montaj aparate aer cond

ionescug551

montaj aparate aer cond

#1 Mesaj de ionescug551 »

Imi poate spune si mie cineva daca in 2008 montajul aparatelor de aer conditionat este scutit sau nu de tva?Multumesc.

septimiuv

#2 Mesaj de septimiuv »

de ce ar fi?

iarovoim

#3 Mesaj de iarovoim »

Se include la categoria constructii-montaj, activitate pentru care nu se mai aplica taxarea inversa. Taxarea inversa s-a aplicat pentru 2007.

ionescug551

#4 Mesaj de ionescug551 »

Multumesc de raspuns

floream532

montaj aer coditionat

#5 Mesaj de floream532 »

Buna seara tuturor!!!
Va rog frumos sa ma ajtati intr-o problema,de fapt doua:
1- cumpara aparatul de aer conditionat pe firma lui, dupa care il monteaza clientului.
Cum fac aceasta inregistrare daca el trece aparatul prin firma lui fara sa puna adaos cand il monteaza clientului? el il cumpara cu banii clientului dara face cheltuiala pe firma lui.
2- factureaza "montaj aparat aer cond." iar eu nu stiu contul in care trebuie sa inregistrez aceasta operatie si degeaba ma uit in plan ptr. ca nu m-am mai lovit de el pana acum.
Va multumesc mult anticipat!
MARIA

balazse

#6 Mesaj de balazse »

Dupa parerea mea aparatul conditionat in acest caz este 3028 (daca nu apare separat pe factura), iar montatul (care include in pret montarea si aparatul) merge pe 704 (prestari servicii).

paturcai

#7 Mesaj de paturcai »

Sunt de acord cu BalazsE mai putin contul 3028 in locul caruia as vedea o marfa.
Intr-adevar la momentul respectiv (al cumpararii) el s-a gandit ca va fi poate o lucrare mai ampla care includea si aparatul de aer conditionat. In acel caz vanzarea oricum trebuia sa fie EXPLICIT legata de APARAT DE AER CONDITIONAT.
Totusi eu nu ii vand o lucrare, sa zicem "redecorat firma" ca situatie de lucrari in care ii pun si un aparat de aer conditionat.
Daca eu montez un aparat de aer condtionat fara sa-i dau si aparatul, da, este montaj, dar culmea este ca el cumpara un aparat si vinde montat aparat.
Corect este ca pe factura de vanzare sa apara distinct ambele pozitii:
- Aparat aer conditionat
- Montaj aparat conditionat.
BalazsE a cautat sa impace capra cu varza.
Cand intocmim acte de vanzare/facturi, trebuie sa ne punem si in locul contabilului care va inregistra acel document.
La mine va fi OK, la vanzator, ma scad, gasesc eu o formula, dar ce face cumparatorul?
Prestarea de serviciu este "intangibila" din punct de vedere al vanzarii, pe cand eu am un aparat (activ/marfa) cumparat pe care-l revand.
Primitorul facturii se va trezi cu un aparat pe pereti pe care la inventarul de sfarsit de an nu va avea unde sa-l puna in inventar.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

balazse

#8 Mesaj de balazse »

Ai dreptate PaturcaI, multumesc pentru corectie.

floream532

#9 Mesaj de floream532 »

Va multumesc mult!!!
Da- asa trece pe factura:
-aparat aer conditionat.....atat
-montaj (manopera)....atat
el mi-a spus ca uneori nu le monteaza imediat. adica uneori cumpara un aparat doua stiind ca trebuie sa le monteze,clientul se razgandeste si atunci asteapta un alt client la care sa le moneteze. In aceasta situatie nu inseamna ca la un moment dat face stoc?si eu trebuie sa il scot de acolo? :cry:
Multumesc mult,mult...
MARIA

paturcai

#10 Mesaj de paturcai »

Da el tot ceea ce cumpara va duce intai in stoc (371), urmand ca pe masura ce "monteaza" sa scazi stocul.

floream532

#11 Mesaj de floream532 »

da dar in cazul acesta am alta nelamurire:el cand il da clientului nu isi pune adaos,cu cat l-a luat cu atata il da. e in regula sa faca asa? si mai intra in 371 daca nu pune adaos?
multumesc mult si va rog frumos sa ma scuzati daca insist dar nu vreau sa fac cine stie ce greseala majora iar fara sfatul dv. nu ma descurc
MARIA

paturcai

#12 Mesaj de paturcai »

Tocmai aici este "arta" managementului: vand cu cat l-am cumparat si restul (adaosul il maschez) prin montaj.
De retinut: daca cel care face factura nu pune un pret de vanzare distinct pentru produs si un pret pentru prestarea de serviciu, eu merg pe pretul de achizitie (deci ce am in 371) si il pun ca pret minim de vanzare, urmand sa pun pentru prestarea de serviciu diferenta.
Am:
1. Cumparare cu 100 lei aparatul
2. Vanzare:
Montat aparat aer conditionat cu poretul de vanzare 150 lei.
In contabilitate eu trec cat am pretul de achizitie si trec 2 pozitii:
A. Aparat aer conditionat buc 1 x 100 lei
B. Montaj aparat buc 1 x 50 lei
C. Total factura fara TVA 150 lei.

Atat timp cat cel care intocmeste factura nu scrie distinct cat este pretul de vanzare, eu contabil nu pot recunoaste un pret mai mic decat cel de cumparare. Ar fi anormal.
Ultima oară modificat Lun Mar 16, 2009 10:38 pm de către paturcai, modificat 1 dată în total.

floream532

#13 Mesaj de floream532 »

:D multumesc mult,mult........... :D
MARIA

Scrie răspuns