Am o situatie mai complexa relativ la contul 711 si nu stiu daca este suficent ceea ce face Saga in mod automat (cand inchizi luna) pentru cazul meu particular.
Am o gestiune cantitativa (pentru mat. finite produse) si o gestiune global valorica ( pentru produse vandute in magazin, produse proprii dar si cumparate de la alti furnizori )
Lucrez in felul urmator: (exemplu)
345=711 300Ron (productie produse finite)
711=345 100Ron (produse finite vandute direct de la productie pe factura)
482=345 200Ron (produse finite transferate la magazin)
371=482 200Ron (produsele intra in gestiunea de la magazin)
Toate aceste operatii le face Saga automat (lucrez prin meniul Productie, si fac transferul de marfa cu aviz cu TVA zero, exact ca in help ) si nu stiu daca nu mai trebuie facut manual si altceva prin "Articole contabile".
Ce nu inteleg este ca imi ramane in 711 suma de 200Ron care se inchide apoi prin 121 ca si profit. Este corect acest lucru ? Am impresia ca imi apar venituri dublate pentru acelasi produs; odata prin 711 (la cost estimat de productie) si o data prin 701 (la valoare de vanzare ).
Multumesc anticipat de ajutor, sper ca am prezentat coerent problema mea.
inregistrari automate aferente 711 (la sf. de luna)
-
O explicație mai simplă:
711 se închide prin 121 dar nu devine imediat profit. Contul 711 are rolul de a echilibra cheltuielile ocazionate cu producerea unui produs. Dacă nu-l vinzi, nu vei avea nici profit și nici pierdere.
Spre exemplu pentru a produce un produs finit ai prima dată consumuri
60x=30x
Muncă
641=421
645=43xx
etc.
Toate aceste costuri se regăsesc în costul produsului
345=711
Acum dacă am închide luna am avea cheltuieli și venituri => rezultat nul
Dacă o parte din produse ai transfera-o la marfă
ai avea
371=345, dar 711 tot ar acoperi costul producției ce încă se află pe stoc, chiar dacă nu în gestiunea de produse finite
Dacă ai vinde produse,
4111=701
și
711=345 contul 711 s-ar comporta ca o cheltuială în acest caz. și profitul obținut ar fi dat de diferența dintre 701 și 711
Cînd vei vinde produsul transferat la marfăâ:
4111=707
607=371
711 se închide prin 121 dar nu devine imediat profit. Contul 711 are rolul de a echilibra cheltuielile ocazionate cu producerea unui produs. Dacă nu-l vinzi, nu vei avea nici profit și nici pierdere.
Spre exemplu pentru a produce un produs finit ai prima dată consumuri
60x=30x
Muncă
641=421
645=43xx
etc.
Toate aceste costuri se regăsesc în costul produsului
345=711
Acum dacă am închide luna am avea cheltuieli și venituri => rezultat nul
Dacă o parte din produse ai transfera-o la marfă
ai avea
371=345, dar 711 tot ar acoperi costul producției ce încă se află pe stoc, chiar dacă nu în gestiunea de produse finite
Dacă ai vinde produse,
4111=701
și
711=345 contul 711 s-ar comporta ca o cheltuială în acest caz. și profitul obținut ar fi dat de diferența dintre 701 și 711
Cînd vei vinde produsul transferat la marfăâ:
4111=707
607=371
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
multumesc tomac.
deci practic imi cresc veniturile cu 711 (produse transferate in marfa) dar imi si cresc cheltuielile prin cresterea lui 607 (deoarece creste 371 cu valoarea marfii transferate).
cred ca m-am dumirit. Deci practic (si nu e prima oara) sa lasam Saga sa-si faca treaba automat ca "stie" mai bine decat noi. nu mai trebuie sa fac nimic supolimentar la inchidere de luna.
Totusi ar mai fi o intrebare legat de acest 711 (scuze, am vazut ca s-a tot discutat dar nu s-a tras nici o concluzie clara ). El (711) mai apare in declaratia 101 ca si venit din exploatare ? (din cate imi dau seama ar trebui sa apara in acest caz, dar totusi in formula din declaratia 101 lipseste).
deci practic imi cresc veniturile cu 711 (produse transferate in marfa) dar imi si cresc cheltuielile prin cresterea lui 607 (deoarece creste 371 cu valoarea marfii transferate).
cred ca m-am dumirit. Deci practic (si nu e prima oara) sa lasam Saga sa-si faca treaba automat ca "stie" mai bine decat noi. nu mai trebuie sa fac nimic supolimentar la inchidere de luna.
Totusi ar mai fi o intrebare legat de acest 711 (scuze, am vazut ca s-a tot discutat dar nu s-a tras nici o concluzie clara ). El (711) mai apare in declaratia 101 ca si venit din exploatare ? (din cate imi dau seama ar trebui sa apara in acest caz, dar totusi in formula din declaratia 101 lipseste).
Depinde de suma soldurilor lunare cumulată pe tot anul. Dacă suma acestora duce la sold final creditor pe total an, atunci se cuprinde pozitiv în veniturile din exploatare, altfel se cuprinde negativ în valoarea acestora.
Dacă la 101 nu e luată în considerare, modificați suma de la rd.1 manual.
Dacă la 101 nu e luată în considerare, modificați suma de la rd.1 manual.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.