Am un autoturism pt. care exista CONTRACT DE COMODAT, trebuie sa platesc taxa de mediu, nu/i asa? Cum se calculeaza aceasta taxa?
Stie cineva unde se plateste in Brasov?
Pentru un singur autoturism taxa de mediu este foarte foarte mica.
Taxa se plateste la Agentia Fondului de mediu la Bucuresti.
Daca vrei modul de calcul al taxei trimite-mi un email la adresa [email protected] cu subiectul TAXA MEDIU.
Eu cred ca ne agitam putin degeaba.
In legea veche, cea a protectiei mediului era asa:
ART. 8
(1) Veniturile Fondului pentru mediu se constituie din:
a) o cota de 3% din veniturile realizate din vinzarea deseurilor feroase si neferoase de catre detinatorii de astfel de deseuri, persoane fizice si/sau juridice. Cota se va retine prin stopaj la sursa de catre agentii economici colectori si/sau valorificatori, autorizati conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 16/2001 privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, republicata, cu modificarile ulterioare, care vor vira sumele respective la Fondul pentru mediu conform prevederilor prezentei legi;
b) taxele pentru emisiile de poluanti in atmosfera, incasate de la agentii economici, in sumele prevazute in anexa nr. 1;
c) veniturile incasate de la agentii economici utilizatori de noi terenuri pentru depozitarea deseurilor valorificabile, in limitele prevazute in anexa nr. 2;
d) o suma de 5.000 lei/kg din greutatea ambalajelor introduse pe piata nationala de producatorii si importatorii de bunuri ambalate, cu exceptia celor utilizate pentru medicamente;
e) o cota de 2% din valoarea substantelor chimice periculoase comercializate de producatori si importatori, prevazute in anexa nr. 3, mai putin cele utilizate la producerea medicamentelor;
f) o cota de 0,5% din valoarea substantelor chimice periculoase comercializate de producatori si importatori, utilizate in agricultura, prevazute in anexa nr. 4;
g) o cota de 3% din pretul de adjudecare a masei lemnoase, care se vireaza de catre Regia Nationala a Padurilor si de catre alti proprietari de paduri, persoane juridice sau fizice;
h) varsaminte, donatii, sponsorizari, asistenta financiara din partea persoanelor fizice sau juridice, romane ori straine;
i) alocatii de la bugetul de stat, varsaminte, donatii, sponsorizari, asistenta financiara din partea persoanelor fizice sau juridice, romane ori straine;
j) sumele incasate din restituirea creditelor acordate, dobinzi, alte operatiuni financiare derulate din sursele financiare ale Fondului pentru mediu;
k) asistenta financiara din partea unor organisme internationale;
l) sumele incasate de la manifestari organizate in beneficiul Fondului pentru mediu;
m) cuantumul taxelor incasate prin birourile unice la emiterea acordului/autorizatiei de mediu pentru activitatile cu impact redus;
n) o suma de 10.000 lei/kg anvelopa, de catre persoanele juridice care introduc pe piata nationala anvelope noi si/sau uzate destinate reutilizarii;
o) cuantumul taxelor pentru emiterea avizelor, acordurilor si a autorizatiilor de mediu.
iar anexa 1 era:
1.1 Gaze cu efect de sera (dioxid 100 lei/tona de CO(2)
de carbon, oxid de carbon, echivalent
metan, protoxid de azot)
1. Pulberi in suspensie si sedimente 100 lei/kg
2. Oxizi de azot 200 lei/kg
3. Oxizi de sulf 200 lei/kg
4. Poluanti organici persistenti 100.000 lei/kg
5. Metale grele:
- plumb 60.000 lei/kg
- cadmiu 80.000 lei/kg
- mercur 100.000 lei/kg
Acum in OUG 196/2005:
Art.9
(1) Veniturile Fondului pentru mediu se constituie din:
a) o contributie de 3% din veniturile realizate din vinzarea deseurilor feroase si neferoase de catre detinatorii de astfel de deseuri, persoane fizice sau juridice. Sumele se retin prin stopaj la sursa de catre operatorii economici colectori si/sau valorificatori, autorizati potrivit legislatiei in vigoare privind gestionarea deseurilor industriale reciclabile, care au obligatia sa le vireze la Fondul pentru mediu;
b) taxele pentru emisiile de poluanti in atmosfera, incasate de la operatori economici, in cuantumul prevazut in anexa nr. 1;
c) taxele incasate de la operatorii economici utilizatori de noi terenuri pentru depozitarea deseurilor valorificabile, in limitele prevazute in anexa nr. 2;
d) o taxa de 1 leu (RON)/kg din greutatea ambalajelor introduse pe piata nationala de catre producatorii si importatorii de bunuri ambalate si ambalaje de desfacere;
e) o contributie de 2% din valoarea substantelor clasificate ca fiind periculoase pentru mediu, prevazute in anexa nr. 2 la Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 200/2000 privind clasificarea, etichetarea si ambalarea substantelor si preparatelor chimice periculoase, aprobate prin Hotarirea Guvernului nr. 490/2002, comercializate de catre producatori si importatori, cu exceptia celor utilizate la producerea medicamentelor;
f) in cazul vinzarii masei lemnoase pe picior, contributia la Fondul pentru mediu se stabileste prin aplicarea unui procent de 3% la valoarea de vinzare a acesteia. Suma se incaseaza de vinzator de la cumparator odata cu valoarea masei lemnoase si se varsa de catre acesta la Fondul pentru mediu;
g) in cazul exploatarii masei lemnoase pe picior de catre administratorul, respectiv proprietarul padurii, prin activitate proprie sau prin intermediul unui prestator de servicii, contributia la Fondul pentru mediu se stabileste prin aplicarea unui procent de 3% la valoarea de vinzare a sortimentelor de lemn obtinute si se achita de administratorul, respectiv proprietarul padurii;
h) contributia pentru prelucrarea lemnului se stabileste prin aplicarea unui procent de 3% la valoarea de vinzare a produselor obtinute si se achita de operatorul economic care a realizat prelucrarea lemnului;
i) o taxa de 1 leu (RON)/kg anvelopa, incasata de la producatorii si importatorii care introduc pe piata anvelope noi si/sau uzate destinate reutilizarii;
j) o contributie de 3% din suma care se plateste anual pentru gestionarea fondurilor de vanatoare, platita de catre gestionarii fondurilor de vanatoare;
k) donatii, sponsorizari, asistenta financiara din partea persoanelor fizice sau juridice romane ori straine si a organizatiilor sau organismelor internationale;
l) sumele incasate din rambursarea finantarilor acordate, dobinzi, penalitati de intirziere, alte operatiuni financiare derulate din sursele financiare ale Fondului pentru mediu;
m) sumele incasate de la manifestari organizate in beneficiul Fondului pentru mediu;
n) cuantumul taxelor pentru emiterea avizelor, acordurilor si a autorizatiilor de mediu;
o) dobinzi si penalitati de orice fel datorate de catre debitorii Fondului pentru mediu.
Anexa 1, arata acum asa:
1. Pulberi 0,02 lei (RON)/kg
2. Oxizi de azot 0,04 lei (RON)/kg
3. Oxizi de sulf 0,04 lei (RON)/kg
4. Poluanti organici persistenti 20 lei (RON)/kg
5. Metale grele:
- plumb 12 lei (RON)/kg
- cadmiu 16 lei (RON)/kg
- mercur 20 lei (RON)/kg
Dupa cum se observa s-au eliminat gazele cu efect de sera.
Mai mult la OUG 196/2005 nu exista legal norme metodologice. Acestea nu au existat nici la vechea lege a mediului Legea 73/2000.
Nu exista nici o formula legala publicata intr-un monitor oficial care sa ateste metodoligia de calcul a sumelor datorate la acest fond.
In acest caz, daca eu calculez si-mi da zero?! Ce se intimpla oare? Au sa spuna ca nu am utilizat o formula corecta? Dar care e cea legala?
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.