suprafata betonata

ciorutam

suprafata betonata

#1 Mesaj de ciorutam »

O societate care are contract de comodat cu o persoana fizica si-a amenajat la sediu :
1. suprafata betonata de 200mp
2. cale de acces de 100ml
pentru care a cumparat ciment, nisip, petris.Lucrarea a facut-o cu salariatii proprii.Cum inregistrez acesta lucrare la firma?
1. Fac deviz, materialele le inregistrez de la furnizor in 471 si dau pe cheltuiala o parte(contractul de comodat se reinnoieste anual).Lucrarea s-a facut in octombrie;impart valoarea de la furnizori in 3 luni sau cat?
2. Sau fac la deviz 600=300, si in acelasi timp sa-mi creez un venit prin 722?
Va multumesc pentru sugestii.
Cu stima,

danuf

Suprafata betonata !

#2 Mesaj de danuf »

Parerea mea este urmatoarea :
- in primul rand contaractul de comodat ar trebui inregistrat la notar cu data certa pentru a fi recunoscut de catre finante si ati putea de pe urma lui sa deduci anumite cheltuieli si TVA la chirie !
- daca lucrarea respectiva sau anumite imbunatatiri la punctul de lucru inchiriat s-a prevazut in contractul de comodat atunci reprezinta un venit pentru persoana fizica...iar pentru tine este o cheltuiala si presupun ca lucrarea s-a efectuat intro-anumita luna atunci...primul pas este sa vezi daca persoana fizica este de acord cu lucrarea, apoi se incheie un contract intre tine si ea pentru lucrare, se realizeaza lucrarea si se factureaza . Din punct de vedere contabil se face :
Pas 1 : intrarea materialelor cu factura % = 401 1.000 lei
3021 810
4426 190
Pas 2 : se executa lucrarea si pentru materialul folosit in baza devizului de lucrare si a contractului se face bon de consum , si se trec pe cheltuieli , bineinteles cand se factureaza iti calculezi si un adaos pentru a acoperi diferite cheltuieli ale firmei ( cu salariile, uzura utilaje, consum apa curent etc ) 411 = % 1300 lei
704 1053
4427 247
Daca persoana respectiva nu este de acord cu efectuarea acestei lucrari pentru ca nu poate plati atunci se trece acest lucru in contractul de comodat si sa zicem ca trei luni nu ve-ti plati chiria atunci inregistrarile contabile se fac aproape la fel ca mai sus doar ca venitul trebuie inregistrat si impozitat....este parerea mea, actept eventualele corectii si obiectii Va multumesc ! :!: :roll:

ciorutam

#3 Mesaj de ciorutam »

Contractul este inregistrat la RC si este stipulat ca are voie sa faca imbunatatiri atat la interior cat si la exterior. Firma nu plateste nici o chirie persoanei fizice deoarece este comodat si de asemenea nu vrea sa-i ia nici un ban proprietarului.
Atunci eu cum mai facturez?Raman cu client neincasat?
Multumesc. Cu stima,

danuf

Suprafata betonata

#4 Mesaj de danuf »

In aceasta situatie inregistrezi materialele direct pe cheltuieli cont 611, si deduci TVA, nu inteleg de ce vrei sa le treci pe venituri , sa zicem ca prin amenajare ai creat un avantaj dar nu este al tau pentru ca nu esti proprietarul spatiului ci persoana fizica trebuie sa plateasca impozit ( dar pana acum nu am auzit pe nimeni sa fi facut asa ceva ) :oops:

Scrie răspuns