Salariati aflati in CIC

tomac

Salariati aflati in CIC

#1 Mesaj de tomac »

E mai mult o nedumerire si/sau o sugestie. Asa cum s-a mai discutat anterior pe forum, acei salariati sunt angajatii mei chiar daca au contractul de munca suspendat.
Din cite stiu eu trebuie inclusi pe statul de plata, trebuie intocmite si pentru ei decizii de majorare a salariului de incadrare daca sunt incadrati cu minim pe economie pentru ca e obligatoriu acest lucru.
Cum se trec pe stat? La concedii medicale cum se proceda pina in decembrie nu e corect si nici nu te lasa. Sa-i dai la detalii zile concediu fara salar, nu reflecta realitatea.
Nu ar fi mai corect ca in fisiere -> salariati sa bifez undeva ca este in concediu de crestere a copilului si data expirarii acestuia?
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Administrator

#2 Mesaj de Administrator »

Daca tu nu stii.. iti dai seama ca nimeni nu stie!! :lol: :lol: :lol: :lol:

baciul

asa este

#3 Mesaj de baciul »

asa este
asta a fost cea mai tare replica

bravo

din cate am inteles eu nu se mai trec pe stat dar trebuie facuta o instiintare la somaj si cas ca persoana respectiva este in cic ca sa stie si ei.
aceste persoane se raporteaza la cas de catre directia muncii prin declaratie lunara.

cu stima
baciul

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Administrator scrie:Daca tu nu stii.. iti dai seama ca nimeni nu stie!! :lol: :lol: :lol: :lol:
:shock: :shock: :lol: :lol:
Pai nu stie nimeni.
Am sunat la ITM:
Intrebare: Salariatii aflati in CIC care au contractul de munca suspendat pentru aceasta perioada si la care trebuie facuta mentiunea in carnetul de munca, mai trebuie trecuti pe statul de plata incepind cu luna ianuarie tinind seama de OUG 148/2005?
Raspuns: Da. Pentru ca este salariatul unitatii respective si ar trebui sa apara in stat cu zero si cu mentiunea ca se afla in CIC avind contractul de munca suspendat.
I: Aveti precizari in acest sens?
R:Deocamdata nu. Se pare ca vor apare si astfel de precizari.

Am sunat la somaj:
I:Cei in CIC conform ... trebuie sa apara in anexele care se depun la dvs.
R: Unii zic ca da altii zic ca ba :lol: :lol:
I:Aveti ceva precizari, publicate sau nu?
R:Deocamdata nu. Asteptam raspuns, pentru ca am solicitat informatii de la minister pentru a clarifica acest aspect.

Am sunat la CAS:
I:Cei in CIC conform ... trebuie sa apara in anexa 1.1 care se depune la dvs.Nu de alta dar nu si-a pierdut calitatea de salariat si chiar daca acum se inscriu in anexa 1.3 depusa de Directia Muncii nu exista nicaieri precizat ca angajatorii sa nu-i inscrie in anexa 1.1
R:Aveti dreptate. Nu exista astfel de precizari, dar le asteptam. Pentru ca nu e normal ca angajatorul sa-i declare cu zero, iar directia muncii cu sume. Astfel s-ar dubla la noi in baza de date.
I:Dar, exista norme in acest sens? Ca angajatorii sa nu-i inscrie in anexa 1.1?
R:Nu.

Concluzia:
Nu se poate nici o concluzie :lol: :lol: :lol: :lol:
Ca la noi la nimenea.

septimiuv

#5 Mesaj de septimiuv »

n-ai sunat la sanatate :lol: :lol: :shock:

tomac

#6 Mesaj de tomac »

septimiuv scrie:n-ai sunat la sanatate :lol: :lol: :shock:
Corect. Da' nici nu mai sun. Aia nu stiu ce le trebuie lor daramite sa-i mai intreb de ceva ce probabil habar nu au ca exista :lol: :lol: :lol:

septimiuv

#7 Mesaj de septimiuv »

de aici: http://www.casmb.ro/aplicatii_asigurati.php

"Concediul de crestere a copilului pana la 2 ani:

* nu se datoreaza 6.5% si 7%.
* in momentul intrarii in concediu de crestere a copilului, se raporteaza salariatul ca lichidat din societate.
* in momentul intoarcerii salariatului din concediul de crestere a copilului, se raporteaza ca intrat in societate. "

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Si asa ne punem rau cu cei de la ITM, ca la ei deocamdata trebuie sa apara pe stat :twisted: :twisted: :twisted:
Institutii care habar nu au una de alta, ceata totala in legislatie, cozi pentru depunere de declaratii, dispret fata de contribuabil - tara frumoasa Romania :(

neculail

#9 Mesaj de neculail »

Buna,
Eu am depus statul la ITM pe "0"pentru persoana respectiva. La restul institutiilor abilitate nu am depus nimic si dupa cate vad si aud nu am gresit.
Problema mea, cred ca ati mai auzit-o si imi cer scuze, este ca aceasta mamica este singura angajata a societatii (platitoare de impozit pe venit) si de anul acesta 2006 neaparand pe nicaieri prin declaratii nici in decl.100 care este importanta pentru ca astfel a trebuit sa depun decl.010 ca societatea nu mai este platitoare de contributii salariale, fapt ce conduce la schimbarea regimului de impozitare din 2007.
Dar intrebarea mea este, salariata avand contractul suspendat in aceste conditiile, isi pierde calitatea de angajata?
Nu stiu ce s-a cred ?nici acum dupa ce....
Am sunat in sensul acesta la D.G.F.P., am vb. cu 2 persoane abilitate de la departamente cu pregatire in cauza si mi-au spus ca isi pierde calitatea de angajat si sa ma grabesc repede sa depun decl.010 in termen de 30 de zile de la modificare(soc.neplatitoare de contrib.).
Pe tot anul 2005 a fost in CIC, dar am depus declaratii toate si decl.100 pentru aceasta angajata(unica pe societate) inclusiv stat de plata. Intrebare, in anul 2005 s-au indeplinit conditiile sa ramana micro.?sau deja din 2006 trebuia sa devina platitoare de impoz. pe profit?
Ca sa vedeti ce problema am eu!
Va salut!pa,pa

neculail

#10 Mesaj de neculail »

Eu atat am gasit referitor la cazurile noastre, cam evaziv...,ar trebuii sa specifice clar cazurile suspendarii contractului si astfel ar fi stiut toata lumea ce are de facut..!Anul acesta s-a schimbat situatia la acele persoane aflate in CIC, ar fi trebuit sa apara si ceva norme, nu? De aici pleaca nedumeririle noastre si nu ni se pare nimic logic, dar pana atunci...

"Unde lege nu-i tocmeala"

Norme metodologice:
3. Numărul de salariaţi reprezintă numărul de persoane angajate cu
contract individual de muncă, potrivit dispoziţiilor Codului muncii,
indiferent de durata timpului de muncă, înscrise lunar în statele de plată
şi/sau în registrul general de evidenţă a salariaţilor.
La analiza îndeplinirii condiţiei privind numărul de salariaţi nu se iau
în considerare cazurile de încetare a raporturilor de muncă ca urmare a
pensionării sau desfacerii contractului individual de muncă în urma
săvârşirii unor acte care, potrivit legii, sunt sancţionate inclusiv prin
acest mod.
Pentru persoanele juridice care au un singur angajat care îşi suspendă
unilateral contractul individual de muncă, în cursul unei luni, condiţia
prevăzută la art. 1 alin. (1) lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr.
24/2001, modificată prin Legea nr. 111/2003 şi Legea nr. 232/2003, se
consideră îndeplinită dacă în cursul lunii următoare este angajat un alt
salariat.

asta era scris in ordinul 945 /2003

Codul fiscal:
TITLUL IV
Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

Definiţia microîntreprinderii
Art. 103. - În sensul prezentului titlu, o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) are înscris în obiectul de activitate producţia de bunuri materiale, prestarea de servicii şi/sau comerţul;
b) are de la 1 până la 9 salariaţi inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depăşit echivalentul în lei a 100.000 euro;
d) capitalul social al persoanei juridice este deţinut de persoane, altele decât statul, autorităţile locale şi instituţiile publice.

Norme metodologice:
2)...Pentru persoanele juridice care au un singur angajat care demisionează în cursul unei luni, condiţia prevăzută la art. 103 lit. b) din Codul fiscal se consideră îndeplinită dacă în cursul lunii următoare este angajat un alt salariat.
3. Pentru încadrarea în condiţia privind nivelul veniturilor realizate în anul precedent, se vor lua în calcul aceleaşi venituri care constituie baza impozabilă prevăzută la art. 108 din Codul fiscal, iar cursul de schimb pentru determinarea echivalentului în euro este cel de la închiderea aceluiaşi exerciţiu financiar.
4. La încadrarea în condiţia privind capitalul social, nu poate fi microîntreprindere persoana juridică română care are capitalul social deţinut de un acţionar sau asociat persoană juridică cu peste 250 de angajaţi

gyongyverj

#11 Mesaj de gyongyverj »

Si eu ma confrunt cu problema CIC. -suspendare,nu am depus inca decizie de suspendare la ITM. ptr. persoana aflat in CIC..este adevarat ca se depune in maxim 5 zile de la suspendare (nu am gasit in Codul Muncii astfel de precizari-va intreb din ce am auzit si eu) ?De fapt "mamica" se afla in CIC din 22.Dec.2005 ,nu este logic dupa noile legi sa fie suspendat contractul de munca ,ca alta solutie nu este?

apetrem

Re: Salariati aflati in CIC

#12 Mesaj de apetrem »

contractul de munca suspendat. trebuie inclusi pe statul de plata
Una din marile aberatii ale birocratilor nostri si pe care noi o acceptam cu resemnare ... Sa vedem ce scriu normele de intocmire si utilizare ale respectivului document justificativ (Omf.1850/2004)

STAT DE SALARII (Cod 14-5-1/a, Cod 14-5-1/b, Cod 14-5-1/c şi Cod 14-5-1/k)
1. Serveşte ca:
- document pentru calculul drepturilor băneşti cuvenite salariaţilor, precum şi al contribuţiilor şi al altor sume datorate;
- document justificativ de înregistrare în contabilitate.

Sa vedem ce zice si Legea 130, pct.b, ca ar trebuii sa ceara cei de la ITM:

"b) lunar, dovezile de calculare a drepturilor salariale, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se face plata acestora."

Daca are contractul suspendat si nu are calculate drepturi salariale, atunci ce sa mai caute in acest document justificativ?
Si de ce s-ar interesa ITM-ul de lucruri ca nu-i sunt printre atributiile stabilite de lege?

tomac

Re: Salariati aflati in CIC

#13 Mesaj de tomac »

apetrem scrie: STAT DE SALARII (Cod 14-5-1/a, Cod 14-5-1/b, Cod 14-5-1/c şi Cod 14-5-1/k)
1. Serveşte ca:
- document pentru calculul drepturilor băneşti cuvenite salariaţilor, precum şi al contribuţiilor şi al altor sume datorate;
- document justificativ de înregistrare în contabilitate.

Sa vedem ce zice si Legea 130, pct.b, ca ar trebuii sa ceara cei de la ITM:

"b) lunar, dovezile de calculare a drepturilor salariale, până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se face plata acestora."

Daca are contractul suspendat si nu are calculate drepturi salariale, atunci ce sa mai caute in acest document justificativ?
Si de ce s-ar interesa ITM-ul de lucruri ca nu-i sunt printre atributiile stabilite de lege?
Ai dreptate legat de modul de intocmire, dar daca il ai suspendat din alte motive de exemplu, de ce nu ar aparea pe statul de plata? Spre exemplu concediul fara plata, care este tot o forma de suspendare a contractului de munca. Nu il treci pe stat in acest caz? Nu il treci in anexele de la CAS sau de la Somaj? Nu prea cred.
Cei de la ITM sunt obligati sa-i inscrie in cartea de munca perioada de suspendare.
In cazul celor aflati in CIC, contractul de munca este suspendat la de la sine, dar aceasta suspendare se poate intrerupe la initiativa salariatului oricind. Daca nu apare pe statul de plata, cu zile suspendate, cei de la ITM pot considera ca nu mai este salariatul tau, nu crezi?
In aceste cazuri, nu trebuie sa ne raportam numai la modul de intocmire a documentelor ci trebuie sa tinem seama si de legislatia muncii si eventualele implicatii pe care le-ar putea avea o actiune sau alta.

neculail

#14 Mesaj de neculail »

pentru gyongyverj

Lege nr. 403/2005
din 27/12/2005
Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 16 din 09/01/2006
pentru modificarea si completarea Legii nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca
Art. I. - Legea nr. 130/1999 privind unele masuri de protectie a persoanelor incadrate in munca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 355 din 27 iulie 1999, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. La articolul 9, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
"(2) Angajatorii sunt obligati sa depuna la inspectoratele teritoriale de munca de pe raza unde isi desfasoara activitatea, inclusiv la punctele de lucru, daca sunt in alt judet decat in cel unde societatea comerciala isi are sediul:
a) actele privind incheierea, executarea, suspendarea, modificarea si incetarea contractelor individuale de munca, in termen de 5 zile de la perfectarea acestora;
b) lunar, dovezile de calculare a drepturilor salariale, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care se face plata acestora."

gyongyverj

#15 Mesaj de gyongyverj »

Multumesc Neculail ,
azi am depus actul aditional pentru suspendarea contractului dar n-a fost nici o problema,sper sa nu-mi trimita amenda ulterior.

Scrie răspuns