OUG.77/99

Mesaj
Autor
lehaciv
Mesaje: 50
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am

OUG.77/99

#1 Mesaj de lehaciv »

Buna ziua ...stie cineva ceva despre OUG.77/99 privind declararea clientilor si furnizorilor restanti?
Nu o gasesc pe net . Am avut control de la Garda Financiara si s-au legat de chestia asta.Daca are cineva mai multe informatii cu privire la OUG. de mai sus ,va rog sa ma ajutati.

antocia618
Mesaje: 209
Membru din: Joi Mar 22, 2007 12:00 am

#2 Mesaj de antocia618 »

ORDONANTA DE URGENTA Nr. 77 din 1 iunie 1999 privind unele masuri pentru prevenirea incapacitatii de plata
EMITENT: GUVERNUL ROMANIEI
PUBLICATA IN: MONITORUL OFICIAL NR. 256 din 4 iunie 1999

In temeiul art. 114 alin. (4) din Constitutia Romaniei,

guvernul Romaniei emite urmatoarea ordonanta de urgenta:

ART. 1
Contribuabilii, persoane juridice, indiferent de forma de organizare si de tipul de proprietate, in termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta vor organiza evidenta obligatiilor de plata si evidenta creantelor, pe termene scadente, catre orice creditor, respectiv de la orice debitor, dupa caz.
Evidenta prevazuta la alin. 1 se actualizeaza zilnic.
ART. 2
Contribuabilii, persoane juridice, vor intocmi situatia sumelor restante mai vechi de 30 de zile catre orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoana juridica, dupa caz, cu sediul in Romania, care va cuprinde:
a) elemente de identificare a calitatii de debitor:
- denumirea, sediul social si codul fiscal;
- denumirea, sediul social si codul fiscal ale creditorului;
- numarul, data emiterii si valoarea facturii ce urmeaza sa fie platita creditorului;
b) elemente de identificare a calitatii de creditor:
- denumirea, sediul social si codul fiscal;
- denumirea, sediul social si codul fiscal ale debitorului;
- numarul, data emiterii si valoarea facturii ce urmeaza sa fie incasata de la debitor;
c) alte elemente:
- volumul creditelor
nerambursate in termen catre bancile finantatoare, inclusiv dobanzile aferente;
- volumul debitelor catre bugetul de stat, bugetele locale, bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale, neachitate in termen, inclusiv majorarile de intarziere datorate si penalizarile, dupa caz;
- volumul creantelor fata de persoanele juridice, care se finanteaza total
sau partial de la bugetul de stat;
- volumul creditelor comerciale
acordate de agentii economici, nerambursate la scadenta.
ART. 3
Situatia intocmita conform art. 2 se va depune, in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, la Institutul de management si informatica din cadrul ministerului industriei si Comertului, in vederea includerii in procedura de compensare a datoriilor neplatite la termenele scadente, conform prevederilor legale in vigoare referitoare la Regulamentul de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale agentilor economici din industrie si la Metodologia de monitorizare a datoriilor nerambursate la scadenta ale agentilor economici la care statul este actionar majoritar.
Situatia prevazuta la alin. 1 se actualizeaza de catre contribuabili, persoane juridice, periodic, la intervale de cel mult 30 de zile, in functie de dotarea cu tehnica de calcul.
ART. 4
Personalul Institutului de management si informatica din cadrul ministerului industriei si Comertului este obligat sa asigure pastrarea, depozitarea si utilizarea informatiilor, datelor si situatiilor comunicate de agentii economici in conditii de confidentialitate si siguranta, in scopurile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta, pentru prevenirea producerii unor prejudicii sau a lezarii intereselor, de orice natura, ale acestora.
ART. 5
Constituie contraventii, daca nu sunt savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni, urmatoarele fapte:
a) netinerea de catre contribuabilul, persoana juridica, a evidentei platilor restante conform art. 1 din prezenta ordonanta de urgenta;
b) nedepunerea la Institutul de Management si Informatica din cadrul Ministerului Industriei si Comertului a situatiei prevazute la art. 2 in termenul prevazut la art. 3;
c) neluarea masurilor pentru asigurarea protectiei si confidentialitatii datelor, informatiilor si situatiilor aflate in pastrarea si gestionarea Institutului de Management si Informatica din cadrul Ministerului Industriei si Comertului;
d) nerespectarea de catre orice utilizator a indatoririlor referitoare la confidentialitatea informatiilor, datelor si situatiilor.
Contraventiile prevazute la alin. 1 lit. a) si b) se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
- cele de la lit. a), cu amenda de la 5.000.000 lei la 10.000.000 lei;
- cele de la lit. b), cu amenda de la 10.000.000 lei la 50.000.000 lei.
Contraventiile prevazute la lit. c) si d) se sanctioneaza cu amenda de la 10.000.000 lei la 50.000.000 lei.
Constatarea contraventiilor prevazute la lit. a) si b) si aplicarea sanctiunilor se efectueaza de catre organele de specialitate ale Ministerului Finantelor.
Constatarea contraventiilor prevazute la lit. c) si d) si aplicarea sanctiunilor se efectueaza de catre ofiteri ai Inspectoratului General al Politiei.
ART. 6
Prevederile art. 5 se completeaza cu dispozitiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor, cu exceptia art. 25 si 26.
ART. 7
Institutul de Management si Informatica din cadrul Ministerului Industriei si Comertului va transmite Ministerului Finantelor - Directia generala de prognoza, lunar si la cerere, situatia centralizata cu privire la activitatea desfasurata de acesta in procesul de compensare a datoriei.
ART. 8
In termen de 5 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta Guvernul va adopta hotarari de modificare a reglementarilor in vigoare privind monitorizarea datoriilor nerambursate la scadenta ale agentilor economici si Regulamentul de compensare a datoriilor nerambursate la scadenta ale agentilor economici din industrie, in vederea punerii in aplicare a prezentei ordonante de urgenta.

PRIM-MINISTRU
RADU VASILE

Contrasemneaza:
Ministrul finantelor,
Decebal Traian Remes

Ministrul industriei si comertului,
Radu Berceanu

LEGE nr.211 din 20 aprilie 2001 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacităţii de plată
Textul actului publicat în M.Of. nr. 213/26 apr. 2001



Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Articol unic. - Se aprobă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.77 din 1 iunie 1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacităţii de plată, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.256 din 4 iunie 1999, cu următoarele modificări:

1. Alineatul 1 al articolului 1 va avea următorul cuprins:

"Persoanele juridice, indiferent de forma de organizare şi de tipul de proprietate, în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă vor organiza evidenţa obligaţiilor de plată şi evidenţa creanţelor, pe termene scadente, către orice creditor, respectiv de la orice debitor, după caz."

2. Partea introductivă a articolului 2 va avea următorul cuprins:

"Art. 2. - Persoanele juridice vor întocmi situaţia privind sumele restante mai vechi de 30 de zile către orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoană juridică, după caz, cu sediul în România, care va cuprinde:"

Această lege a fost adoptată de Senat în şedinţa din 26 martie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

PREŞEDINTELE SENATULUI
NICOLAE VĂCĂROIU

Această lege a fost adoptată de Camera Deputaţilor în şedinţa din 26 martie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constituţia României.

p. PREŞEDINTELE CAMEREI DEPUTAŢILOR,
VIOREL HREBENCIUC

Bucureşti, 20 aprilie 2001.
Nr. 211.
poate te ajuta

Scrie răspuns