tva
tva
Buna ziua. Am o firma care a incheiat un contract cu o firma din Germania pentru a realiza niste panouri. Locul prestatiei este pe teritoriul Romaniei, firma din Germania avand la randul ei un contract cu o firma din Romania. Deci, cu alte cuvinte, firma mea tb sa factureze firmei din Germania in euro, iar intrebarea mea este cum factureaza? Cu tva sau fara? Daca factureaza fara, va scrie pe factura "taxare inversa"?. Si ce declaratii tb sa intocmesc eu?
Va multumesc!
Va multumesc!
Depinde.
Dacă firma ta fabrică acele panouri și le livrează în Germania, vorbim despre o livrare intracomunitară de bunuri și, dacă cel din Germania e înregistrat în scopuri de TVA în Germania, facturezi fără TVA fiind o operațiune scutită cu drept de deducere.
Dacă firma ta primește acele panouri și le prelucrează în România, cu alte cuvinte faci o prestare de servicii pentru clientul German, atunci se aplicî prevderile art.133 alin.2 lit.h și se consideră operațiune neimpozabilă în România dacă: faci dovada că bunurile au fost transportate înapoi în Germania și că cel din Germania e înregistrat în scopuri de TVA acolo. Nici în acest caz nu se facturează cu TVA.
În niciu caz nu se aplică taxarea inversă.
Dacă firma ta fabrică acele panouri și le livrează în Germania, vorbim despre o livrare intracomunitară de bunuri și, dacă cel din Germania e înregistrat în scopuri de TVA în Germania, facturezi fără TVA fiind o operațiune scutită cu drept de deducere.
Dacă firma ta primește acele panouri și le prelucrează în România, cu alte cuvinte faci o prestare de servicii pentru clientul German, atunci se aplicî prevderile art.133 alin.2 lit.h și se consideră operațiune neimpozabilă în România dacă: faci dovada că bunurile au fost transportate înapoi în Germania și că cel din Germania e înregistrat în scopuri de TVA acolo. Nici în acest caz nu se facturează cu TVA.
În niciu caz nu se aplică taxarea inversă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Se face o prestare de servicii pt clientul din Germania, dar bunurile rezultate nu sunt transportate in Germania, pt ca beneficiarul final este din Romania. E cam incurcat. Deci, o firma din Romania incheie un contr cu o firma din Germania pt o prestare de serv. Firma din Germania, inch la randu-i, un contr cu o firma din Romania(a mea) pt a nu aduce el oameni la lucru din G. Eu facturez firmei din G, iar firma din G fact firmei din Romania.
În acest caz se facturează cu TVA fiind o operațiune impozabilă.
Vedeți normele de aplicare a CF la art.133.
Vedeți normele de aplicare a CF la art.133.
Lucrările şi expertizele asupra bunurilor mobile corporale de origine comunitară efectuate pe teritoriul României sunt neimpozabile în România, aplicându-se excepţia de la art. 133 alin. (2) lit. h) prima liniuţă din Codul fiscal, dacă sunt îndeplinite condiţiile stipulate, respectiv: beneficiarul a comunicat un cod valabil de TVA atribuit de autorităţile fiscale din alt stat membru decât România şi prestatorul poate face dovada că bunurile au părăsit teritoriul României după efectuarea lucrărilor. Dacă cel puţin una dintre aceste condiţii nu este îndeplinită, se aplică regula stabilită la art. 133 alin. (2) lit. h) pct. 2 din Codul fiscal, respectiv operaţiunile se impozitează la locul prestării efective, respectiv în România, şi se va analiza dacă operaţiunea este taxabilă sau poate fi aplicată una dintre scutirile de taxă prevăzute la art. 143 alin. (1) din Codul fiscal.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
va rog sa ma ajutati la urmatoarea problema:
-am preluat o societate in iulie , la momentul respectiv avea de recuperat tva
-la decontul de tva aferent trim III a rezultat din nou tva de recuperat pt care nu s-a solicitat rambursare
-la decontul trim IV rezulta tva de plata la care fac compensare si mai ramine inca o mica parte de recuperat
-in balanta lunii decembrie este evident tva de recuperat, dar in decont nu compenseaza suma pe care eu o am de recuperat initial
Vorbind pe cifre pt a ma face inteleasa
-la iulie -tva de recuperat 6056
-la septembrie -tva de recuperat 2886
-la decembrie de plata -6518
Ma pripesc la intocmirea decontului de tva din trim IV
Societatea avea domiciliul fiscal intr-un alt judet iar la intocmirea decontului din trim III la rd 32 era 0.Va rog sa imi dati un sfat.
-am preluat o societate in iulie , la momentul respectiv avea de recuperat tva
-la decontul de tva aferent trim III a rezultat din nou tva de recuperat pt care nu s-a solicitat rambursare
-la decontul trim IV rezulta tva de plata la care fac compensare si mai ramine inca o mica parte de recuperat
-in balanta lunii decembrie este evident tva de recuperat, dar in decont nu compenseaza suma pe care eu o am de recuperat initial
Vorbind pe cifre pt a ma face inteleasa
-la iulie -tva de recuperat 6056
-la septembrie -tva de recuperat 2886
-la decembrie de plata -6518
Ma pripesc la intocmirea decontului de tva din trim IV
Societatea avea domiciliul fiscal intr-un alt judet iar la intocmirea decontului din trim III la rd 32 era 0.Va rog sa imi dati un sfat.
la D300 aferent trim IIIla rd 32 nu am completat nici o suma pt ca la actuala administratie fiscala nu era primita banca de date a fimei de la vechiul domiciliu fiscal(datorii...creante) si asa nu am completat la rd 32 nimic. Trebuia sa completez suma de 6056 ? Culmea este ca eu am intrebat la finante daca firma figuraza in decontul anterior cu vreo suma si mi s-a spus ca ...nu, e 0 , asta m-a determinat pe mine sa -l completez asa.
Cand intocmesti un decont de TVA, respectiv D.300, trebuie sa verifici daca suma de plata din decontul anterior a fost achitata, iar daca nu este achitata se reporteaza in decontul de TVA la rd.30.
La fel, daca ai avut TVA de rambursat si nu ai cerut rambursarea (rambursarea se cere pt.TVA mai mare de 5.000 lei), se preia in D.300 la rd.32.
Suma de plata sau de rambursat din D.300 trebuie sa fie egala cu suma din balanta din ct.4423-TVA de plata sau ct.4424 -TVA de rambursat.
Inregistreaza suma sau sumele (iulie +sept) de rambursat si verifica in balanta.
La fel, daca ai avut TVA de rambursat si nu ai cerut rambursarea (rambursarea se cere pt.TVA mai mare de 5.000 lei), se preia in D.300 la rd.32.
Suma de plata sau de rambursat din D.300 trebuie sa fie egala cu suma din balanta din ct.4423-TVA de plata sau ct.4424 -TVA de rambursat.
Inregistreaza suma sau sumele (iulie +sept) de rambursat si verifica in balanta.
- teodorg133