O societate comercializeaza in regim engros masini (dar vinde si cu amanuntul).
Avand in vedere faptul ca aceste auto sunt vandute la preturi care difera de la client la client(adaos diferit) pot face NIR cand primesc marfa fara pret de vanzare ? Pot inregistra in acest caz adaosul si TVA aferent in functie de pretul pe care-l factureaza firma la o data diferita de cea a receptiei intrarii marfurilor in gestiune?
Daca inregistrez de la inceput toata marfa cu un pret anume voi avea in contabilitate un sir intreg de stornari pentru ca vanzarea se face la preturi diferite de la client la client(preturi pe care nu le stiu de la intrarea marfurilor in gestiune )si trebuie sa reglez pretul de vanzare mereu .
Va rog frumos sa ma ajutati si cu baza legala .
Multumesc frumos
gestiune comert cu ridicata
Eu in asemenea cazuri fac altfel.
Am 2 gestiuni una en gross si una cu amanuntul.
Intrarea marfii o fac in gest en gross si pe masura ce vand cu amanuntul fac transfer de marfa ( cu aviz de insotire a marfi ) din gest. en gros in gest. amanuntul .
Iar in urma transferului stabilesc adaosul si tva neexigibil la gest cu Amanuntul.
Am 2 gestiuni una en gross si una cu amanuntul.
Intrarea marfii o fac in gest en gross si pe masura ce vand cu amanuntul fac transfer de marfa ( cu aviz de insotire a marfi ) din gest. en gros in gest. amanuntul .
Iar in urma transferului stabilesc adaosul si tva neexigibil la gest cu Amanuntul.
Multumesc ptr sugestie
Prima data cand patroana a adus astfel de marfuri le-a facut NIR cu un pret de vanzare stabilit de ea apoi , la fiecare vanzare la care a avut pret diferit de cel de la intrare a trebuit sa fac tot felul de NC de stornare a preturilor initiale si inregistrare a noilor preturi .
Cand a mai adus un lot de masini m-am gandit ca ar fi mai bine sa inregistrez marfa in NIR numai cu pretul de achizitie si pe masura ce vinde marfa cu factura sa fac NC cu adaos si TVA la marfa corespunzator pretului de vanzare .
Potrivit Ordinului 3512/2008 pot inregistra in NIR numai pretul de achizitie dar am vrut sa aflu si alte pareri ptr. a fi sigura ca procedez corect sau nu . Eu imi tin in excel evidenta marfurilor cu adaos si a celor fara adaos dar sugestia cu 2 gestiuni mi se pare mai usoara ptr. ca nu am SAGA cu stocuri .
Prima data cand patroana a adus astfel de marfuri le-a facut NIR cu un pret de vanzare stabilit de ea apoi , la fiecare vanzare la care a avut pret diferit de cel de la intrare a trebuit sa fac tot felul de NC de stornare a preturilor initiale si inregistrare a noilor preturi .
Cand a mai adus un lot de masini m-am gandit ca ar fi mai bine sa inregistrez marfa in NIR numai cu pretul de achizitie si pe masura ce vinde marfa cu factura sa fac NC cu adaos si TVA la marfa corespunzator pretului de vanzare .
Potrivit Ordinului 3512/2008 pot inregistra in NIR numai pretul de achizitie dar am vrut sa aflu si alte pareri ptr. a fi sigura ca procedez corect sau nu . Eu imi tin in excel evidenta marfurilor cu adaos si a celor fara adaos dar sugestia cu 2 gestiuni mi se pare mai usoara ptr. ca nu am SAGA cu stocuri .
eu nu am pus inca in aplicare aceasta inregistrare dar cred ca se poate adauga in FISIERE - GESTIUNI o noua gestiune 371.2 in care tin marfurile la pret de achizitie (cand primesc marfa o inregistrez in INTRARI dar fara pret de vanzare).
Cand ajung in situatia sa vand o parte din marfuri fac transfer de marfa de la gestiunea 371.2(marfa la pret de achizitie fara adaos ) la 371.1 apoi fac si notele 371.1 =378.1 si 4428.1
Cand ajung in situatia sa vand o parte din marfuri fac transfer de marfa de la gestiunea 371.2(marfa la pret de achizitie fara adaos ) la 371.1 apoi fac si notele 371.1 =378.1 si 4428.1
- teodorg133
Pai de ce sa nu cuprinda fact.fiscin rap de gest ? nu e tot vanzare ? banuiesc ca emiti fact cu bon de casa, carebon e cuprins in totalul Z pe care il scoti seara, si dupa care se face monetarul ?..atunci, eu zic sa treci la monetar val.Z fara val.acestor fact (rosii) pe care le atasezi langa monetar, care va avea val.totalului minus aceste facturi...si atunci esti ok...val.totala a vanzarilor care este Z, va fi egala cu val.fact.rosii + monetarul....cel putin asa am facut eu si cred ca nu e gresit !! 

[color=red] "Visează ca şi cum ai trăi veşnic, dar trăieşte ca şi cum ai muri azi, căci nu contează anii din viaţa ta, ci viaţa din anii tăi".
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx
[/color]
http://www.lumeaingerilor.ro/Home/tabid/36/Default.aspx