D 390 SI 394

secana

D 390 SI 394

#1 Mesaj de secana »

CONTABIL INCEPATOR :shock:
SUNT PLATITOR TRIMESTRIAL DE TVA
LUCREZ IN SAGA DIN 07.2008
IN ACEASTA PERIOADA AM AVUT ACHIZITII DE BUNURI CU FACTURI IN
HUF FARA TVA,INREGISTRATE LA INTRARI IN VALUTA
AM AVUT SI VANZARI IN LEI CATRE FIRME DIN UNGARIA CARORA LE-AM INTOCMIT FACTURI CU TVA 0
LA VIZUALIZAREA DECLARATIILOR 300 SI 390 NU REGASESC ACESTE
OPERATIUNI!!
VA MULTUMESC ANTICIPAT PENTRU AJUTOR :oops:

paturcai

#2 Mesaj de paturcai »

La intrarea marfurilor in VALUTA - in orice valuta - trebuia sa faci anumite "pregatiri" la CONFIGURARE SOCIETATI.
Uite calea:
Dupa deschiderea programului SAGA:
Pe bara de Meniu----->se alege Administrare------>Configurare societati-----> aici in partea stanga dedesubtul Cont 1 si Cont 2, se gaseste CU OPERATII IN VALUA, care este nebifata, se bifeaza, si se inchide fereastra cu lista societatilor.
Pe bara de Meniu se alege---->Operatii----->Intrari valuta
La intrari valuta se intampla acelasi lucru ca la intrari de marfuri in lei, numai ca mai ai in plus cursul valutar, (se pune automat daca ai o legatura la internet), si moenda in care doresti sa lucrezi.
In partea de jos, exista in buton FACTURI ASOCIATE, aici vei completa NUMAI daca ai transportul pe factura separata venit o data cu marfurile).
La iesiri valuta se completeaza la fel.
Ultima coloana pentru tarile UE se alege T (taxare inversa).
In declaratia 390 vor aparea numai livrarile de bunuri si intr-adevar se depune la trimestru.
Pentru ca declaratia 390 sa se completze (populeze) trebuie sa apesi ACTUALIZARE DATE.
In situatia in care nu ai trecut la Intrari valuta sau la Iesiri valuta nimic, nici in declaratia 390 nu vei avea nimic.
Daca itrarile/iesirile de valuta le-ai facut in intrari/iesri in LEI, le stergi de acolo si le treci la locul lor.
Succese nebanuite.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

secana

D 390 SI 394

#3 Mesaj de secana »

NUMAI IESIRILE LE-AM TRECUT LA LEI CU TVA 0 DEOARECE LE-AM
INCASAT IN LEI :roll:

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Cred ca o livrare intracomunitara trebuia sa fie in valuta UE.
Chiar daca real s-au incasat RON, ea trebuia sa fie in EUR.
Daca o factura nu este trecuta la intrari valuta, respectiv iesiri valuta nu va fi preluata in declaratia 390.
Asta e!

secana

D 390 SI 394

#5 Mesaj de secana »

DACA AM GRESIT LA INTRODUCEREA LIVRARILOR OK :idea:
DAR LA ACHIZITII TRECUTE LA INTRARI IN VALUTA (HUF) DIN 10 FACTURI I-MI ADUCE DOAR 1 SI CHIAR DE LA ACEST FURNIZOR MAI AM 3 FACTURI :?:

paturcai

#6 Mesaj de paturcai »

In declaratia 390 se preiau NUMAI facturile de bunuri nu si cele de prestari servicii (transport, consultanta, etc, etc)
Ca asa e si titlul acelei declaratii 390:
DECLARATIE RECAPITULATIVA PRIVIND LIVRARILE/ACHIZITIILE INTRACOMUNITARE DE BUNURI.

secana

D390-394

#7 Mesaj de secana »

PROBLEMA ESTE CA DIN 5 FACTURI AM 3 CU MATERIALE DE CONSTRUCTII ,UTILIZATE PENTRU RENOVAREA FIRMEI SI DOUA CU
ACHIZITII DE ANVELOPE (ATELIER DE VULCANIZARE) SI DIN TOATE IN DECLARATIE IMI APARE O FACTURA CU MATERIALE DE CONSTRUCTII. :roll:
VA MULTUMESC PENTRU AJUTOR :lol:

stanr681

#8 Mesaj de stanr681 »

in declaratia 390 se declara numai livrarile/achizitiile de bunuri. E ok. Dar daca la factura de achizitie intracomunitara se adauga transportul (prin repartizare asupra pretului marfurilor) se declara valoarea totala sau numai factura? O cunostinta sustine ca se declara ca un tot unitar factura de marfa + factura de transport.

paturcai

Re: D390-394

#9 Mesaj de paturcai »

secana scrie:PROBLEMA ESTE CA DIN 5 FACTURI AM 3 CU MATERIALE DE CONSTRUCTII ,UTILIZATE PENTRU RENOVAREA FIRMEI SI DOUA CU
ACHIZITII DE ANVELOPE (ATELIER DE VULCANIZARE) SI DIN TOATE IN DECLARATIE IMI APARE O FACTURA CU MATERIALE DE CONSTRUCTII. :roll:
VA MULTUMESC PENTRU AJUTOR :lol:
Este gresit contul contabil folosit.
Vezi ce cont contabil ai folosit.
Daca o factura a fost preluata din 3, e o problema de contare.
Ultima oară modificat Vin Oct 17, 2008 3:32 pm de către paturcai, modificat 1 dată în total.

secana

D 390

#10 Mesaj de secana »

DIN INFORMATIILE COLEGILOR DE PE FORUM
IN PARTEA DE JOS A ECRANULUI SE GASESTE ICONITA FACTURI
ASOCIATE,UNDE SE TRECE FACTURA DE TRANSPORT IN CAZUL IN CARE ESTE TRECUT SEPARAT DAR VENIT ODATA CU MARFA :roll:

paturcai

#11 Mesaj de paturcai »

stanr681 scrie:in declaratia 390 se declara numai livrarile/achizitiile de bunuri. E ok. Dar daca la factura de achizitie intracomunitara se adauga transportul (prin repartizare asupra pretului marfurilor) se declara valoarea totala sau numai factura? O cunostinta sustine ca se declara ca un tot unitar factura de marfa + factura de transport.
Transportul se include in valoarea bunurilor NUMAI in situatia in care acel transport face parte din factura.
Adica am:
1. Produs 1
2. Produs 2
3. Produs 3
N. Produs N
TRANSPORT
TOTAL Factura
Daca transportul este pe factura separata el nu are legatura cu declaratia 390 si asa cum scria si SecanA se trece la facturi asociate.

stanr681

#12 Mesaj de stanr681 »

Multumesc mult pentru raspunsuri!

tomac

#13 Mesaj de tomac »

@secana
Vă rog să nu mai postati mesaje scrise integral cu majuscule. Dacă mai postati așa am să vi le șterg fără avertisment.
Am mai postat pe forum ce reguli trebuie respectate. Vă rog să le căutați, să le citiți și să le respectați.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

secana

pentru tomac

#14 Mesaj de secana »

te rog sa nu fii atat de sever in legatura cu folosirea majusculelor
eu sant incepatoare atat in folosirea programului cat si in activitatea de contabil,nu am stiut ca sant reguli ce trebuie respectate pe forum,deci nu le-am citit,ma bucur daca reusesc sa descopar cum trebuie sa introduc corect datele pentru ca anumite declaratii sa mi le genereze programul corect :roll:
ps
sant si altii care folosesc majuscule dupa cum am mai vazut :lol:
te rog sa fii mai indulgent cu incepatorii :oops:
si eu sant din bihor :lol:ai auzit de Valea lui Mihai :D

daca nu esti foarte suparat pe mine i-mi spui si mie te rog daca am facut corect urmatoarea inregistrare

am trecut la iesiri valuta factura incasata in lei cu tva 0 emisa catre clienti maghiari platitori de tva .Mai trebuie sa trec ceva sau este corect asa :?:

Scrie răspuns