pensionar incaseaza dividende

savaa

pensionar incaseaza dividende

#1 Mesaj de savaa »

o persoana persionara are actiuni la un SA.incaseaza dividende. Casa de sanatate nu ii mai acorda compensarea pe retele de medicamente pana nu va vira contributia la CASS pentru aceste dividende incasate pe ultimii 3 ani . Unde trebuie sa incadrez aceste venituri? unde sa caut sa ma luminez ? multumesc

iarovoim

#2 Mesaj de iarovoim »

problema ta e urmatoarea: societatea inregistreaza DOAR impozitul pe dividende pe care il vireaza la bugetul de stat, apoi pensionarul trebuie singur sa-si plateasca contributia catre CNAS. Nu mai e problema societatii, ci a lui ca persona fizica contribuabil la stat.

In legatura cu legislatia trebuie sa citesti LEGEA ASIGURARILOR DE SANATATE, afisata pe site-ul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
Ultima oară modificat Sâm Feb 07, 2009 1:02 am de către iarovoim, modificat 1 dată în total.

pintiliem

#3 Mesaj de pintiliem »

Informatii gasesti in Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii (ultima actualizare - Legea 157/2008).

Art. 213, alin. 2
Sunt asigurate persoanele aflate in una din urmatoarele situatii, pe durata acesteia, cu plata contributiei din alte surse (Bugetul de stat pentru pensionari, cf. art. 260, lit. a din Legea 95/2006):
h)pensionarii pentru veniturile din pensii pana la limita supusa impozitului pe venit.

Art. 257 alin. 2
Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5% (cota se poate modifica prin Legea bugetului) care se aplica asupra:
e) veniturilor din pensii care depasesc limita supusa impozitului pe venit.
f) veniturile din cedarea folosintei bunurilor, veniturile din dividende si dobanzi, veniturile din drepturi de proprietate intelectuala .....numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la litera a)-e), alin 2.1 si art. 213, alin 2, lit. h, contributia se calculeaza aupra tuturor acestor venituri.
alin. 7
Obligatia virarii contributiei de sanatate revine persoanei juridice sau fizice care plateste asiguratilor veniturile prevazute la alin. 2, lit. b), d) si e) si asiguratilor pentru veniturile prevazute la alin. 2, lit. b), c) si f).

savaa

#4 Mesaj de savaa »

multumesc

Scrie răspuns