am preluat contabilitatea unei firme si ma confrunt cu o problema foarte grea, in sensul ca pe debitul contului 411 este inregistrata o suma astronomica de 256.963,57 lei ( din anul 2005). aceasta suma trebuia de fapt sa fie inregistrata in debitul contului 461, exista documente din anul 2005 conform carora au existat cheltuieli in valoare de 256.963,57 lei. in aceasta situatie eu m am gandit cam asa: trec debitul lui 411 in debitul 461 deoarece prg saga imi permite fara alte note contabile etc., dupa care fac:
302=401 215.935,77
4426=401 41.027,8
401=461 256.963,57
602=302 215.935,77
astfel as inchide acest sold. insa nu stiu daca legea imi permite si cat de corect este.
ar mai fi o problema in sensul ca tva ul are o valoare semnificativa si nu stiu daca ar fi accceptat pe o rectificativa la suma aceasta. in fine chiar as avea nevoie de ajutor , orice parere e bine venita.
corectare eroare contabila
Corectie eroare contabila
Parerea mea este ca ar fi bine sa citesti OMFP nr. 1752/2005 cu modificarile ulterioare ( cartea verde editia VIII , 2006 ) ca sa-ti faci o idee, explicatia la contul 411 " Clienti " este..." tine evidenta creantelor si decontarilor cu clientii interni si externi, pentru produse, semifabricate, materiale, marfuri etc vandute, lucrari executate, pe baza de facturi, inclusiv a clientilor incerti, rau platnici, dubiosi sau aflati in litigiu ", contul 4118 tine evidenta clientilor incerti, rau platnici, dubiosi sau aflati in litigiu....alte documente nu ai sa poti gasi alta solutie ? Solutia data de tine nu se afla in acest ordin si consider ca nu este corecta trebuie sa te mai documentezi, din pacate eu nu te pot indruma, poate stie altcineva.... sau in cel mai rau caz trebuie sa te " lipesti " de cineva de la finante pentru ati oferi o varianta cat de cat legala si in eventualitatea unui control peste 3 ani sa nu ai diferente mari de plata...