un sfat -depasire plafon TVA

davidl

un sfat -depasire plafon TVA

#1 Mesaj de davidl »

referitor la depasirea plafonului si inregistrarea cu intarziere ca platitor de tva....

Nu stiu cum sa procedez sa fie mai avantajos pentru clientul meu si corect in acelasi timp ..a adus actele la mine in 05 ian(pana la acea data a tinut alcineva contabilitatea )...am inchis decembrie si am vazut ca desi era neplatitor de tva depasea 35000euro si am cautat din urma ...depasise plafonul in septembrie ...am rausit sa-i depun 010 si devine platitor cu 01.02.2008....
Este un magazin de cartier care vinde tigari cu 5% AC si o medie la AC de 15 %....deci cei 19% pe lunile din urma ar devansa plusvaloarea si ar duce firma la faliment (din noiembrie pana la data inregistrarii a trecut cam mult timp)

Stiu ca inainte in Cod F. 152 prevedea clar in norne p.56 al 4 cu expresia "persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze"
insa pe modificari se precizeaza la p.62 al.2 a) si b)( se incadreaza la b)- organele fiscale competente vor solicita plata taxei pe care persoana impozabila ar fi datorat-o daca ar fi fost inregistrata normal in scopuri de taxa daca ar fi solicitat in termenul prevazut de lege inregistrarea si data la care a fost inregistrata...PLATA TAXEI PE CARE AR FI DATORAT-O DACA AR FI FOST INREGISTRATA NORMAL ...cred eu ca ar tb sa fac diferenta dintre colectat si deductibil pe perioada anterioara inregistrarii fara ajustarea la inventariere stoc intrucat nu s-a actualizat stocul cu 4428 la data de 01.11.2007....daca a depasit plafonul in septembrie inseamna ca ar tb sa depuna 010 pana in 10 oct. si devenea platitoare cu 01.11. deci ......
Doresc parerea voastra cat mai urgent si CER SCUZE DACA NU AM POSTAT UNDE TREBUIE

rubensm

#2 Mesaj de rubensm »

O problema asemanatoare am avut si eu cand am preluat o firma si m-au pus cei de la Finante sa refac toate jurnalele de cumparari si vanzari de cand firma a depasit plafonul.

davidl

#3 Mesaj de davidl »

rubensm scrie:O problema asemanatoare am avut si eu cand am preluat o firma si m-au pus cei de la Finante sa refac toate jurnalele de cumparari si vanzari de cand firma a depasit plafonul.
MULTUMESC MULT .....spune-mi te rog ce ai facut cu tva aferent stoc de marfa ...si daca tva deductibil si colectat din jurnalele pe care te-au pus sa le refaci l-ai evidentiat in decont la regularizari.....

bolbai

#4 Mesaj de bolbai »

Noroc cu discutiile voastre ... mi-am dat seama ca sunt in aceeasi situatie. Ceea ce ma cam intereseaza ... daca ati luat amenda sau nu, si cum interpretati voi textul asta "Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire in decursul unui an calendaristic, trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 153, in termen de 10 zile de la data atingerii sau depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins sau depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 153". Daca se depaseste cifra incepand cu 15.12, am termen pana in 25.12 sau 10.01 sa modific situatia in platittor de tva?
Ioana B

olteanz

#5 Mesaj de olteanz »

10.01
1+1=3

bolbai

#6 Mesaj de bolbai »

Am depus astazi si pana acum nu s-a lasat cu amenda. Sper doar sa nu ma trezesc cu ea in posta :lol:
Ioana B

prodeaa

#7 Mesaj de prodeaa »

Cand se colecteaza tva ( in situatia depasirii plafonului si neinregistrarii la termen ca platitor de tva cf art 152 CF) acesta este calculat ca 19% peste valoarea facturata sau se scoate tva din valoarea facturata ? Voi cum intelegeti chestia asta ? In contracte se negociaza pret fara tva, iar daca prestatorul devine platitor de tva, tva-ul se calculeaza ca 19% la pretul negociat.

balabang

#8 Mesaj de balabang »

Caut si eu raspunsul la intrebarea asta si nu reusesc sa-i dau de cap.

Art. 137. - (1) Baza de impozitare a TVA este constituită din ...
tot ceea ce constituie contrapartida obţinută sau care urmează a fi obţinută de
furnizor ori prestator din partea cumpărătorului, beneficiarului sau a unui terţ ...

Adica totalul facturii este acelasi lucru cu "baza de impozitare" ?
Eu credeam ca baza de impozitare este valoarea fara tva.
Exista undeva o definitie mai clara a acestei notiuni?

Scrie răspuns