inregsitrare producite in contul 345

Mesaj
Autor
felead
Mesaje: 21
Membru din: Mar Apr 24, 2007 12:00 am
Localitate: Deva

inregsitrare producite in contul 345

#1 Mesaj de felead »

Sunt in ceata, nu mai stiu cum trebuie sa inregistrez productia realizata: am un fast food unde vindem preparatele proprii, dar vindem si racoritoare, bere, etc. Ocazional obtinem venituri si din inchirierea salii.
Pentru activitatea de productie inregistrez materia prima in contul 301, iar ptr. activitatea de bar inregistrez marfa in contul 371. Veniturile din vanzari le inregistrez in 701 ptr. productie , in 707 ptr. bar si in 704 ptr. inchiriere sala.
La sfarsitul lunii, cand inregistrez productia in contul 345, iau vanzarea ( fara TVA) per total, din toate conturile, sau din activitatea de productie si bar ( contul 701 si 707 ) sau numai din activitatea de productie, adica din contul 701 ?

Avatar utilizator
danilevicis
Mesaje: 1737
Membru din: Vin Ian 05, 2007 1:00 am
Localitate: Bucovina
Contact:

#2 Mesaj de danilevicis »

Numai din 701
Cu cat oamenii progreseaza mai mult, cu atat se lovesc de un adversar mai puternic

crisanl707
Mesaje: 264
Membru din: Vin Feb 13, 2009 12:00 am
Localitate: Orastie

#3 Mesaj de crisanl707 »

am si eu o problema cu productia. Nu stiu cum si unde fac inregistrarile in saga. Firma la care lucrez produce cherestea. Am inregistrat vanzarile de cherestea, am facut consumul de materii prime si nu stiu cum sa inregistrez in ecranul "productie"sau cum pot face altfel? De exemplu daca intr-o luna am produs 100mc cherestea, total consumuri 15000 si s-au vandut 90mc cherestea la pretul de 20000 (total) Cum inregistrez? Si unde? Cum fac inchiderea? va rog frumos sa ma ajutati Eu am tot cautat pe forum dar nu prea am inteles concret. Sunt foarte incepatoare.
Am vazut ca se face 345 =711 si 711=345 dar cu ce valori ? Trebuie sa le fac din articole contabile sau pot inregistra in anumite ecrane si face programul singur restul?

plesa
Mesaje: 36
Membru din: Mie Ian 21, 2009 12:00 am
Contact:

#4 Mesaj de plesa »

trebuie sa ti creezi o gestiune din meniul fisiere la care ii dai o denumire de ex, cherestea apoi mergi la productie unde adaugi cantitatea de cherestea si pretul pe mc validezi, apoi faci vinzarea prin iesiri vezi ca trebuie sa inegistrezi produse finite si validezi apoi faci descarcarea prin bonul de consum poti sa ma contactezi pe id ples_anca2000

Avatar utilizator
davidb107
Mesaje: 473
Membru din: Lun Feb 23, 2009 12:00 am

#5 Mesaj de davidb107 »

Iti creezi gestiuni ( de ex mat. prima, produse finite, prod reziduale), apoi creezi articole pe care le atribui gesiunii de care apartin, putand aici diferentia chiar si pe speciile cu care se lucreaza, clarifici si eventual introduci ce stocuri ai, concret, ca sa iasa la fel ca in balanta, apoi treci la productie.
In stanga creezi un PV de productie, dandu-i un nr de ordine, data, salvezi.
Apoi, in ecranul din dreapta sus, introduci produsele finite obtinute: de ex. cherestea stejar, cantitate 100 mc, pret unitar (cam cu cat intentionezi sa vinzi). Pentru fiecare produs finit selectat in ecranul de sus, trebuie adaugat in ecranul de jos consumul (de ex bustean stejar 140 mc, pretul va fi automat selectat, in functie de valoarea de intrare si ce ti-ai ales, FIFO, cmp sau manual.
Nu trebuie introdus manual vreun articol contabil, acestea se genereaza automat. Atentie la descarcarea din gestiune a materiei prime, iti va aparea la validarea pv productie!
Cand vinzi cheresteaua, la iesiri introduci factura cu taxare inversa, validezi, si saga face descarcarea de gestiune.
Eu am ajuns la concluzia ca in domeniul prel primare, cel mai bine sa alegi descarcarea ,,manual", adica tu alegi, de ex, din ce tip de bustean ai taiat un anume sortiment de cherestea.
Bafta!

crisanl707
Mesaje: 264
Membru din: Vin Feb 13, 2009 12:00 am
Localitate: Orastie

#6 Mesaj de crisanl707 »

va multumesc mult de tot! Imi este mult mai usor acum ca am inteles

oprescum
Mesaje: 65
Membru din: Mie Ian 30, 2008 12:00 am

productie chereste

#7 Mesaj de oprescum »

eu lucrez asa: pentru fiecare 1 MC de bustean introdus in productie obtin x MC cherestea, Y MC rumegus, Z MC deseu lemn(laturoaie), astfel incat x+y+z=1 MC. Articolul cherestea este de tip produs finit (cont345) si o trimit la export prin ecranul de iesiri in valuta, articolele rumegus si deseu sunt de tip Materiale reziduale(cont 346). Problema mea este ca am stocuri mari de rumegus si laturoaie si raman incarcat cu contul 346 la valoarea de inregistrare a materiei prime(bustean). Cunoaste cineva o metoda de revaluare a stocului astfel incat sa fie in regula si situatia stocurilor si balanta? Mentionez ca pentru descarcare folosesc metoda COST MEDIU PONDERAT.

Avatar utilizator
davidb107
Mesaje: 473
Membru din: Lun Feb 23, 2009 12:00 am

#8 Mesaj de davidb107 »

Cum adica ,,raman incarcat cu contul 346 la valoarea de inregistrare a materiei prime(bustean)"
Produselor reziduale cu care te incarci, in urma procesului de productie, tu le dai o valoare, valoarea justa, care trebuie, logic, sa fie mai mica decat valoarea materiei prime, adica busteanul.
Exista urmatoarele posibilitati:
a) daca deseurile se folosesc in scopuri proprii, de ex. ardere la centrala termica din incinta etc, atunci faci, o data pe luna, un bon de consum cu cantitatea consumata, la explicatii treci consum propriu sau ceva de genu si te descarci la valoarea la care ai introdus cantitatea respectiva
b) daca deseurile se comercializeaza, chiar si la persoane fizice, atunci e clar ca trebuie sa emiti un aviz, o factura de iesire, validezi si iti va scadea din stocul existent
c) daca nu e nici una, nici alta, atunci eventual inchei cu o firma de preluare a deseurilor un contract si emiti un aviz cu valoare ,,0", iar diferenta dintre valoarea stocului si ,,0" va trece pe cheltuiala.
d) daca e si a) si b), atunci iti creezi un articol nou ,,deseuri pt centrala termica" si faci o nota de transfer pentru cantitatea arsa in incinta.

Scrie răspuns