fuziune societati comerciale

miteac

fuziune societati comerciale

#1 Mesaj de miteac »

HRISTOS A INVIAT!

La fuzionarea a doua societati comerciale ce note contabile se fac? Se preiau conturile de activ si de pasiv in 456 (credit si debit dupa caz), pentru societatea care va fi preluata de cealalta? Si cum vor fi preluate in soc. absorbanta?
S-au fac bilant de inchidere, cont 892 pt. societatea absorbita si bilant de deschidere, cont 891 la societatea absorbanta? Nu stiu cum sa procedez.
Mentionez ca fuzionarea se face din luna Mai. La calculul impozitului pe profit obligatoriu, conf. OUG 34/2009 iau in considerare veniturile anului 2008 numai de la soc. absorbanta, nu? S-au trebuie sa cumulez cumva veniturile? Nu stiu cum sa procedez. E ceva nou pt. mine.
Va rog .......ajutor......

tomac

#2 Mesaj de tomac »

1. Consultati - normele privind privind reflectarea in contabilitate a principalelor operatiuni de fuziune, divizare, dizolvare si lichidare a societatilor comerciale, precum si retragerea sau excluderea unor asociati din cadrul societatilor comerciale si tratamentul fiscal al acestora - publicate in M.O. 1012 bis/03.11.2004.

2. Logic, ar fi sa luati in considerare doar veniturile societatii absorbante, dar in lipsa unor norme sau precizari oficiale nu cred ca puteti primi un raspuns clar de la nimeni in acest moment.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

balintk

#3 Mesaj de balintk »

In octombrie am participat la o fuziune.
Societatea absorbita, calculeaza si plateste impozitul pe profit, pe care si o declara atat prin decl 100, si face si declaratia 101. Intocmeste un bilant la data fuziunii:date precedente 31.12.2008 ( bilant depus) si date curente (data fuziunii.) Se depune tot la fisc inca un bilant date precedente ( data fuziunii) date curente toate cu 0. Nu uitati sa discutati la fisc pentru fisele fiscale ale salariatilor pentru ca nu va mai avea cod fiscal si in 2010 nu le veti putea declara.
Se preiau activele si pasivele societatii.
La societatea absorbanta nu am depus bilant la data fuziunii pentru ca rezultatul se va reflecta in urmatorul bilant- explicate in notele explicative.
Societatea absorbita dispare.

miteac

#4 Mesaj de miteac »

Va multumesc frumos

Scrie răspuns