completare decont tva

ionascus

completare decont tva

#1 Mesaj de ionascus »

1. La unele declaratii vamale de import, baza impozabila stabilita de vama este diferita de cea din contabilitate. Diferenta provine de la faptul ca factura de transport este emisa in usd iar transportatorul - persoana juridica romana - inscrie si valoarea in lei, pe care eu de fapt o platesc.
Comisionarul vamal insa calculeaza valoarea transportului la un alt curs valutar decat cel din data facturii.
Spre exemplu, am
* factura de marfa 1000 usd, curs in vama 3,10lei/usd
* factura de transport 50 usd, curs facturare 2,9 lei/usd, curs in vama 3,10 lei/usd
In vama se calculeaza tva la baza impozabila = 1000 usd*3,10+50 usd* 3,10 = 3.255 lei
TVA = 618 lei.

Cand fac intrarea la intrari in valuta, eu trebuie sa inregistrez factura de transport la cursul din data facturarii, adica 2,9 lei/usd = 145 lei. Ca urmare, in jurnalul de cumparari voi avea
* baza impozabila =1000 usd *3,10 + 50usd*2,9 = 3245
* tva = 618 lei

Intrebarea este, in acest caz, cum e corect sa completez decontul de tva
1. sa trec la baza impozabila 3255 lei si la tva 618 lei
sau
2. sa trec la baza impozabila 3245 lei si la tva 618 lei.

2. Mai am cazuri in care am importuri la care transportul este suportat de furnizor, fara a mi se factura mie, si comisionarul vamal ia in calculul tva-ului valoarea transportului.
Spre exemplu, am import de marfuri in valoare de 2000 usd, curs valutar 3 lei/usd.
Comisionarul vamal calcueaza tva la 2000 usd*3 lei/usd + 1500 lei (valoarea transportului pe care a platit-o furnizorul meu)
In acest caz tva= 1425 lei, desi eu nu voi inregistra in contabilitate decat valoarea marfii = 6000 lei.
Ce completez in acest caz in decont la baza impozabila si tva?

tomac

#2 Mesaj de tomac »

Foloseste cursul din DVI
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ionascus

#3 Mesaj de ionascus »

Deci la baza impozabila trec : TVA*100/19 chiar daca in jurnalul de cumparari am alta baza impozabila, da?

Adica completez in decont tva-ul si dau Ok, atunci cand ma intreaba "Preluati valoarea calculata in rd.18?".

Asa am facut pana acum dar m-am gandit sa mai intreb si pe altii.

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Legat de transportul care este in USD, eu voi face de asa natura incat sa aduc si eu valoarea transportului meu, asa cum Vama a scris in declaratie.
Nu se poate sa existe diferente intre DVI si intre valoarea din contabilitate.
Chiar nu se poate!
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

ionascus

#5 Mesaj de ionascus »

Dar atunci nu va mai exista concordanta intre contabilitatea mea si a transportatorului. El inregistreaza factura la un curs, eu la altul?
Daca as inregistra factura de transport la cursul din DVI atunci cand fac plata in lei ar trebui sa inregistrez diferente de curs valutar, ceea ce mi se pare cam ciudat.

Ma gandesc ca e ceva similar achizitiilor intracomunitare, acolo inregistrez intrarea marfurilor in gestiune la cursul din data receptiei, iar tva il calculez la cursul din data facturii, nu? Deci e diferenta intre baza de calcul a tva si contabilitate.

Si in cazul al doilea, ce pot face?
Am importuri la care transportul este suportat de furnizor, fara a mi se factura mie, si comisionarul vamal ia in calculul tva-ului valoarea transportului.
Spre exemplu, am import de marfuri in valoare de 2000 usd, curs valutar 3 lei/usd.
Comisionarul vamal calcueaza tva la 2000 usd*3 lei/usd + 1500 lei (valoarea transportului pe care a platit-o furnizorul meu firmei de curierat)
In acest caz tva= 1425 lei, desi eu nu voi inregistra in contabilitate decat valoarea marfii = 6000 lei.
Ce completez in acest caz in decont la baza impozabila si tva?

paturcai

#6 Mesaj de paturcai »

Intre contabilitatea mea si a transportatorului este concordanta, pentru ca eu trebuie sa ii achit in USD sau in EUR o suma platibila in lei, sau dupa caz in valuta. Am contul pentru diferentele de curs valutar fie ele favorabile fie nefavorabile.
CRede-ma ca nu vrei sa stii atunci cand vin cei de la Vama - foarte draguti de altfel - si-ti spun ca te inteleg dar o mica amenda nu-ti strica. Mai mult fraternizeaza cu tine, isi injura sefii spun numai mascari de ei, dar la plecare nu uita sa te roage frumos sa le semnezi si sa le stampilezi procesul verbal de amenda. Cu compasiune si imbratisari ca in filme ei pleaca lasandu-te cu un pasiv ce asteapta sa fie stins prin debitarea contului Banca.
Sumele MUSAI TREBUIE SA FIE CA IN DVI.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

Scrie răspuns