INTRACOMUNITAR

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
kovacss

INTRACOMUNITAR

#1 Mesaj de kovacss »

BUNA.VA ROG SA MA LAMURITI
Am o factura de Ungaria in valoare de 121.957 Huf (1756.18Ron).Am introdu-so la intrari valuta cum trebuie dar in decontul de TVA imi calculeaza un TVA de 3 ron si nu 333 ron cat ar fi TVA-ul aferent sumei(1756.18).E corect asa?va rog ajutati-ma pt ca asta este prima mea factura care intra pe intracomunitara.
Multumesc anticipat

paturcai

#2 Mesaj de paturcai »

Cu siguranta ca factura NU CONTINE TVA.
CU siguranta ca ai ales ultima coloana "T" (taxare inversa).
Cu siguranta ca ai introdus-o la INTRARI valuta.
Cu siguranta ca ai pus data corecta.
Cu siguranta ca factura nu este in HUF si nu s-a introdus in HUF la intrari valuta pentru ca fiind o achizitie intracomunitara deviza folosita este EUR.
Daca ai respectat toate cele de mai sus, TVA va fi de 333 lei

Daca cele de mai sus nu sunt respectate, cel mult prima pozitie, atunci nu este achizitie intracomunitara si TVA-ul de pe factura trebuie sa intre in costul produselor pe care le-ai cumparat. TVA-ul din Ungaria nu se poate deduce pe teritoriul Romaniei.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

balazse

#3 Mesaj de balazse »

paturcai scrie:Cu siguranta ca factura nu este in HUF si nu s-a introdus in HUF la intrari valuta pentru ca fiind o achizitie intracomunitara deviza folosita este EUR.
Aici nu sunt de acord cu tine. Doar ca este intr-o alta valuta decat EUR nu inseamna ca nu este achizitie intracomunitara, din cate stiu nu exista o obligativitate ca factura sa fie doar in EUR.
De exemplu nu cred ca un englez o sa-ti emita factura in EUR, ci mai degraba in GBP (poate ma insel).
Eu am declarat o gramada de facturi in HUF si nu erau probleme, atat livrari cat si achizitii.
Important esta ca factura trebuie introdus ca 100huf si nu ca huf.

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Si totusi:
Forintul nu are forţă economică încât să poată fi considerată o deviză liber convertibilă.
Aşa cum nici Leu-ul nu este.
Lira engleză este o valută forte în adevăratul sens al cuvântului. Ea poate fi susţinută economic. Marea Britanie nu a renunţat la moneda proprie în favoarea EUR.
Atâta timp cât moneda unei ţări nu poate fi susţinută economic la nivel macro nu este considerată valută forte liber convertibilă la nivel planetar.
Cine din cei care fac export din România în Uniune sau peste graniţele Uniunii, vor solicita să fie plătiţi în lei?
De ce ar fi ungurii mai fraieri?
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

kovacss

#5 Mesaj de kovacss »

Multumesc mult dar mai am o nelamurire:am introdus la rubrica valoare suma de 1756.18 iar la rubrica total imi apare suma cumulata cu TVA.E corect asa?
multumesc

balazse

#6 Mesaj de balazse »

In partea de sus "antet" a facturii, sau in partea de jos "articole"?

kovacss

#7 Mesaj de kovacss »

In partea de sus ,in partea jos e OK

barbug07

#8 Mesaj de barbug07 »

Eu am achizitii intracomunitare, din Ungaria si nu numai, toate mi-au fost facturate in euro si am platit in euro, cred ca ar ar trebui sa pui mana pe codul fiscal si sa te documentezi despre intracomunitare. Tin sa spun ca in toamna nici nu depusesem declaratia 300 si 390 ca m-a pocnit garda financiara ,tematica achizitii intracomunitare, mi-au cerut tot felul de chestii.
Probabil au fost si sume mari la mine si din acest motiv.

balazse

#9 Mesaj de balazse »

O achizitie intracomunitara nu depinde daca factura este sau nu in euro, ci depinde de prestatie/livrare, adica sa fie in cadrul UE si vanzatorul/cumparatorul sa fie inregistrati ca platitori de TVA.
In cod fiscal scrie:
ART. 130^1
(1) Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor.
(9) Livrarea intracomunitara reprezinta o livrare de bunuri, in intelesul alin. (1), care sunt expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.
Pana la urma as putea factura (acum dau un exemplu cam anormal, dar asta e) chiar si in JPY, depinde cum m-am inteles eu cu partenerul si cum este stipulat in contract.
Ultima oară modificat Lun Mar 02, 2009 6:50 pm de către balazse, modificat 1 dată în total.

balazse

#10 Mesaj de balazse »

kovacss scrie:In partea de sus ,in partea jos e OK
In partea de sus este ok asa cum apare, nu e o problema, oricum la situatie furnizori o sa-ti apara fara TVA, precum si in fisa de cont 401....

Scrie răspuns