tva colect pt creditare?

csurulyal

tva colect pt creditare?

#1 Mesaj de csurulyal »

Buna,

Va rog sa ma lamuriti daca in cazul creditarii societatii de catre o pers.fizica / NU asociat / se colect tva? Cand isi primeste creditul inapoi ce fac cu tva-ul platit la stat? Pe ce suma calc.tva pe suma creditata, sau scad din suma ex.12000*19% sau 12000-19%. Puteti sa-mi dati si legislatia?

Va multumesc

balazse

#2 Mesaj de balazse »

Persoana fizica este inregistrat ca platitor de TVA si iti emite factura?
Daca nu nu ai ce colecat.
Nu stiu legislatia pentru cazul in care o persoana fizica din extern (adica nu asociatii) sa imprumute societatea, dar 100% trebuie sa existe un contract unde sa fie stipulat conditiile. Adica iti da de exemplu 100.000 lei, iar tu ii vei plati da inapoi tot 100.000 lei plus dobanda.

paturcai

#3 Mesaj de paturcai »

Fiind vorba de un credit, un imprumut de la o persoana fizica/juridica, nu se percepe TVA.
TVA-ul este o taxa care se aplica unor operatiuni economice, si reprezinta o taxa pentru un transfer de proprietate, mai pe inteles atunci cand eu vand ceva ce nu va mai fi al meu ci al cumparatorului.
In cazul expus, primirea unui imprumut inseamna ca persoana care ma "ajuta" cu niste bani, isi va lua banii inapoi, mai devreme sau mai tarziu. Acel credit pe care persoana mi-l acorda sunt niste bani care nu sunt ai mei, si nu vor fi ai mei.
In cel mai fericit caz se poate considera un imprumut purtator de dobanzi, dobanzi pe care le voi inregistra ca atare in contabilitate pentru ceditul primit.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Scrie răspuns