Perioada fiscala devine luna calendaristica

mateescua852

Perioada fiscala devine luna calendaristica

#1 Mesaj de mateescua852 »

Buna seara,
Va rog mult sa ma ajutati in urmatoarea problema: am achizitie intracomunitara in data de 11.04.2009 si respectiv 12.04.2009.
Sunt persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala. Conform noilor modificari aduse codului fiscal prin OUG34/2009 perioada fiscala devine luna calendaristica.
Acum as vrea si eu o parere ....ce ziceti....cu ce luna devin platitor lunar pentru perioada fiscala?...din mai sau din iulie??
Citind legea inteleg ca incepand cu prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiilor intracomunitare intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru.....Deci cazul meu....fact. fiind in aprilie.
Cu toate ca as zice ca trebuie depusa acea declaratie de mentiuni la organul fiscal in termen de 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achiz. intracomunitare numai in cazul achizitiilor intracomunitare care au fost efectuate de dupa 01.05.2009. Asa ca raman la trimestru si daca am o noua achiz. intacomunitara in iunie trec la luna din iulie bineinteles dupa ce fac acea decl. de mentiuni in termen de 5 zile lucratoare.
Deci ce parere aveti??
Si cand intervine exigibiliatea taxei aferente achiz. intracomunitare......conform art.135(2) sau 135(3)...adica :
(2) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator SAU
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (1), daca aceasta este emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator.
Deci pur si simplu achizitia mea fiind efectuata in aprilie raman la trimestru perioada fiscala pentru cei care efectueaza achizitii intracomunitare va fi incepand cu data de 01.05.2009 luna calendaristica???
Cu multumiri,

iosiff

#2 Mesaj de iosiff »

Achizitia fiind inaintea intrari in vigoare o oug34 ramaneti in continuare cu tva trimestrial.

popd

#3 Mesaj de popd »

"Perioada fiscala pt platitorii de tva trimestriali se modifica lunar in cazul in care, incepand cu luna aprilie a.c. efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania.
Persoana impozabila care, conform celor de mai sus , este obligata sa-si schimbe perioada fiscala, trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza acesata obligatie, fara a avea posibilitatea de a reveni la utilizarea trimestrului calendaristic ca perioada fiscala.
Prin urmare, contribuabilii platitori de TVA cu perioada fiscala trimestriala care au efectuat o achizitie intracomunitara incepand cu luna aprilie a.c. , in luna mai a.c. pana in data de 25 a lunii trebuie sa depuna o declaratie de mentiuni cu modificarea vectorului fiscal, decont TVA si sa faca plata obligatiei lunare din decontul lunii aprilie 2009.
Aceasta obligatie ramane in vigoare nelimitat, incepand cu luna aprilie 2009."
Am gasit scrise cele de mai sus intr-un comunicat de presa a DGFP Maramures.

Scrie răspuns