Prestari servicii constructii in strainatste

Mesaj
Autor
dumiter
Mesaje: 198
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Prestari servicii constructii in strainatste

#1 Mesaj de dumiter »

O sc ce presteaza servicii de constructii intr-un alt stat UE prin detasarea angajatilor, poate beneficia ce reducerile salariala din domeniul construcțiilor daca activitatea este desfasurata in strainatate?
Poate platii salariatii detasati nu salariul minim din Romania sau trebuie sa plateasca angajatii detasati cu salariul minim din tara in care lucrează?
Mulțumesc.

pomparaus
Mesaje: 4114
Membru din: Vin Iun 06, 2014 10:47 am

Re: Prestari servicii constructii in strainatste

#2 Mesaj de pomparaus »

Poate vrei sa zici facilitati nu "reduceri salariale" : salariatii detasati nu beneficiaza de facilitati, doar cei care lucreaza in tara daca CA realizata pe teritoriul Romaniei >sau=80% din total CA pe teritoriul Romaniei.
Cel putin salariul minim din acea tara UE si bineinteles si de indemnizatia de detasare minima obligatorie.

Avatar utilizator
chirigiui509
Mesaje: 168
Membru din: Mar Iun 06, 2017 11:16 pm
Localitate: Petrosani
Contact:

Re: Prestari servicii constructii in strainatste

#3 Mesaj de chirigiui509 »

Cred că în speța prezentată de dumneavoastră este vorba de DELEGAREA angajaților (art.43 Codul muncii) și nu de DETASAREA lor (art.45 Codul muncii). Precizarea este importantă pentru că potrivit legislației în materie, statutul juridic al angajaților se schimbă și pe cale de consecință se modifică și formalismul înregistrării (HR si/sau conta).
Considerând că sunteți în situația de delegare, prima condiție care trebuie analizată este referitoare la durata prestației pentru a determina dacă aveți nevoie de Formularul A1. De asemenea, în situația în care durata lucrărilor este mai mare de 6 luni, va trebui să vă înregistrați rezidență fiscală în țara unde prestați activitățile de construcții.
Cu privire la facilitățile privind salarizarea în construcții, așa cum foarte corect v-a spus și colegul nostru, aceasta se poate aplica EXCLUSIV în situația în care realizați condiția de cifra de afaceri pe teritoriul României (min.80%).

Detașarea transnatională (reglementată Legea 16/2017) reprezintă un concept a cărui denumire a fost păstrată în această formă dintr-o regretabilă confuzie a termenilor (opinie proprie) și pentru a cauționa (probabil) modul defectuos în care au fost traduse și armonizate în limba română anumite prevederi legistative europene.
Conform art. 2 lit. g) si h) din acest act normativ:
- indemnizatia specifica detasarii transnationale reprezinta indemnizatia destinata sa asigure protectia sociala a salariatilor acordata in vederea compensarii inconvenientelor cauzate de detasare, care constau in indepartarea salariatului de mediul sau obisnuit, fiindu-i aplicabil regimul fiscal prevazut la art. 76 alin. (2) lit. k) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare;
- cheltuieli generate de detasare reprezinta orice cheltuieli cu transportul, cazarea si masa, efectuate in scopul detasarii;


În acest context, angajatorul are obligația de a acoperii costul cheltuielilor de transport, cazare și masă precum și "indemnizația de detașare transnatională".
Cu privire la plafonul neimpozabil pentru veniturile din alte categorii de prestații bănești, pendinte contractului individual de muncă, sediul materiei îl găsim în Titlul IV din Legea 227/2015 privind Codul fiscal (ultima teză).
Este important să aveți în vederea și condiția de minim pe care de asemenea a invocat-o și colegul nostru în sensul în care trebuie să le acordați angajaților un venit cel puțin egal cu salariul minim pentru ramura de construcții din țara de destinație.

Va recomand de asemenea să faceți și o analiză de conformitate privind SEDIUL FIX/SEDIUL PERMANENT (conceptele le găsim [între altele] în Directiva europeană de TVA și Regulamentul său de punere în aplicare (nr. 282/2011) și au fost transpuse în Codul fiscal).

Poate că nu v-am oferit întregul răspuns de care ați fi avut nevoie dar, de cele mai multe ori, important este să găsim împreună întrebările potrivite.

Succes!

dumiter
Mesaje: 198
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

Re: Prestari servicii constructii in strainatste

#4 Mesaj de dumiter »

Dar in situatia in care doar administratorul srl-ului (fara contract de munca) presteaza servicii de constructii in alt stat UE, are nevoie de formularul A1,ce alte reguli sau conditii ar trebui sa îndeplinească?
E nevoie de vreo formalitate facuta in Romania sau in cadrul srl-ului?
Mulțumesc mult.

Avatar utilizator
chirigiui509
Mesaje: 168
Membru din: Mar Iun 06, 2017 11:16 pm
Localitate: Petrosani
Contact:

Re: Prestari servicii constructii in strainatste

#5 Mesaj de chirigiui509 »

Administratorul își desfășoară activitatea (în cele mai multe cazuri) în baza unui contract de mandat cu titlu neoneros (art.2009 s.u. Cod civil). Actul de administrare (drepturile și obligațiile le găsiți în L.31/1990, în L.82/1991, L.207/2015, L.227/2015 ...actul constitutiv sau după caz, statutul respectiv contractul entității juridice) face referire la diligențele pe care persoana mandatată trebuie să le depună "ope legis".
Activitatea de construcții (lucrările de proiectare, de geniu și de punere în operă) nu sunt subsumate administrării firmei. N-ar avea nevoie de A1 în momentul în care ar merge să negocieze contractarea lucrării, să prospecteze piața ...dar "pe șantier lucrurile stau diferit". Semnificația Formularului A1 este de a proba plata taxelor și impozitelor salariale în țara de origine și se aplică similar tuturor salariaților din spațiul comunitar.
Întrebarea "E nevoie de vreo formalitate facuta in Romania sau in cadrul srl-ului?" a primit deja răspuns în mesajele anterioare.
În concluzie, pentru situația dumneavoastră, "calea legală" presupune obținerea Formularului A1 (nominal, ptr.fiecare salariat în parte) și numai apoi deplasarea pe șantier.

Scrie răspuns