pentru TOMAC - cheltuieli deductibile

Mesaj
Autor
viium
Mesaje: 34
Membru din: Joi Mar 22, 2007 12:00 am

pentru TOMAC - cheltuieli deductibile

#1 Mesaj de viium »

Va rog mult sa ma lamuriti si pe mine ca nu mai inteleg nimic .... finante Buzau au spus ca odata cu HG105/20.02.2009 - bonurile fiscale care nu sunt insotite de factura nu mai reprezinta documente justificative de inregistrare in conta.
De la finante Ploiesti - mi-au raspuns ca nu e adevarat ca bonurile fiscale cu valoare mai mica de 100 lei se inregistreaza pe cheltuiala dar nu se deduce TVA-ul ... asa cum era pana acum (exceptie facand combustibilul si taxi).

In consecinta incepand cu data de 01 martie 2009 cum se inregistreaza bonurile fiscale mai mici de 100 lei ce nu contin combustibil si TAXI- cele care nu sunt insotite de factura? ... cheltuiala deductibila sau nedeductibila?
Va multumesc

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

#2 Mesaj de tomac »

Eu le consider deductibile. Ordinele date în aplicarea HG 831/1997, conțin prevederi ce nu se referă exclusiv la acea HG. Acea HG reglementa formularele cu regim special.Prin ordine a MF legate de acest HG s-au introdus și prevederi - cum este cea legată de bonurile fiscale și deductibilitatea acestora, ce nu erau reglementate și nu au nicio legătură cu HG 831/1997. Ca urmare, abrogarea HG831, duce la anularea dispozițiilor legate de prevederile ei, date prin ordine ale MF, dar numai la acele texte ce au legătură directă cu acea HG. Or, deductibilitatea, posibilitatea de a înregistra pe cheltuieli sume ce au la bază bonuri cu o valoare de pînă la 100 lei, nu a fost niciodată înscrisă în acea HG.
Ultima oară modificat Dum Iun 21, 2009 12:20 pm de către tomac, modificat 1 dată în total.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

scortarum819
Mesaje: 591
Membru din: Sâm Apr 11, 2009 12:00 am
Localitate: Cluj-Napoca

#3 Mesaj de scortarum819 »

deductibilitatea cheltuielilor in cazul bonurilor < 100 ron era specificata in "ORDIN Nr. 1714 din 14 noiembrie 2005 privind aplicarea prevederilor Hotarârii
Guvernului nr. 831/1997
pentru aprobarea modelelor..."

Cum HG 831/1997 a fost abrogata de HG 105/2009, mie mi se pare ca 1714/2005 ramane fara obiect, deci cheltuiala in cauza ar fi nedeductibila.

apetrem
Mesaje: 2852
Membru din: Mar Noi 15, 2011 12:00 am
Localitate: Brasov

#4 Mesaj de apetrem »

Abrogat sau nu. Sa vedem cateva notiuni elementare de drept. Există :
-abrogare expresă directă - în situaţia în care noul act normativ care intră în vigoare indica în mod expres actul normativ care se abrogă;
-abrogarea expresă indirectă - noul act normativ specifică doar faptul că "dispoziţiile anterioare contrare normei noi se abrogă";
-abrogarea tacită - noul act normativ, fără a abroga în mod expres acte normative reglementează în alt mod acele raporturi sociale,
noile prevederi fiind incompatibile cu cele anterioare, fără insa a se preciza expres această incompatibilitate;
-căderea în desuetudine, care nu este un act de abrogare propriu-zisa, si care apare in situaţia in care normele, fără a fi fost abrogate nu mai au obiect, devenind desuete (depăşite) prin evoluţia raporturilor sociale (ex. acte legate de UTC, PCR, CAP etc.).

Avem asa ceva in speta de fata? NU!.
- nu este abrogat direct de nici un alt act,
- nu este abrogat indirect, caci nu are dispozitii contrare,
- nu este abrogat tacit, pentru ca ne exista o reglementare in alt mod.

Abrogarea normei juridice este treaba celui care l-a emis, adica a MF si deocamdata acesta tace ca mortu'n papusoi.
Si din punctul meu de vedere actul normativ este in vigoare.

Avatar utilizator
tomac
Mesaje: 25898
Membru din: Sâm Oct 31, 2009 12:00 am
Localitate: Beiuş, Bihor

#5 Mesaj de tomac »

Şi pe lîngă argumentele, juridice, temeinic documnetate şi expuse de Marian, anterior:
- repet - HG 831/1997 reglementa formularele tipizate cu regim special de tiparire si inseriere, insa MF in buna-i tradiţie a introdus elemente specifice codului fiscal (prevederi legate de deductibilitate) într-un ordin ce nu are nimic de-a face cu impozitele şi taxele ci doar cu formulare utilizate.
- nu e logic ca elementul ce nu are legătură cu acel HG să rămână valabil?
- presupunînd că ar fi aşa cum spuneţi şi că este abrogat - înseamnă că dacă veţi cumpăra de la mine, comerciant cu amănuntul ce am obligaţia utilizării aparatului de marcat fiscal, ceva sub 100 lei sau chiar peste 100 de lei eu pot să nu vă eliberez nicio factură. Pentru că în acel ordin scrie că pentru a înregistra în contabilitate trebuie să solicitaţi factură. Ei bine, dacă actul sau aceste prevederi ar fi abrogate, înseamnă că nu trebuie să mai solicitaţi emiterea acelei facturi, iar eu nu am nici cea mai mică obligaţie de a vă elibera acea factură cîtă vreme v-am emis bonul fiscal, pentru că nu mă obligă nicio lege.Ce faceţi în acest caz? Ce înregistraţi în contabilitate?
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

scortarum819
Mesaje: 591
Membru din: Sâm Apr 11, 2009 12:00 am
Localitate: Cluj-Napoca

#6 Mesaj de scortarum819 »

intrati pe www.anaf.ro Asistenta Contribuabili - Intrebari frecvente - Evidenta contabila, prima intrebare (din 12.06.2009)

In esenta :

"- înregistrarea în contabilitate a bunurilor achiziţionate sau a cheltuielilor efectuate de entitate şi achitate pe bază de bon fiscal (cu numerar sau card bancar), se poate efectua dacă:
a) entitatea solicită furnizorului factura aferentă bunurilor livrate sau serviciilor prestate, având ca anexă bonul fiscal emis de aparatul de marcat electronic fiscal
sau
b) entitatea justifică cheltuielile efectuate fie prin documente care atestă intrarea în gestiune a bunurilor achiziţionate, fie cu alte documente, cum sunt: ordin de deplasare, decont de cheltuieli, la care se anexează bonul fiscal, documentele respective fiind avizate de persoana care aprobă efectuarea acestor cheltuieli."

Scrie răspuns