DECLARATIA 101 PRIVIND IMPOZITUL PE PROFIT 2008

tomac

#16 Mesaj de tomac »

Teoretic este așa cum spui. În practică însă nu e chiar așa. Rulajul acela nu înseamnă neapărat impozit declarat prin D100. El poate fi și diferență de impozit stabilită la control pentru anul curent, ce se raportează pe alt rând în D101, sau chiar dacă nu e din diferență, programul nu are cum să știe dacă suma respectivă a și fost declarată la finanțe.Poate nu a depus o declarație sau poate a depus un D100 și apoi a refăcut închiderea, dar nu a făcut rectificativă.
Ar mai apărea o problemă tehnică: rulajul acela ar conține și suma înregistrată la decembrie.Or dacă depune D101 pe 15/02 trebuie să ia impozitul pe primele 3 trimestre, altfel dacă se depune pe 15/04 trebuie să ia primele 2 plus de 2 ori trimestrul 3.Dar dacă nu a declarat așa?
Într-adevăr ar putea completa automat acel cîmp, dar apoi să te ții la mesaje din partea celor ce nu citesc. Unii din utilizatori nu înțeleg că unele cîmpuri din declarații trebuie verificate sau completate manual și iau de bun cum face programul. Alții care știu altfel de cum face programul țipă că nu e bine, dar fără argumente concrete.

Parcă o să văd și mesaje despre faptul că la D101 nu va mai permite decît 25/02 și 25/04 ca scadență. Nici eu nu am înțeles inițial de ce e așa dar m-am dumirit la timp.Au fost utilizatori ce au remarcat că în D101 programul de la MF face chestia asta dar sunt mai mult ca sigur că habar nu aveau de motivația legală pentru asta.
Și o să și explic aici dacă tot e vorba de D101.
Aceasta, conform codului fiscal are 2 termene posibile de depunere: 15/02 și 15/04, dar termenele de plată a diferențelor de impozit nu sunt 15/02 respectiv 15/04 chiar dacă în codul fiscal spune așa ci e 25/02 respectiv 25/04. Motivul e dat de codul de procedură fiscală.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

apetrem

#17 Mesaj de apetrem »

Sigur ca nu e simplu, sigur ca sunt exceptii, dar asta nu inseaman sa nu cautam solutii.

Pe pricipiul de mai sus, trebuia completat manual si rd.30 sau 32 din Decontul de tva?
Ca si acolo sunt exceptii, se achita uneori mai mult, 4423 devine negativ, etc.

Este de mare ajutor ca programul sa sugereze o varianta, cea mai probabila,
dupa care utilizatorul să revadă și să completeze datele ...

tomac

#18 Mesaj de tomac »

apetrem scrie:Este de mare ajutor ca programul sa sugereze o varianta, cea mai probabila, dupa care utilizatorul să revadă și să completeze datele ...
Corect, ai dreptate! Însă dacă ai știi cîți nu verifică la declarația asta sumele ce sunt deja completate....
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

lilead

#19 Mesaj de lilead »

daca firma pe trim 4 are profit si impozit, in decl 100 se mentioneaza profitul?

teodorg133

#20 Mesaj de teodorg133 »

In decl.100 se mentioneaza IMPOZITUL PE PROFIT, nu PROFITUL....si este cel al trim.3...sau NU, dupa cum s-a discutat mai sus !!!
[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx

lilead

#21 Mesaj de lilead »

Am inteles de la cineva ca daca se mentioneaza impozitul pe profit pe semestrul 4(31.12.2008) in declaratia 100 si se mai mentioneaza si in 101 se dubleaza si in consecinta se plateste de doua ori?! ceea ce mi se pare o tampenie, de aceea am intrebat daca se mai trece impozitul pe profit la 31.12.2008 si in declaratia 100?

paturcai

#22 Mesaj de paturcai »

tomac scrie: Da, trebuie completat manual acel rînd. Cîteodată mai trebuie și utilizatorul să revadă și să completeze datele. În acest caz e una din acele situații.
SAGA nu are de unde să știe suma declarată în D100. Poate, deși ați generat D100 nu ați depus-o sau poate ați modificat-o, ați depus-o modificată și apoi ați apăsat iar actualizare date și v-a recompletat suma inițială, deci nu are de unde să știe exact suma declarată prin D100.
Asa cum intuia TomaC sunt cazuri exceptionale in care pur si simplu nu s-a declarat nimic pentru ca s-a calculat 691 dupa depunerea D.100. Cunosc 6 astfel de cazuri.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Scrie răspuns