Buna tuturor!
Am si eu o nelamurire in legatura cu formatul extraselor de la B. Transilvania. O societate a contractat doua credite, pentru care plateste dobanda si comisioane lunar si uneori intarzie cu plata. Eu primesc sapte tipuri de extrase: DOBANDA RESTANTA, CONT CURENT, ALTI DEBITORI-PURT. DE DOB., VENIT DE PRIMIT, DOB RESTANTE-DIN DEBIT CT CURENT, DOBANZI RESTANTE-COMIS MEINCASATE, CREANTE ATASATE-PENALITATI, SUME BLOCATE... uuups, sunt opt
Si nu numai atat. De la un extras la altul lipsesc operatii, deci nu pot completa jurnalul, ca n-am date. Am fost si la banca, am intrebat daca nu s-a mai generat un extras intre ele, nici vorba. Toata lumea ridica din umeri si nu primesc decat asigurari ca urmeaza a se schimba programul, cand nu se stie. Intrebari: Care din cele opt tipuri trebuie sa ma intereseze d.p.d.v. al jurnalului de banca si ce parere aveti despre aceste extrase?
Eu personal am o parere proasta, e posibil ca banca are logica lui, dar totusi e cam mult 8 extrase la doua credite.
Din cate stiu eu pe tine te intereseaza doar acele 2 conturi care apar si in contractul de credit, adica acele 2 conturi sunt de baza (in cazul in care pentru fiecare credit ai cont deschis), restul sunt intr-un fel mai mult pentru banca, zic eu.
Eu am un caz de linie de credit la o alta banca, dar acolo nu am decat un extras pe care apare doar transferul din/in contul curent aprox.
Toate acele extrase au o logică. Este problema celor din bancă atunci când nu știu furniza informații despre actele ce le emit. Asta îmi întărește convingerea că în bănci se angajează persoane în front-office și chiar în back-office de multe ori ce nu prea știu pe ce lume trăiesc și lucrează mecanic.
Să reluăm discuția însă. Pe dvs.vă interesează, în primul rînd, extrasul de cont pentru contul curent. Acel extras este oglinda contului dvs.de disponibilități. Este mai mult decât evident. Orice mișcare de disponibil se reflectă în acel extras.
Celelalte extrase au rostul și rolul lor. Băncile, în funcție de modul lor de organizare pun la dispoziția titularilor de cont extrase în care se evidențiază diverse sume în funcție de relația titularului de cont cu banca.
Din cele enumerate de dvs.:
-extrasul pentru dobândă restantă - apare atunci când la scadență, firma nu a avut bani în contul curent pentru a achita dobânda. Ca urmare dacă scadența dobânzii e pe 01 a lunii și nu au existat bani până pe 05, banca trece la finele zilei de 01 dobânda la dobândă restantă și emite un alt extras. Similar, în contabilitate spre exemplu, dacă aveți un credit pe termen scurt și nu rambursați o rată, trebuie să treceți rata din 5191 în 5192. Acest extras vă ajută să înțelegeți de ce, există penalizări spre exemplu pentru neplata la termen a dobânzii. Penalizări ce, evident, sunt cuprinse în contractul de credit.
- extrasul de cont curent - este extrasul ce reflectă mișcările de disponibil a firmei. Acesta reflectă oglinda contului 5121 din evidența dvs. Este singurul extras ce trebuie contabilizat. În acesta vor apărea doar primirea creditului (sume parțiale sau totale), rambursarea efectivă a creditului (parțial sau total), plata efectivă a dobânzilor, comisioanelor, penalităților, etc.
- alți debitori - purt.de dob. - nu-mi dau seama ce înseamnă exact.Este posibil să fie de fapt extrasul de cont pentru credit.
- venit de primit - extrasul de cont pentru dobânda ce se acordă la contul de disponibilități. Va fi reflectată mișcarea din acest extras în cel de cont curent (e vorba de ceea ce contabilizați prin 766)
- dob restante -din debit cont curent - au legătură, mai mult ca sigur cu cele din primul extras
- dobanzi restante-comisionae neincasate - reflectă comisioanele neachitate băncii în principal. Din ceea ce știu eu există credite ce nu au dobândă ci au doar un comision lunar.
- creanțe atașate - penalități - extras în care se reflectă penalitățile pentru neplata în termen.
- sume blocate - sume ce sunt în curs de decontare. Apar de regulă atunci când spre exemplu se face plata cu card și nu e finalizată tranzacția.
Este foarte posibil să aveți card atașat la contul curent - poate chiar un card de credit și atunci unele din extrase să se refere la creanțe atașate la acel card.
Eu zic că nu mă înșel când vă descriu aceste extrase. Logic, în cazul unui credit ar trebui să aveți, obligatoriu, cel puțin 2 extrase: cel pentru contul curent și cel în care se reflectă creditul pentru a putea corela informațiile din contabilitate pentru conturile 1621 sau 5191, după caz, cu soldul acelui extras.
Sper că am fost suficient de explicit în ceea ce am postat. Mi se pare cel puțin ciudat însă, să nu vă dați seama că de fapt aveați treabă doar cu extrasul de cont pentru contul curent.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
ai dreptate Tomac cu aceste extrase de la B Transilvania...eu nu inregistrez decit extrasele de cont curent si verific la sf fiecarei lini ca soldul de la credite sa fie acelasi cu extrasul de la banca ptr credite...vreau sa spun ca am fost cu toate extrasele intr-o luna la in\un ghiseu al bancii respective si nu au fost in stare sa ma lamureasca despre ce este vorba....asa ca le dau si eu de-o parte si inregistrez numai ce apare in ct curent
TomaC, nu o sa crezi dar extrasele de cont curent pe care le stie toata lumea sunt intercalate intre extrasele care explica vezi Doamne ce reprezinta sumele.
Pentru un credit exista exact atatea extrase cate ai mentionat tu.
Toate aceste extrase sunt unul dupa altul si iti lasa impresia ca este un singur extras, dar de fapt sunt cinci.
Parerea mea, cea mai simpla modalitate de a intelege acele extrase este de a lua de bun doar extrasul pentru contul curent. In rest e o aberatie. Oricum toate cifrele din extrasele "separate" se regasesc in contul curent care este de baza.
Soldul contului 5191/1621 iti spune datoria "sigura" pe care o mai are de achitat clientul tau.
In rest mai stim si noi de la alte Banci cum arata niste extrase de cont. Ce face Banca Transilvania este o aberatie.
Tomac iti multumesc mult pentru raspunsul laborios pe care mi-l dai si am inteles aproximativ cam ce reprezinta fiecare extras.
Normal ca voi lucra doar cu cel reprez. contul curent, ca doar e singurul inteligibil, dar ce te faci cand iti lipseste din el ,,ceva,,, adica o operatie car face sa ,,dispara,, din contul tau 25 Ron? Si nimeni nu stie unde s-a pierdut operatia respectiva? Inventezi ceva, nu? Faci o cerere scrisa la director pentru clarificarea situatiei si apoi astepti...
Multumesc inca o data tuturor.
nu se poate pierde nici-o operatie...ai grija ca daca in aceasta luna ti-a listat extrasul pina la 03.10.2008, iar cind vei solicita extrasul din luna octombrie (in noiembrie)ti-l va da incepind cu 03.10.2008 si vei avea surpriza sa vezi ca nu corespund soldurile in sensul ca daca dupa listarea extrasului din data de 03.10.2008(prima listare) a mai fost efectuata o operatiune, a doua listare va incepe de la aceasta operatiune.
Stiam ca se intampla acest lucru, asa e si la celelalte banci. Doar ca la B.T. , in urmatorul extras, adica din 03.10 incoace, nu-mi apare restul operatiilor efectuate in acea zi. In fine, nu stiu cum o scot la capat.
mergi si te "certi" la ei la banca , eventual ceri extrasele pe o perioada mai mare si sa-ti explice ce si cum. e problema lor sa stea la dispozitia clientilor si sa explice de ce s-a retinut o suma sau daca lipseste ceva.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)
herganiec scrie:mergi si te "certi" la ei la banca , eventual ceri extrasele pe o perioada mai mare si sa-ti explice ce si cum. e problema lor sa stea la dispozitia clientilor si sa explice de ce s-a retinut o suma sau daca lipseste ceva.
Sigur locuiesti in Romania?
Dragul meu, asa cum si TomaC observa mai sus, cei care iti inmaneaza aceste extrase nu stiu nici ei sa le interpreteze. Te mai si intreaba cu superioritate daca esti de specialitate. Mie asta imi place. Eu le spun intotdeauna ca sunt soferul si ca fac un serviciu sefului meu.
Daca mi-au cerut de la ALPHA BANK sa le dau bilantul la luna a 7-a cat mai repede cu putinta pentru ca cel de la iunie 2008 era prea vechi....ce pretentii sa mai ai?
Eu lucrez cu apliacatia de internet a BANCII TRANSILVANIA f simpla si utila de unde culegi date zilnic.Costa doar 20 lei/luna prin utilizator si parola furnizate de ei dupa semnarea contractului.
Da, aplicatia isi are rostul cand efectuezi plati si incasezi on-line, dar mi se pare mult sa platesti 20 Ron lunar ca sa ai ceva ce ti se cuvine gratis ca si client al bancii, adica EXTRASE INTELIGIBILE.
Dar poate ca e in interesul lor sa te abonezi, asa ca te incurca pentru ca mai apoi sa-ti ofere solutia, nu?
Apropo, nici azi nu mi-au dat raspuns si mi-au sugerat sa-mi procur aplicatia...
programul bancii nu poate furniza corectitudinea datelor decat la un moment dat. Nu te anunta ca ai Cec-uri la plata, nu iti elibereaza extras de cont care sa certifice existenta sumelor in cont, nu te anunta ca ai cec-uri de incasat. Deci pentru extras trebuie sa te deplasezi cel putin o data pe luna, de regula la finalul lunii, pentru a certifica datele existente in contul curent un functionar al bancii. totusi programul e util pentru cei care efectueaza plati cu O.P. si pentru informarea clientilor de existenta anumitor sume de bani in contul deschis la banca.
Mi se pare prea putin ca ofera pentru 20 lei.
iarovoim scrie:Mi se pare prea putin ca ofera pentru 20 lei.
Adica ofera putin pentru 20 Ron sau ar trebui sa ceara mai multi bani pentru cat ofera? Scuze dar eu n-am inteles.
Oricum, am specificat ca acest cont este utilizat strict legat de creditele luate, nu exista miscari in cont, in afara de plata dobanzii, comisionuluietc., de aceea spun ca mi se pare mult 20 lei.