Concediere individuala - contributii salariu compensator

mileam939

Concediere individuala - contributii salariu compensator

#1 Mesaj de mileam939 »

Ma confrunt cu urmatoarea situatie : concediere individuala - 1 salariat din 15. La plecare i se acorda 1 salariu compensator si i se platesc zilele CO 2009 neefectuate.
Intrebari :
1. Exista posibilitatea sa fac in Saga statul pentru plata salariu compensator si aceste zile CO ?
2. Aferent salariului compensator salariatul plateste doar CAS, CASS si impozit iar societatea plateste doar CAS, CASS. Somaj, CCI si Fd.garantare stiu ca nu se platesc dar comision ITM ?
3. Aferent zilelor de CO neefectuate care se platesc la plecare, acestea se trateaza d.p.d.v. al taxarii/impozitarii normal, ca si cand ar fi acordate normal. Gresesc undeva?
4. Acest stat se depune la ITM ?

Multumesc anticipat oricui ma poate lamuri.

tomac

#2 Mesaj de tomac »

1.Nu există posibilitatea de a introduce în stat salariul compensator şi de a fi tratat fiscal corect. CO neefectuat se introduce la alte venituri.
2.Comision ITM se plăteşte la fondul de salarii. Aceste sume fac parte din fondul de salarii.
3.Nu greşiţi.
4.Da. De fapt nu e vorba de un stat de plată distinct. Ambele cazuri - salar compensator şi CO neefectuat se includ în statul de plată pentru luna la care se referă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

deliuc832

Re: Concediere individuala - contributii salariu compensator

#3 Mesaj de deliuc832 »

mileam939 scrie:Ma confrunt cu urmatoarea situatie : concediere individuala - 1 salariat din 15. La plecare i se acorda 1 salariu compensator si i se platesc zilele CO 2009 neefectuate.
Intrebari :
1. Exista posibilitatea sa fac in Saga statul pentru plata salariu compensator si aceste zile CO ?
2. Aferent salariului compensator salariatul plateste doar CAS, CASS si impozit iar societatea plateste doar CAS, CASS. Somaj, CCI si Fd.garantare stiu ca nu se platesc dar comision ITM ?
3. Aferent zilelor de CO neefectuate care se platesc la plecare, acestea se trateaza d.p.d.v. al taxarii/impozitarii normal, ca si cand ar fi acordate normal. Gresesc undeva?
4. Acest stat se depune la ITM ?

Multumesc anticipat oricui ma poate lamuri.
Buna ziua,

Domnule/doamna "mileam939" am si eu o situatie asemanatoare cu a dvs si v-as ruga sa-mi indicati articolele din lege care "spun" ca pentru salariul compensatoriu, in cazul concedierii individuale, nu se platesc CCI si Fd. garantare. Eu am gasit in L200/2006 art. 7 ca Fd. de garantare se aplica "asupra fondului total de salarii brute lunare realizate de salariati", dar altceva...In cazul CCI-ului nu am gasit inca nimic.

Va multumesc anticipat dvs., precum si tuturor celor care ma vor ajuta!

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Art. 78 alin. (1), art. 100 alin. (2) [i (3) si art. 101 din Contract nr. 2.895/2006
privind Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007 –2010
Pct. 18 din Norma de aplicare a prevederilor Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobata prin Ordinul ministrului muncii si solidaritatii sociale nr. 340/2001
Art. 257 alin. (6) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii
Art. 6 alin. (2) din O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate
Art. 14 alin. (2) lit. e) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
Art. 1 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 200/2006
privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale
Art. 55 alin. (4) din Codul fiscal

Pentru salariile compensatorii se datoreaza:
ANGAJATOR:
- CAS
- COntributia CCI
- Contributia fd boli si accidente....
ANGAJAT:
- CAS
- Impozit pe salarii

Salariul compensatoriu NU REPREZINTA Salariu si nici asimilat salariului.
Atentie!
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

deliuc832

#5 Mesaj de deliuc832 »

Va multumesc frumos pentru raspunsul primit!

paturcai

#6 Mesaj de paturcai »

De retinut:
Contractul colectiv de munca pentru anii 2007-2010 (art. 78, al 1) prevede ca salariatii vor primi ca compensare UN SALARIU MINIM PE ECONOMIE IN PLATA LA INCEPUTUL ANULUI IN CARE SE FACE DISPONIBILIZAREA (Din practica disponibilizarilor, ITM Bucuresti a dispus plata a cel putin DOUA astfel de salarii).
Ianuarie 2009 = Salariat fara studii = 720 lei, salariat cu studii superioare 1200 lei
Asta inseamna ca pe langa salariul cuvenit ca lichidare i se mai acorda acestuia inca 2 x 720 lei sau dupa caz 2x1200 lei.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Scrie răspuns