Buna ziua,
Am o intrebare la care nu am gasit raspuns nici pe forum, si nici la alte persoane!
Unicul asociat al firmei a imprumutat firma cu o suma de bani, magazinul nu a functionat decat 2 luni, si a ramas cu marfa in stoc (haine), marfa care acum se afla intr-o camera, acasa, unde este si sediul firmei.
Poate asociatul sa-si ia haine in valoare egala cu imprumutul lui, fara sa fac bon de casa sau factura+chitanta? Nu as vrea sa ma incarc cu TVA incasat dintr-o marfa care nu s-a putut vinde...
Va rog sa ma ajutati, pentru ca situatia asta e cam de mult, si nu mai stiu ce sa fac cu marfa ramasa in stoc!
Daca se poate, va rog sa imi spuneti ce inregistrari contabile sunt necesare in acest caz.
Va multumesc pentru rabdare!
Marfa in schimbul imprumutului asociatului?
La data intrarii in gestiune a marfii, presupun ca ati dedus TVA. Puteti face atat, sa reduceti pretul marfii din stoc la pretul de achizitie ( bineinteles cu TVA), pentru acestea faceti bon de casa, factura ce dorit, dar cu TVA -ul aferent. incasati suma de la administrator si ii restituiti imprumutul. Oricum daca nu aveti TVA de recuperat, trebuie sa platiti la stat pentru ca la data achizitiei ati dedus TVA-ul.
Multumesc pentru raspuns! Intre timp am depus la primarie notificare pentru lichidare de stoc, si vreau sa vand marfa sub pretul de achizite, conform HG333/2003 atr.18 lit.b. Ar trebuie sa fac modificari in SAGA la modul de evidentiere a gestiunii? Mentionez ca gestiunea era tinuta cantitaiv-valoric, si faceam comert en-detail. Casa de marcat trebuie sa o folosesc in continuare (si sa modific adresa locului de vanzare), chiar daca marfa e intr-o camera de acasa? Eu as vrea sa vand marfa la pretul care il va accepta un eventual client ocazional.... deci nu il pot stabili de la bun inceput. Nu pot sa pun pretul diferit de la un client la altul...ca la vanzarea en-gros? Cred ca am pus deja cam multe intrebari...dar nu mai stiu cum sa procedez. multumesc pentru rabdare...balintk scrie:La data intrarii in gestiune a marfii, presupun ca ati dedus TVA. Puteti face atat, sa reduceti pretul marfii din stoc la pretul de achizitie ( bineinteles cu TVA), pentru acestea faceti bon de casa, factura ce dorit, dar cu TVA -ul aferent. incasati suma de la administrator si ii restituiti imprumutul. Oricum daca nu aveti TVA de recuperat, trebuie sa platiti la stat pentru ca la data achizitiei ati dedus TVA-ul.