Facilitati constructii

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
fusarue

Facilitati constructii

#1 Mesaj de fusarue »

Buna ziua
Firma de constructii,anul trecut nu a lucrat
Are salariat din decembrie 4000lei salariu,anul trecut nu a beneficiat de facilitati intrucat nu avea nimic facturat
Acum in ianuarie firma a inceput sa aibe venit,6000 lei a facturat
intrebare;Acum la ianuarie beneficiaza de facilitati?scutire impozit,si daca mai trebuie depusa vreo declaratie sau numai in saga sa selectez facilitati
multumesc anticipat!

pomparaus

Re: Facilitati constructii

#2 Mesaj de pomparaus »

Da beneficiaza : doar in Saga selectezi facilitati - fara declaratii.

ioni459

#3 Mesaj de ioni459 »

O firma nou infiintata cu cod caen din domeniul constructiilor, daca in prima luna nu are lucrari si nu factureaza nimic, dar a angajat un salariat (pt a fi micro) acesta nu beneficiaza de facilitati la taxele de salariu?

pomparaus

#4 Mesaj de pomparaus »

Nu.

ioni459

#5 Mesaj de ioni459 »

Multumesc @pomparaus

In cazul asta, ar fi recomandat ca salariul de angajare (e vorba de cei asociati) sa fie de la inceput cu suma de 4000 lei...si pana la sfarsitul lunii poate vor avea si lucrari facturate, si sa beneficieze de facilitati ?
Sau sa fie salariul cu suma de 3000 lei, fara facilitati?

pomparaus

#6 Mesaj de pomparaus »

Eu sunt sigura ca tu ai angajat omul cu 4000 lei (fiind firma de constructii), nu?! Va beneficia de facilitati fix din luna in care aceasta firma presteaza servicii : nu trebuie sa aiba neaparat factura emisa in luna, ci si un deviz de lucrari (de exemplu amenajare teren in vederea inceperii lucrarilor...) a carei valoare intra in cifra de afaceri constructii in luna pentru a beneficia de facilitati constructii.

ioni459

#7 Mesaj de ioni459 »

Inca nu s-a facut contractul de munca, urmeaza din 1 martie, firma (c-tii speciale exterioare) se infiinteaza saptamana asta. Cum inca e perioada de iarna, e posibil sa nu aiba deocamdata clienti...
Deci am inteles bine:
- ca sa beneficieze de facilitati in fiecare luna trebuie musai sa aibe facturi emise fiecare in luna sau se ia in calcul cifra de afaceri pe total an de la infiintare, si atunci de ex. in martie nu are nicio lucrare facturata, dar in aprilie va avea 3 facturi...si
astfel este acoperita si luna martie de facilitatile fiscale?
- de exemplu in perioada de iarna, e posibil sa nu aiba clienti fiind numai lucrari de exterior...si atunci in lunile astea nu beneficiaza de facilitati, se platesc toate taxe la salariu?

Multumesc mult @pomparaus!

pomparaus

#8 Mesaj de pomparaus »

CA din constructi (care trebuie sa fie => 80% din total CA) trebuie sa fie realizata in martie pentru a beneficia de facilitati la salarii in luna martie.
Apoi, da, CA realizata se insumeaza luna de luna.

stefanv659

#9 Mesaj de stefanv659 »

Buna ziua,sunt contracte in derulare din 2022,dar in ianuarie nu s-a emis nici o factura.Am inteles ca se beneficiaza de facilitati in constructii.Unde bifez ca sa pot face declaratia 112?Ce trec la CA?Multumesc

tomac

#10 Mesaj de tomac »

Beneficiază dacă înregistrați lucrări în curs - adică venituri din activitate de construcții, altfel nu.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

maciucc

#11 Mesaj de maciucc »

Societatea cu CAEN constructii nu beneficiaza in luna martie de facilitatile fiscale (nu indeplineste conditiile pt procentul de 80% pt ca mai desfasoara si alte activitati), am pus bifa de "aplica regimul special de taxare pt sectorul constructiilor" in configurare salarii, tip asigurat "salariat in constructii" in Salariati, insa unde gasesc optiunea de a selecta daca beneficiaza sau nu de facilitati?

pomparaus

#12 Mesaj de pomparaus »

Scoti bifa de la "aplica regimul de taxare..." atunci cand nu indeplineste conditiile.

toaderi55

#13 Mesaj de toaderi55 »

Buna ziua,
In situatia in care o societate care desfasoara doar activtati de constructii, dar atat in Romania cat si in Belgia, ce venituri se iau in calcul la venituri totale pentru calculul ponderii la incadrarea pentru facilitati? Toate veniturile sau doar cele de pe teritoriul Romaniei?

pomparaus

#14 Mesaj de pomparaus »

Prin OG 16/2022 s-a introdus b1) pentru determinarea ponderii cifrei de afaceri realizate efectiv din activitatea de construcţii în cifra de afaceri totală, indicatorul cifra de afaceri realizată efectiv din activitatea de construcţii cuprinde numai veniturile din activitatea de construcţii desfăşurată pe teritoriul României, iar indicatorul cifra de afaceri totală cuprinde veniturile din întreaga activitate desfăşurată pe teritoriul României. Prin activitatea desfăşurată pe teritoriul României se înţelege activitatea desfăşurată efectiv în România în scopul realizării de produse şi prestări de servicii;
Deci pt.facilitati in Romania ponderea CA din constructii este doar cea realizata pe teritoriul Romaniei din CA totala de pe teritoriul Romaniei.
Salariatii din Belgia nu beneficiaza de facilitati.

maciucc

#15 Mesaj de maciucc »

Salariat in constructii, functie de baza, are in luna octombrie 56 ore de absente nemotivate. este singurul angajat pt care imi calculeaza CASS. nu identific unde as putea corecta.

Scrie răspuns