PT TOMAC SI CEILALTI UN MIC AJUTOR

baciul

PT TOMAC SI CEILALTI UN MIC AJUTOR

#1 Mesaj de baciul »

VREAU SA STIU SI EU CARE SUNT INREGISTRARILE CONTABILE PENTRU FIRMELE CARE NU AU DE UNDE SA-SI RECUPEREZE CM DIN CASS

EX AM AVUT DE DE VIRAT 0.75%=1289 SI AM DE RECUPERAT CM-URI 2555 REZULTA CA NU MAI VIREZ LA SANATATE 1289 SI TREBUIE SA RECUPEREZ DE LA EI 1266 LEI.

PROBLEMA ESTE CA EU AM PLATIT TOATE CM-URILE DE 2555 LEI.
ACUM SUNT IN DUBIU DIN CE AM PLATIT DIFERENTA DE 1266 LEI.
RECUNOSC CA NU MA PRICEP LA INREGISTRARI CONTABILE, EU DOAR CALCULEZ SALARIILE.
CARE AR FI INREGISTRARILE SI DIN CE AM PLATIT DIFERENTA CA SUNT IN CEATA RAU.
LA CASS IMI SPUN CA NU AU APRUT NORME SI SSA ASTEPTAM
DACA MA PUTETI AJUTA
ASTEPT RASPUNS
MAI E CEVA, ESTE INTITUTIE PUBLICA(BUGETARI)

CU STIMA
BACIUL

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Ai platit corect angajatilor sumele reprezentind indemnizatie pentru CM, pentru ca este obligatia ta ca angajator sa le achiti.
De unde ai platit? Din banii societatii, institutiei.
La institutii publice exista un capitol distinct din cite stiu eu pentru salarii si indemnizatii.
Fiecare institutie publica ridica banii de la Trezorerie in baza documentelor intocmite (stat de plata, centralizator, etc.) si daca au deschise credite bugetare de catre ordonatorul de credite la capitolul salarii. Asa ca din acest punct de vedere de acolo s-au achitat banii.
In contabilitate insa, in cazul tau Casa de Asigurari Sociale de Sanatate figureaza ca fiind datoare angajatorului cu sumele corespunzatoare CM care nu au putut fi recuperate de acesta din Fondul de concedii si indemnizatii pe care-l datoreaza.
In aceasta situatie, OUG 158/2005, prevede doua modalitati de recuperare a acestor sume (vezi art.38 alin.2):
- prin compensarea cu obligatii viitoare - astfel in cazul tau:
ai datorat 1289 lei fond cci
ai avut cm suportate din acest fond - 2555 lei
mai ai de recuperat 1266 lei
poti sa nu faci demersuri pentru ca cei de la CJAS sa-ti vireze banii in cont ci in luna urmatoare din suma pe care o vei datora la CCI vei scadea suma pe care o ai de recuperat.
- prin recuperarea efectiva de la CJAS pe baza unei documentatii (care asa cum ai scris chiar tu, inca nu este stabilita si nici nu are inca o procedura stabilita de catre acestia)

Astfel inregistrarile contabile sunt urmatoarele:
6453 = 4313 cu fondul CCI datorat de angajator
* in Saga C v.225 am vazut ca le pune in 4311, dar e putin de discutat. Acest fond se vireaza la CJAS nu la CAS, iar daca ar fi sa-l contabilizam respectind si in contabilitate bugetul de care apartine obligatia, atunci ar fi mai corect ca suma datorata sa fie inregistrata intr-un analitic al contului 4313.

4313 = 423 cu suma indemnizatiilor cuvenite angajatilot
423 = 444/4372/...etc cu retinerile aferente
De altfel in Saga C in meniul de Administrare - Configurare salarii vezi exact aceste articole contabile, care sunt corect intocmite. Singura deosebire dintre Saga si ceea ce am scris eu anterior o constituie interpretarea legata de modul de contabilizare (in Saga C se utilizeaza 6451 respectiv 4311)

Normal este ca in cazul tau contul 4313 sa ramina cu sold debitor. Soldul debitor il poti recupera asa cum am aratat anterior prin compensare cu sume datorate ulterior sau prin incasarea acestuia de la CJAS.

In ce priveste institutiile publice acestea au conturi similare agentilor economici de la 01/01/2006, asa ca modul de inregistrare este identic din cite stiu eu, difera doar modul de distribuire a acestor inregistrari in bugete, planuri bugetare,etc.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

baciul

MULTAM TOMAC

#3 Mesaj de baciul »

TOATA STIMA
BACIUL

Scrie răspuns