casare mijl fix

paraschivl454

casare mijl fix

#1 Mesaj de paraschivl454 »

Cum se inregistreaza casarea unui utilaj si apoi vanzarea fierului vechi rezultat.Utilajul nu este amortizat integral?Poate are cineva timp.Multumesc!

herganiec

#2 Mesaj de herganiec »

daca provine din casari ,dezmembrari , atunci folosesti
411= 758 si
658= 303, 213 (daca nu au fost complet amortizate ) si concomitent
281=213 - adica scoti din evidenta mijl.fixe casate.
“Tot ceea ce este necesar pentru ca răul să triumfe, este ca oamenii buni să nu facă nimic.” (Edmund Burke)

paraschivl454

#3 Mesaj de paraschivl454 »

Dar ce duc in 658 este chelt deductibila?Utilajul dezmembrat are o valoare ramasa mai mare decat valoarea fierului vandut.
Mai intervine si tva de colectat.La fier vechi stiu ca e taxare inversa.Se face 4426=4427 cu tva aferenta?

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Da.E deductibil.
Articolul contabil 4426=4427 se face numai de către cumpărător, de către beneficiarul operațiunii cu taxare inversă. Vânzătorul pune zero la TVA, marchează factura cu TVA și cam atât.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

paraschivl454

#5 Mesaj de paraschivl454 »

Multumesc!

davidb107

#6 Mesaj de davidb107 »

Va rog frumos sa ma ajutati si pe mine. Am aceeasi situatie, doar ca este vb de un camion achizitionat cu mult timp in urma. Am preluat contabilitatea in SAGA cu iulie 2008.
Intrebare: pot sa generez in program procesul verbal de casare? Ce valoare voi trece in acest proces verbal, avand in vedere ca s-a amortizat 90% din val de intrare?

petriself

#7 Mesaj de petriself »

stie

miteac

#8 Mesaj de miteac »

tomac scrie:Da.E deductibil.
Articolul contabil 4426=4427 se face numai de către cumpărător, de către beneficiarul operațiunii cu taxare inversă. Vânzătorul pune zero la TVA, marchează factura cu TVA și cam atât.
paraschivl454 spune ca utilajul dezmembrat are o valoare ramasa de amortizat mai mare decat valoarea fierului vandut. In cazul asta nu cumva diferenta dintre valoarea ramasa si val. fierului vandut trebuie sa fie inreg. pe 658 nedeductibil?

tomac

#9 Mesaj de tomac »

De ce?

miteac

#10 Mesaj de miteac »

Conform Normelor, cheltuielile inregistrate ca urmare a casarii unui mijloc fix, cu val. de intrare incomplet amortizata, sunt chelt. efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, prin urmare chelt. ded. Operatiunea de casare reprezinta scoaterea din functiune a activului urmata de dezmembrarea acestuia si valorificarea partilor rezultate, prin vanzare. Cheltuielile acestea, pot fi facturate de o firma specializata in dezmembrari.
Valoarea ramasa neamortizata se acopera din sumele rezultate in urma valorificarii activului iar diferenta ramasa neacoperita se include pe chelt nedeductibile.
Consider val. ramasa neamortizata, neacoperita din valorificarea activului, ca o cheltuiala care nu este aferenta veniturilor (venitul din vanzare nu acopera cheltuiala, deci sa facut o vanzare in pierdere).

tomac

#11 Mesaj de tomac »

Pe ce principu separați cheltuiala? Să fim serioși. Pe pricipiul ăsta orice cheltuială, peste veniturile obținute, duce la declararea ei ca nedeductibilă.
Conform căror "Norme"? Că nu spuneți.
Conform cărui act normativ se trece cheltuiala neamortizată pe cheltuieli nedeductibile?
"Consider"? Pe ce bază? Vă bazați pe codul fiscal, art.21, alin.1? Dacă da mai citiți-l odată. Acolo scrie că se referă la cheltuieli ce sunt efectuate pentru realizarea de venituri impozabile nicidecum cu se referă la acele cheltuieli ce generează profit sau pierdere.

Să vă dau un exemplu:
Dvs. spuneți că dacă am un mijloc fix cu o valoare rămasă de 5000 lei și îl vînd cu 4500 lei, 500 lei sunt nedeductibili pentru că îmi aduc pierdere (chiar dacă în codul fiscal se face referire la venitul obținut, adică la cei 4500 lei și nu la rezultatul tranzacției)
Luați un credit de la bancă în sumă de 100000 lei. Cumpărați marfă de toți banii și nu vindeți nimic. Totuși datorați băncii o dobîndă de 1500 lei. Pe același pricipiu ednunțat anterior, cheltuiala nu generează venituri așa că e nedeductibilă fiscal, sau nu e? Dar dacă în luna următoare vînd marfa?

Să fim serioși, nu cedați așa ușor în fața celor de la fisc ce vin în control și folosesc termeni de genul "eu consider că...".

davidb107

#12 Mesaj de davidb107 »

[/quote] Sa fim serioși, nu cedați așa ușor în fața celor de la fisc ce vin în control și folosesc termeni de genul "eu consider că...".[/quote]
Da, si eu am avut un control si mi-au sarit astia de pe scaun ca arsi ca am inregistrat acea diferenta la deductibile. Dupa-masa, dupa ce probabil s-au interesat, au citit si s-au documentat, m-au sunat sa-si retraga afirmatiile...
Deci,....nu cedati, vorba lui Tomac! :wink:

miteac

#13 Mesaj de miteac »

Da. Aveti dreptate.
Sorry.

Scrie răspuns