exp ctb pfa

pepteav420

exp ctb pfa

#1 Mesaj de pepteav420 »

Buna ziua,
Am si eu o intrebare, aveti idee ce acte trebuie pt deschiderea unui pfa (expert contabil), ca am inteles ca ar fi mai simplu decat un pfa obisnuit si nu ar trebui toate hartoagele, si unde ar trebui sa ma duc, la Primarie, la Admin fin sau la Reg comertului?

Multumesc mult.

balazse

#2 Mesaj de balazse »

In mod normal daca aveti o autorizatie, cel de expert contabil (adica ati fin un Cabinet Individual Expert Contabil .....), atunci mi se pare normal sa-l folositi acela pentru inregistrare la finante si nu a unei autorizatii emisa de primarie, dar dvs. decideti.
PF-urile il infiintati la primarie dupa care mergeti la Registrul Comertului.
Daca folositi autorizatia atunci o sa aveti doar un cif.
Daca infiintati un PF atunci o sa aveti si cod unic de inregistrare cu F../.../2008.
Pana la urma trebuie sa treceti la fiecare dintre cele trei institutii daca doriti sa lucrati cu PF, pe cand cu autorizatia doar la finante.

pepteav420

#3 Mesaj de pepteav420 »

Pai si pot sa obtin doar autorizatia de la Finante si sa fiu ok? Adica ma duc la ceccar, imi iau carnetul si cu el ma duc la admin fin si ei or sa imi dea autorizatie si atat?

balazse

#4 Mesaj de balazse »

Teoretic da. La finante va inregistrati cu 010 unde la nr autorizatie o sa va introduceti nr de autorizatie pe care-l aveti.

tomac

#5 Mesaj de tomac »

balazse scrie:Teoretic da. La finante va inregistrati cu 010.
O corectie mica: la PFA sau cei care practica profesii libere, se completeaza 070 si nu 010. Aceasta cerere este diponibila: aici
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

davidl

#6 Mesaj de davidl »

o mica/mare neintelegere ...din partea mea desigur :
Ordonanta de urgenta nr.44/16.04.2008 spune"Certificatul de inregistrare ,continand codul unic de inregistrare, este documentul care atesta inregistrarea in registrul comertului, autorizarea functionarii, precum si loarea in evidenta de catre autoritatea fiscala competenta"....eu inteleg de aici cum ca luarea in evidenta la autoritatea fiscala are loc la completarea vectorului fiscal la ONRC..ma insel??? :?:

balazse

#7 Mesaj de balazse »

Cu vector fiscal va inregistrati la Agentia National de Administrare Fiscala prin depunerea declaratiei 010 si nicidecum la ONRC.
ONRC pe baza certificatului de inregistrare fiscala de la finante inregistreza si elibereaza certificatul de inregistrare (adica primiti un nr. de tip J+cod judet/nr/an infiintare).

dochital828

#8 Mesaj de dochital828 »

din cate stiu eu, acum inregistrarie ca PFA se fac la oficiul reg. comertului.... nu se mai fac la primarie... si apropo cine are pf mai vechi de 2007 trebuie sa isi refaca actele, s-a schimbat certificatul CUI si odata cu acesta si altele....

dochital828

#9 Mesaj de dochital828 »

din cate stiu eu, acum inregistrarie ca PFA se fac la oficiul reg. comertului.... nu se mai fac la primarie... si apropo cine are pf mai vechi de 2007 trebuie sa isi refaca actele, s-a schimbat certificatul CUI si odata cu acesta si altele....

prodeaa

#10 Mesaj de prodeaa »

pfa-urile ce functioneaza in baza legilor speciale ( cum este si cazul cabinetelor individuale de expertiza contabila) nu se autorizeaza de primarie si nici nu se inregistreaza in registrul comertului; se inregistreaza doar la administratia financiara teritoriala , in baza autorizatie de functionare emisa de CECCAR ( sau doar in baza carnetului de expert contabil vizat pe anul in curs) si a declaratiei 070; de la depunerea dosarului dureaza cam o saptamana pana la obtinerea CIF-ului, moment din care pfa-ul este functional.

olteanp156

pfa

#11 Mesaj de olteanp156 »

As vrea sa-mi spuneti, daca stie cineva, un economist poate functiona ca si PFA- individual? Am incercat sa gasesc o lista a profesiilor liberale dar, nu exista. Am citit Ordonanta 44/2008 si nu am putut deduce de nicaieri care anume profesii sint libere. Ma gindesc la aspectul autorizarii, fara a fi conditionat de detinerea unui certificat de contabil autorizat sau expert contabil.Multumesc.

Scrie răspuns