana acum nu mi-a cerut nimeni asa ceva, si nici nu voi face, intr-adevar, cele din urma .... cam greu, asta ar fi aberant, sa fac la toate firmele faza asta..... 8) mersi pt lamuriri :!:

tomac

#11 Mesaj de tomac »

popescuc scrie:este delicat sa faci monetar pe sold casa deoarece daca ai primit o chitanta cu intarziere nu mai poti reface reg. de casa pt. ca ai monetar pe sold si nu il poti anula.
Ai dreptate.
popescuc scrie:monetarul la sold de casa se face inca din anul 1985....cel putin pana in 1992 cand am lucrat cu casierii de tot felul asa era deci nu vad de ce nu ar fi si acum valabil. cred ca nu avem ce face...
Si aici ai dreptate. Era un regulament (229/1969 parca) privind operatiunile cu numerar.

Dar, conform OMFP 2055/1998, este obligatorie intocmirea monetarului pe soldul casei.

Scrie răspuns