microintreprindere
-
microintreprindere
Buna ziua! Am si eu o mica ( mare ) problema . Daca cineva ma poate ajuta, mii de multumiri. Am preluat o microintreprindere de la 01.11.2008 . Singura pers. angajata era contab. care a reziliat contract cu 31.10.2008. Contractul noului angajat incepe de la 01.12.2008, deci am o luna descoperita cu salariati.Raman in continuare micro sau trebuie sa trec la imp. profit. Si inca ceva. Societatea are contracte de cesiune cu n persoane. pentru care achita 10% din cei 16% reprezentand impozitul. Stie cineva cum e cu aceste Contracte de Cesiune ? Trebuiesc inreg. la circa financiara ? Se declara si achita impozitul lunar, trim. anual. Multumesc inca odata.
- teodorg133
Dupa parerea mea n-ar treb sa intri in panica, tinand cont ca tu, fiind micro, depui decl 100 si 102 trim., deci tu ai ramas descoperit DOAR in nov. care face parte din trim IV, deci in ian 2009 cand vei depune decl.de impoz.si taxe, tu apari cu sume, deci ai angajat...nu prea cred ca asta e o problema, adm n-are cum sa stie... 
Iar despre contr.de cesiune, ce fel de contracte sunt ? ce se cesioneaza ?...

Iar despre contr.de cesiune, ce fel de contracte sunt ? ce se cesioneaza ?...
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx
[/color]
-
In cazul persoanele juridice care au un singur angajat care demisioneaza in cursul unei luni conditia prevazuta la art. 103 lit. b) din Codul fiscal (1 pana la 9 angajati inclusiv) se considera indeplinita daca in cursul lunii urmatoare este angajata alta persoana (vezi Norme metodologice de aplicare a art. 103 C F, pct. 2). Sincer, nu as risca sa procedez altfel!
Contractele de cesiune sunt reglementare prin Legea 8 /1996 (actualizata) privind drepturile de autor si drepturile conexe. Fiind contracte prin care drepturile patrimoniale ale autorului sunt cedate firmei, nu este necesara inregistrarea lor la alte institutii. Plata autorilor se face conform prevederilor contractuale, nu neaparat lunar. Se declara trimestrial (daca firma este microntreprindere) - in D 100 si anual in D - 205.
Contractele de cesiune sunt reglementare prin Legea 8 /1996 (actualizata) privind drepturile de autor si drepturile conexe. Fiind contracte prin care drepturile patrimoniale ale autorului sunt cedate firmei, nu este necesara inregistrarea lor la alte institutii. Plata autorilor se face conform prevederilor contractuale, nu neaparat lunar. Se declara trimestrial (daca firma este microntreprindere) - in D 100 si anual in D - 205.
- teodorg133
[quote="pintiliem"]In cazul persoanele juridice care au un singur angajat care demisioneaza in cursul unei luni conditia prevazuta la art. 103 lit. b) din Codul fiscal (1 pana la 9 angajati inclusiv) se considera indeplinita daca in cursul lunii urmatoare este angajata alta persoana (vezi Norme metodologice de aplicare a art. 103 C F, pct. 2). Sincer, nu as risca sa procedez altfel!
si oricum nu se poate schimba ca si comprtament fiscal pt luna nov...treb sa astepte ian 2009...dar in dec are din nou angajat...deci RISCUL NU ERA ASA DE MARE !!!!
si oricum nu se poate schimba ca si comprtament fiscal pt luna nov...treb sa astepte ian 2009...dar in dec are din nou angajat...deci RISCUL NU ERA ASA DE MARE !!!!
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
[/color]
Re: microintreprindere
contractele de cesiune adrepturilor de autor,cred ca la asta te referi nu se inregistreaza,ele in sine ci cel care are un asfel de contract(angajatul)are responsabilitatea de a depune decl.205 pana pe 15 mai parcalingurariuz528 scrie:Buna ziua! Am si eu o mica ( mare ) problema . Daca cineva ma poate ajuta, mii de multumiri. Am preluat o microintreprindere de la 01.11.2008 . Singura pers. angajata era contab. care a reziliat contract cu 31.10.2008. Contractul noului angajat incepe de la 01.12.2008, deci am o luna descoperita cu salariati.Raman in continuare micro sau trebuie sa trec la imp. profit. Si inca ceva. Societatea are contracte de cesiune cu n persoane. pentru care achita 10% din cei 16% reprezentand impozitul. Stie cineva cum e cu aceste Contracte de Cesiune ? Trebuiesc inreg. la circa financiara ? Se declara si achita impozitul lunar, trim. anual. Multumesc inca odata.

SimonaG - de acord cu o corectie legata de data depunerii declaratiei 205
(Cod fiscal Art. 93. - (2) Platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat.
(3) Fac exceptie de la termenul prevazut la alin. (2) si au obligatia depunerii declaratiei, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat, urmatorii:
a) platitorii de venituri din activitatile independente prevazute la art. 52;)
In cazul veniturilor prevazute la art. 52, alin. 1 lit. a) (venituri din drepturi de proprietate intelectuala) se aplica o cota de impunere de 10% la venitul brut. Impozitul se vireaza la buget pana la data de 25 a lunii urmatoare celei care a fost platit venitul.
TeodorG, daca firma in discutie vrea sa respecte legea are doua alternative:
- trece la impozit pe profit
- gaseste o solutie pentru a avea un angajat in noiembrie
(Cod fiscal Art. 93. - (2) Platitorii de venituri, cu regim de retinere la sursa a impozitelor, au obligatia sa depuna o declaratie privind calcularea si retinerea impozitului pentru fiecare beneficiar de venit, la organul fiscal competent, pana la data de 30 iunie a anului fiscal curent pentru anul expirat.
(3) Fac exceptie de la termenul prevazut la alin. (2) si au obligatia depunerii declaratiei, pana in ultima zi a lunii februarie inclusiv a anului curent, pentru anul expirat, urmatorii:
a) platitorii de venituri din activitatile independente prevazute la art. 52;)
In cazul veniturilor prevazute la art. 52, alin. 1 lit. a) (venituri din drepturi de proprietate intelectuala) se aplica o cota de impunere de 10% la venitul brut. Impozitul se vireaza la buget pana la data de 25 a lunii urmatoare celei care a fost platit venitul.
TeodorG, daca firma in discutie vrea sa respecte legea are doua alternative:
- trece la impozit pe profit
- gaseste o solutie pentru a avea un angajat in noiembrie
Re: microintreprindere
Se pare ca nu am citit cu atentie...
Firma depune D 205, iar adeverinta se inmaneaza, de regula, insotita de o copie a declaratie depuse.simonag scrie: contractele de cesiune adrepturilor de autor,cred ca la asta te referi nu se inregistreaza,ele in sine ci cel care are un asfel de contract (angajatul) are responsabilitatea de a depune decl.205....