Conform COD FISCAL art. 24 lit. f:" mijloacele de transport se pot amortiza si in functie de numarul de kilometrii sau numarul de ore de functionare prevazute in cartile tehnice pentru cele achizitionate dupa data de 1 ianuarie 2004". Imi spune-ti va rog cum se procedeaza in astfel de situatii?
Si mai exista si situatia in care se pot amortiza si in functie de numarul de calatori pe care-i transporta.
"Standardul" privind amortizarea este in lista activelor/mijloacelor fixe.
Atat metoda cat si perioada de amortizare este una din deciziile managerilor care se poate circumscrie sau nu prevederilor Codului Fiscal.
Atunci cand Codul Fiscal face specificari de genul: "se poate" inseamna ca se poate dar din punct de vedere fiscal se recunoaste numai amortizarea din acea lista a activelor/mijloacelor fixe (de regula cea lineara) care de altfel se afla si in SAGA.
Din punct de vedere contabil - repet - amortizarea este unul din apanajele administratorilor/managerilor care decid printr-o hotarare sau decizie interna fundamentata economic, eventual cu un aviz de la o persoana de specialitate, perioadele de amortizare si felul acesteia. (Asa am retinut din ceea ce ApetreM a postat pe forum).
va rog frumos sa-mi spuneti si mie daca amortizez un autoturism achizitionat de firma , cu o vechime de 7 ani.
nu cunosc daca la firma de la care s-a achizitionat autovehiculul s-a amortizat ceva.
multumesc
Da, in ceea ce priveste amortizarea pentru dvs nu are importanta daca s-a amortizat ceva , sau nu . Dvs va calculati amortizarea valorii cu care ati cumparat autoturismul.