conditia de ,,micro"
-
conditia de ,,micro"
o societate ,,micro" daca nu mai are salariati din sept. isi schimba vectorul fiscal in luna urmatoare, sau la 1 ian.2009 (am gasit numai referiri la cifra de afaceri, dar exista conditia de a avea si salariati...)
Daca la 31.12.2008 societatea nu va mai indeplini conditiile de "micro", atunci incepand cu 01.01.2009 se va modifica vectorul fiscal si va deveni platitoare de impozit pe profit prin depunerea in luna ian. 2009 a decl. 010. Vezi art. 103 si 104 Cod Fiscal 2008.
Ultima oară modificat Mar Sep 23, 2008 3:55 pm de către bogeanua, modificat 1 dată în total.
-
vezi ca s-a schimbat chestia asta. eu am citit in norme si daca imi aduc aminte bine cred ca mi-a zis si cineva de la admin. fin. ca daca iti pleaca singurul angajat in cursul lunii ai la dispozitie o luna sa angajezi pe altcineva, astfel incat sa nu existe o luna in care tu sa nu ai salariati. altfel iti pierzi dreptul de a fi micro si treci la platitor de imp pe profit de luna urmatoare (trimestrul in cauza). asta poate pt ca multe micro isi angajau care un om cu 2 ore in luna decembrie a fiecarui an si in rest stateau fara salariati. eu zic sa te uiti in norme la CF inca odata.
Iata ce spun Normele de aplicare a Codului Fiscal pe 2008:
"In sensul alin. (4) si (6) ale art. 104 din Codul fiscal, iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza incepand cu anul urmator celui in care nu se mai indeplineste una dintre conditiile prevazute la art. 103 din Codul fiscal sau prin optiune."
Cred ca este foarte clar,nu?
"In sensul alin. (4) si (6) ale art. 104 din Codul fiscal, iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor se efectueaza incepand cu anul urmator celui in care nu se mai indeplineste una dintre conditiile prevazute la art. 103 din Codul fiscal sau prin optiune."
BogeanuA, chiar nu te supara pentru ca intr-adevar este o discutie pe marginea acestei situatii:bogeanua scrie:Iata ce spun Normele de aplicare a Codului Fiscal pe 2008:
Da, Codul Fiscal prevede ca iesi cu anul imediat urmator, dar ce te faci daca depasesti cifra de afaceri aferenta unei micro 100.000 EUR? Atunci chiar daca ai un salariat tratezi (in cazul depasirii plafonului de 100.000 EUR) microintreprinderea ca si intreprindere cu impunere de impozit pe profit. In situatia depasirii tratezi tot anul ca si intreprindere cu impunere de impozit pe profit. In situatia in care esti micro si nu mai ai salariat si nu ai depasit cei 100.000 EUR plafon, ramai micro pana la sfarsitul anului urmand sa treci la "macro" cu ianuarie anul urmator.

Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
-
Microintreprinderea este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
- realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale;
- are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;
- capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice.
Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile prevazute mai sus si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
De asemenea microintreprinderile platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor pot opta pentru plata impozitului pe profit incepand cu anul fiscal urmator. Optiunea se exercita pana la data de 31 ianuarie a anului fiscal urmator celui pentru care s-a datorat impozit pe veniturile microintreprinderilor.
O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe venitul microintreprinderilor, incepand cu primul an fiscal, daca sunt indeplinite conditiile prevazute mai sus la data inregistrarii la registrul comertului si privind angajarea a cel putin unui salariat (indeplinita in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii).
Microintreprinderile platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute mai sus.
Prin exceptie de la regula prezentata mai sus, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 50% inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal, fara posibilitatea de a mai beneficia pentru perioada urmatoare de prevederile privind microintreprinderile.
Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limitele prevazute mai sus, fara a se datora majorari de intarziere. La determinarea impozitului pe profit datorat se scad platile reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderilor efectuate in cursul anului fiscal
- realizeaza venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 50% din veniturile totale;
- are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
- a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei a 100.000 euro;
- capitalul social al persoanei juridice este detinut de persoane, altele decat statul, autoritatile locale si institutiile publice.
Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile prevazute mai sus si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
De asemenea microintreprinderile platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor pot opta pentru plata impozitului pe profit incepand cu anul fiscal urmator. Optiunea se exercita pana la data de 31 ianuarie a anului fiscal urmator celui pentru care s-a datorat impozit pe veniturile microintreprinderilor.
O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe venitul microintreprinderilor, incepand cu primul an fiscal, daca sunt indeplinite conditiile prevazute mai sus la data inregistrarii la registrul comertului si privind angajarea a cel putin unui salariat (indeplinita in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii).
Microintreprinderile platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor nu mai aplica acest sistem de impunere incepand cu anul fiscal urmator anului in care nu mai indeplinesc una dintre conditiile prevazute mai sus.
Prin exceptie de la regula prezentata mai sus, daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 100.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si management in veniturile totale este de peste 50% inclusiv, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal, fara posibilitatea de a mai beneficia pentru perioada urmatoare de prevederile privind microintreprinderile.
Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre limitele prevazute mai sus, fara a se datora majorari de intarziere. La determinarea impozitului pe profit datorat se scad platile reprezentand impozitul pe veniturile microintreprinderilor efectuate in cursul anului fiscal
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
In cazul in care angajarea nu se realizeaza in termen de 60 de zile de la data eliberarii certificatului de inregistrare, microintreprinderea este platitoare de impozit pe profit de la data inregistrarii acesteia la Registrul Comertului.
Reglementarea o gasesti la pct 6 din Normele metodologice de aplicare a art. 104 Cod fiscal
Reglementarea o gasesti la pct 6 din Normele metodologice de aplicare a art. 104 Cod fiscal