calcul impozit pe profit
Intreb pe "paturcai" :
- Daca la tr.III ar fi avut impoz.pe profit = 500 lei (celelalte date ramanand neschimbate) cum ar fi completat D.100 pe tr.IV ?
Eu consider ca impoz.pe profit nu se selecteaza (nu se completeaza nici cu 0(zero), deci pozitia respectivanu apare pe D.100, conf. OPANF 101/2008 = "Contribuabilii prevazuti....... nu completeaza formularul pt. impozit pe profit pt. tr.IV."
Va rog scuze pt interventie, dar eu asa inteleg si asa s-a procedat si anul trecut.
- Daca la tr.III ar fi avut impoz.pe profit = 500 lei (celelalte date ramanand neschimbate) cum ar fi completat D.100 pe tr.IV ?
Eu consider ca impoz.pe profit nu se selecteaza (nu se completeaza nici cu 0(zero), deci pozitia respectivanu apare pe D.100, conf. OPANF 101/2008 = "Contribuabilii prevazuti....... nu completeaza formularul pt. impozit pe profit pt. tr.IV."
Va rog scuze pt interventie, dar eu asa inteleg si asa s-a procedat si anul trecut.
Mai este o mica "chestiune" de clarificat de ce nu ti-au dat voie:
Conform Codului fiscal, se pot recupera pierderile de catre acele entitati care au DEPUS timp de 5 ani (ca regula ultimii 5 ani) DECLARATIA 101.
Mai clar: daca anul trecut ai fost micro (2,5%, 2%, ce-o fi fost) si ai trecut la impozit pe profit nu AI DREPTUL SA DEDUCI PIERDEREA CA MICRO in viitor.
Daca nu ai depus declaratia 101, nu ai dreptul la deducerea pierderii.

Conform Codului fiscal, se pot recupera pierderile de catre acele entitati care au DEPUS timp de 5 ani (ca regula ultimii 5 ani) DECLARATIA 101.
Mai clar: daca anul trecut ai fost micro (2,5%, 2%, ce-o fi fost) si ai trecut la impozit pe profit nu AI DREPTUL SA DEDUCI PIERDEREA CA MICRO in viitor.
Daca nu ai depus declaratia 101, nu ai dreptul la deducerea pierderii.

Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!
La trimestrul IV as fi completat pe ZERO.petriself scrie:Intreb pe "paturcai" :
Parerea mea sincera este asta:
In acel Ordin se spune NU COMPLETEAZA dar asta inseamna ca nu depun. Este o chestiune de nuanta.
Intreaba mai bine la o Adm. Financiara si vei vedea raspunsul lor: se declara ZERO, si se vine cu Decl 101.
Eu unul nu vreau ca cineva sa plateasca amenda pentru nedepunere.
Ca sa fi fost mai clar eu as fi mentionat in Ordin asa: Contribuabilii NU DEPUN. Chestia cu selectatul este interpretabila. Ori stim cu totii ca ei interpreteaza dupa cum vor. Semantica este o problema la Finante.
Clar era sa scrie in Norme, DECLARATIA 100 pentru impozitul pe profit NU SE DEPUNE, si intelegeam ca nu se selecteaza aceasta obligatie.
Pentru siguranta ar fi sa pui o intrebare la Adm. Financiara. Este mult mai simplu si nu costa 250 RON ca sa afli.

Eu am completat cu zero si imediat mi-a venit somatie sa platesc cei 500 lei de la trim III.
Dupa care au inceput majorarile.
Softul de la finante era setat sa inteleaga asta:
daca s-a completat o suma atunci acea suma trebuie sa fie musai egala cu cea din trim. III.
Asa ca o poti peci si completand cu zero ...
Dupa care au inceput majorarile.
Softul de la finante era setat sa inteleaga asta:
daca s-a completat o suma atunci acea suma trebuie sa fie musai egala cu cea din trim. III.
Asa ca o poti peci si completand cu zero ...
"ApetreM" a patit exact ce spuneam eu, daca se completeaza D.100 cu 0 (zero) , automat trebuie sa plateasca suma de la tr.III. Asta convine firmelor care au obtinut un impozit pe prof. in tr.IV mai mare decat cel la nivelul tr.III.
Dar daca firma are pierdere, asa cum majoritatea au in tr.IV ? Ce se intampla ? Se inregistreaza cu o obligatie de plata pe care nu o are, dar trebuie sa o plateasca (plus majorarile).
Dar daca firma are pierdere, asa cum majoritatea au in tr.IV ? Ce se intampla ? Se inregistreaza cu o obligatie de plata pe care nu o are, dar trebuie sa o plateasca (plus majorarile).
- teodorg133
exact asta intrebam si eu mai sus...e clar, deci treb achit.impoz.trim.3 chiar daca are pierd in tr.4...altfel curg major...asta epetriself scrie:"ApetreM" a patit exact ce spuneam eu, daca se completeaza D.100 cu 0 (zero) , automat trebuie sa plateasca suma de la tr.III. Asta convine firmelor care au obtinut un impozit pe prof. in tr.IV mai mare decat cel la nivelul tr.III.

[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx
[/color]
- munteanud411
- teodorg133
munteanud411 scrie:pt [/b]Moza
am mai spus ca nu sint contabil dar -oare 150-200 nu fac - 50 ?
Adica in Registrul de evidenta fiscala pe trim IV ( sau Decembrie) nu cumva ai uitat sa treci "Pierdere din perioada precedenta"?
impoz la dec. vine pe total an...pierd este doar in IV....dar pe total an este profit
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
[/color]
- munteanud411
pt.teodorg
In situatia ta cu pierdere in tr.IV .08 si cu profit mare in tr.II.08,eu as dep.D 100 pe tr.IV.08 fara sa selectez obligatia impozit pe profit (fara imp.pe profit in D.100),cu depunerea D.101 pana in 15.02.2009,asta bineinteles daca e posibil sa finalizaz inchiderea execitiului financiar pe 2008,pana in 15.02.2009.
In acest caz nu trebuie platit imp. pe profit pt.tr.IV.08 la nivelul imp.datorat pe tr.III.08.
In situatia ta cu pierdere in tr.IV .08 si cu profit mare in tr.II.08,eu as dep.D 100 pe tr.IV.08 fara sa selectez obligatia impozit pe profit (fara imp.pe profit in D.100),cu depunerea D.101 pana in 15.02.2009,asta bineinteles daca e posibil sa finalizaz inchiderea execitiului financiar pe 2008,pana in 15.02.2009.
In acest caz nu trebuie platit imp. pe profit pt.tr.IV.08 la nivelul imp.datorat pe tr.III.08.
Ultima oară modificat Mar Ian 13, 2009 2:52 pm de către stoicat, modificat 1 dată în total.
- teodorg133
As face asa, ca e corect cum spui...si e normal sa nu plat aiurea 80 mil ca si in tr.3...dar ma gandesc ca daca nu selectez nimic la impoz.profit pe decl.100 sa nu am probleme !!!!....eu oricum depun 101 pana pe 15,02 ca inchid balanta pana atunci la dec.stoicat scrie:pt.teodorg
In acest caz nu trebuie platit imp. pe profit pt.tr.IV.08 la nivelul imp.datorat pe tr.II.08.

[/color]
[/color]
Mai este o problema:mozaf scrie:mie de la finante nu mi-au dat voie sa nu platesc imp.pe profit din anul 2008 chiar daca in anul 2007 am avut de ex.pierdere de 200 ron iar in anul 2008 profit de 150 ronpaturcai scrie:Asa este.
Maxim 5 ani in spate.
va rog sa-mi dati legea/articolul ca sa pot sa ma justific pe viitor
Deducerea pierderilor din ani precedenti se face numai in situatia in care entitatea A DEPUS DECLARATIA 101.
Asta inseamna ca pot sa scad din baza impozabila pierderile precedente NUMAI daca am fost MACROINTREPRINDERE IN PERIOADA SCURSA.
Daca am fost micro inseamna ca nu am depus declaratia 101, si nu pot deduce din pierderi.
Daca ai avut pierdere in 2007, inseamna ca nu ai platit (La Finante) impozit pe profit. Atunci nu au ce sa-ti ciompenseze Finantele !
Impozitul pe prof. de 150 RON pe 2008 trebuia platit pt.ca in 2007 n-ai platit nimic (ai avut pierdere 200 RON). De aceasta pierdere trebuia tinut cont atunci cand ai calculat impozitul pe profit in tr. I, II, III 2008, adica sa scazi pierderea din "profitul" impozabil.
In SAGA, la Registrul de evidenta fiscala, trebuie sa treci manual pierdere fiscala (nu contabila) din anii precedenti (imediat dupa tabelul cu cheltuieli si venituri). Deci, verifica daca ai trecut pierderea fiscala de 200 RON in calculul impozitului pe profit.
Si mai verifica daca ai platit impozit in 2007.
Impozitul pe prof. de 150 RON pe 2008 trebuia platit pt.ca in 2007 n-ai platit nimic (ai avut pierdere 200 RON). De aceasta pierdere trebuia tinut cont atunci cand ai calculat impozitul pe profit in tr. I, II, III 2008, adica sa scazi pierderea din "profitul" impozabil.
In SAGA, la Registrul de evidenta fiscala, trebuie sa treci manual pierdere fiscala (nu contabila) din anii precedenti (imediat dupa tabelul cu cheltuieli si venituri). Deci, verifica daca ai trecut pierderea fiscala de 200 RON in calculul impozitului pe profit.
Si mai verifica daca ai platit impozit in 2007.